Özen ve özensizlik arasındaki ince çizgi...

KIYIDA KÖŞEDE BİR YER

Efendim merhabalar. Geçen hafta editör ve yazı işleri sorumlusu arkadaşlarımdan yazımın uzunluğu hakkında eleştiriler aldım. Sağ olsunlar noktasına, virgülüne dokunmadan yine yazımın tam halini yayınladılar.

Efendim; 16 Eylül tarihinde Çanakkale’de başlayan Troya Kültür Yolu Festivali, Biga'nın da çeşitli mekanlarında boy gösterdi.

Festival; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üç yıldır yürüttüğü bir çalışmanın eseri ve Çanakkale festivali için üç aydır özenli bir çalışma yürütülmüş. Tarihi Alan Başkanlığı ile koordineli bir çalışma içinde olan festival kapsamında 10 günde 41 farklı alanda 112 etkinlik gerçekleşti.

Çanakkale Merkez ayağına katılamadım. Biga’ya gelen etkinliklerde ise sadece Kemer beldesinde bulunan Parion antik kentinde, Odeon’da gerçekleşen klasik müzik konserine katılamadım.

‘Eyvah Nadir’ ve ‘Çanakkale Destanı’ tiyatro oyunları ve Odeon’da gerçekleşen Türk Sanat Müziği konserine katıldım.

‘Çanakkale Destanı’ isimli oyunu daha önce izlemiş olmama rağmen tekrar izlemek için Atatürk Kültür Merkezi’ndeydim. Seyirci maalesef azdı. Çanakkaleli tiyatro ekibini ve Abdülkadir Katre'yi tebrik ederim.

‘Eyvah Nadir’ isimli oyun, Ankara Devlet Tiyatroları ekibinin muazzam bir işi olmuş... Oyun; geleneksel Türk Tiyarosu’nun dört alanından biri olan meddah gösterisiydi. Oyuncu Koray Karaca meddahlığın hakkını sonuna kadar verdi. Koray Karaca sahnede 34 farklı karaktere can verirken, takdire şâyan bir performans ortaya koydu.

Oyun sonrası oyuncu Koray Karaca ile sohbet ve tebrik etme şansım oldu. Seyircinin az olması, oyun esnasında telefonların açık olması hatta açıp konuşanların olması gibi durumlara üzüntüsünü dile getirdi. Sohbet esnasında bir kaç sorum oldu. Onlardan biri de Devlet Tiyatrolarının şehirlere gelme ve gitme kriterleri oldu.

Her oyun sonrası rapor yazıp idareye verdiklerini ve seyircinin az olmasının negatif durumların en başında yer aldığını belirtti. Bir şehirden talep geldiğinde ya da o şehre gitmek söz konusu olduğunda raporlar devreye giriyormuş!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özenli bir çalışmanın duyurusunu yeterli düzeyde yapmayı atlayacağını sanmıyorum. Ki gerek yerel basın ve sosyal medya üzerinden önemli duyurularını gördüm.

Biga özelinde ev sahibi Biga Belediyesi’ne bu durumu sorduklarında, yetkili bir ağızdan özrü kabahatinden beter bir durum ile karşılaşılmış. Kurtuluş etkinliklerinin yoğunluğu ve yeni bitmesini ve bundan mütevellit duyuru konusunun unutulduğu söylenmiş!

Seçim öncesi bakanlıkların kapısını Biga için aşındırma söylemini kullananları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ayağına kadar gelmişken takındıkları tavrı pek söylemleri ile örtüştüremedim. Uzlaşısı olmayan bir çelişki sarmalı...

Tarihi Alan’da tek etkinliğe 30.000 katılım olduğunu, Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in kendi sosyal medya alanında yaptığı paylaşım ile öğrendim.

Sanatın iyileştirici bir gücü vardır. Sanat iyileştirir.

Örgün öğretimin; gelişen teknoloji ve geçen zaman ile kifayetsiz kaldığı yadsınamaz bir gerçektir.

"Yaşam boyu öğrenim!"

Bu sloganın T.C. Halk Eğitim Merkezlerinin sloganı olma sebebi boşa değildir.

Editör ve yazı işleri müdürlerim, bu hafta yine beni topa tutmasınlar.

Ez cümle; özen ile özensizliğin arasındaki ince çizginin, SAMİMİYET olduğu malumumuz...