Biga Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bugün Sarıkaya'daki Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait alanda tatbikatta iş başı eğitim uygulaması yapıldı. Öncelikle ekiplere yangına müdahalede dikkat edilmesi gereken hususlar ve üzerlerinde bulunması gereken teçhizatlar hakkında bilgilendirme yapıldı.

Teorik ve tatbikat olarak düzenlenen eğitime Biga Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç, Eski Orman Bölge Müdür Yardımcısı Osman Bayır, Orman Yangınları ile Mücadele Şube Müdürü Tuncay Işık, işletme şefleri, orman muhafaza memurları ve yangınla mücadelede görev yapacak işçiler ve gönüllüler katıldı.

Tatbikatta 4 arasöz ve 1 su ikmal aracı görev aldı. Teorik bilgilendirmenin ardından ekipler arasözlerin başına geçerek ekipmanlarla ilgili bir toplantı gerçekleştirdiler. Daha sonra ise arasözler ve su ikmal aracı kullanılarak tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikatta yangınların belirlenmesinde önemli bir görevi olan drone da kullanıldı.

t18

Biga Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı 86 personel bulunuyor. 3 tane yangın gözetleme kulesi varken, 7 tane de yangına ilk müdahale aracı var. Yangına müdahale kapsamında ise 56 kişilik bir ekip bulunuyor.

Geçtiğimiz yıllara göre daha hazırlıklı olduklarını ve geçtiğimiz yıl 3 yangın olmasına rağmen bu yıl olağandışı sıcaklıklar nedeniyle henüz Nisan ayında 5 tane yangın yaşadıklarını söyleyen Biga Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç; "Bu sene Nisan ayında gördüğümüz 5 tane yangın bizim hiç alışık olduğumuz bir şey değil. Geçen yıl bölgemizde 3 yangın olmuştu. Bu yılki bu rakam çok" diyerek uyarılarda bulundu.

t17

"SICAKLIKLAR ORTALAMANIN ÜZERİNDE"

Yangınla müdahale için sezonun başladığını söyleyen Biga Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç; "Biliyorsunuz Nisan 1’de Bayramiç’te yangın çıktı. Büyük yangın oldu. Bazı yıllar tekerrür ediyor. Geçen yıl Türkiye genelinde çok yangın olmasına rağmen bizde yoktu. Çanakkale Bölge Müdürlüğü olarak bizde yoktu. Bu sene için tedbirlerimizi gerçekten sıklaştırdık. Bu sene mevsim normallerinin 1-1,5 derece yukarısında, mevsim ortalaması dediğimiz rakamın çok üzerinde bir sıcaklık artışı bekleniyor. Orman yangınları ya da açık alan yangınları açısından çok daha dikkatli olmamız gereken bir döneme girdik. Genel anlamda söylüyorum. Çanakkale açısından da istatistikler bu sene erken uyarı verdi. Nisan ayında yangınların olması bize erken uyarı verdi. Tedbirleri sıklaştırmamız lazım" dedi.

t16

"ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM"

Piknikçileri de uyaran Müdür Tunç, dikkatsizce çöp atma alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini söyledi. Müdür Tunç; "Alışkanlıkları değiştirmemiz lazım. Siz buradan geçerken dikkatsiz şekilde çöpünüzü yola attınız farzedelim. Bu zamana kadar belki ondan herhangi bir yangın sıkıntısı olmamıştır. Ama diyorum ya. Mevsimler değişiyor. İklimler değişiyor. 1,5 derecelik mevsim normallerinin üzerindeki artış demek, belki de doğanın içerisinde çok daha büyük demek. O attığınız çöp, her büyük yangın için kıvılcım demek. ‘Bir şey olmaz’ dediğimiz her şey başımıza kötü olarak geliyor. Sağa sola çöp atmayın lütfen. Kasıt aramıyoruz. Çoğunluğu dikkatsizlikler yüzünden çıkıyor. Mangal yaparken çok dikkatli olmalıyız. Kül rüzgarı bulduğunda alev alıyor. Mangala, piknik ateşine çok dikkat edilmesi lazım. Köydeki vatandaşlarımızın da tarla temizliğini yakmak olarak düşünmemeleri lazım artık. Temizliği parçalayıp toprağa yeniden vermemiz lazım. Geçen sene 3 yangın oldu bölgemizde. Açık alan yangınlarımız bizim için sıkıntı. Bizim 100’den fazla köyümüz var. Ormanla iç içe bu köyler. Açık alan dediğimiz bizim orman sayılmıyor ama her bir ateş ormana gitmek üzerine risk oluşturuyor. Biz de müdahale ediyoruz. Bizim yapmamız gereken yangın sayısını azaltmak. Açık alan yangınlarına daha fazla önem vermemiz lazım." ifadelerini kullandı.

t3

"GÖNÜLLÜLER DE OLAĞANÜSTÜ DURUMLARA HAZIR"

"Bu seneki yangınla müdahale hizmetlerinde bu araçlardan faydalanacağız. Toplamda 86 tane personelimiz var. İşçi grubunda da ayrıca 6 ilave personel daha geliyor. Ekstra da gönüllüler var. Sağ olsunlar. İçdaş, Doğtaş, Cenal kurumsal olarak geldiler. Kızılay ile beraber Biga’dan vatandaşlarımız da orman yangınıyla mücadele kapsamında eğitim aldılar bizden. Onlara da sertifika verdik. Çok olağanüstü durumlarda onlar da bizle beraber bu mücadelede yer alabilecekler. İnşallah olağanüstü bir durum olmaz. Olursa da bu hazırlıkları yapmış olacağız."

t15

t14

t13

t12

t11

t10

t9

t8

t7

t6

t5

Prof. Dr. Perinçek: "Depremler bizi uyarıyor. Tedbir alın" Prof. Dr. Perinçek: "Depremler bizi uyarıyor. Tedbir alın"

t4

t2

t1

Editör: Ahmet Tunç