2022 yılında 5,5 milyar TL ciro ile kapatan Doğanlar Holding, yeni sektörlere yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bakır madeninde ortaklık kurmaya hazırlandıklarını açıklayan Doğanlar Holding Başkanı Davut Doğan, Ağustos ayında ise tarım alanına yatırım yapacaklarını Ekonomist dergisinden Sibel Atik’e açıkladı.
Önümüzdeki bir yıllık süreçte halka açılmayı planlayan Doğanlar Holding, halka arz öncesi faaliyet gösterdiği sektörlerde çeşitliliğe gidiyor. Mobilya, enerji ve inşaat sektörlerinde faal olan grup, yakın zamanda madencilik alanında ortaklık kurmaya hazırlanıyor. Ardından Ağustos ayında tarım alanında yatırım yapmayı gündemine alan holding, 2024 yılında halka açılma planını gerçekleştirmek istiyor.
“SİVAS’TA DOMATES ÜRETECEĞİZ”
Ekonomist dergisine açıklamalarda bulunan Davut Doğan, tarım sektörüne de gireceklerini açıkladı. Davut Doğan; “Enerji tarafında biogaz ve biokütle tesislerimizdeki ısıyı değerlendirmek üzere seracılık işine de giriyoruz. Bunun için Sivas’taki tesislerimizde bir de sera kuruyoruz. Maven Tarım şirketimizle Ağustos ayında ilk domateslerimizi üretip, ihraç etmeyi hedefliyoruz. İlk etapta 2 bin 500 ton üretim olacak. Sivas’ın ardından Aydın, Uşak, İzmir Harmandalı ve Bergama’daki tesislerimizde de domates üretimi olacak” açıklamasında bulundu.
“3 MİLYAR TL’LİK PROJENİN LANSMANI SEÇİMDEN SONRA”
İnşaat sektöründe 3 milyar TL’lik bir projeleri olduğunu ifade eden Davut Doğan; “İnşaat sektöründe Yenibosna’da yapmayı planladığımız karma projemizde elansmanı seçim sonrasına bıraktık. Haziran ve Temmuz ayında planladığımız lansman ile büyük bir projeye başlayacağız. Türkiye’nin bildiği bir inşaat şirketiyle bu projeyi yapacağız. Yaklaşık 3 milyar TL’lik bir yatırım proje olacak ve iki yılda tamamlanacak” açıklamasını kullandı.
Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, dünyada ilginin yüksek olduğu bakır madeninde bir grup ile ortaklık için masada oturduklarını açıkladı. İlk etapta 5 milyon dolarlık yatırım yapacakları Madencilik sektörünün yanı sıra tarım sektöründe domates üretimine başlayacaklarını anlatan Davut Doğan Sibel Atik’in sorularını yanıtladı.
-Deprem ve seçim gündeminde 2023 zorlu geçiyor. Siz nasıl bir planla ilerleyeceksiniz, büyüme hedeflerinizden söz eder misiniz?
Holding olarak geçen yılı 5,5 milyar TL ciro ile kapattık. Bu yılı ise 10 milyar TL’nin üzerinde bir ciro hedefliyoruz. Mobilya sektörünün yüzde 60-70 civarında bir enflasyon olduğu düşünülürse golding olarak yüzde 30 civarında bir reel büyümeden söz ediyoruz. Bütçelerimizi deprem felaketi sonrası revize etmedik. Evet, yüzde 15 civarında bir kaybımız var. Bizim de deprem bölgesinde 7 tane mağazamız yıkıldı. Ailesiyle birlikte göçük altında kalan çalışanlarımız oldu. bu üzücü olayın ardından birlikte yaralarımızı sarmaya çalıştık. Tabi orta vadede insanlar geçici konutlardan, kalıcı konutlara geçtikçe mobilya tarafında satışların tekrar canlanmasını bekliyoruz. Yıkılan binalarla insanlar mevcut mobilya, beyaz eşya, elektrikli ev aletlerini kaybettiler. Dolayısıyla bunlar yerine konacaktır. Mobilya, elektronik ev aletleri, beyaz eşya gibi sektörler için talep geri gelecektir. Öte yandan mobilya sektöründe şartlar her ne olursa olsun kriz dönemlerinde dahi yaklaşık her yıl 650 bin evlilik oluyor. Yıllık 150 bin civarında da boşanmalar oluyor. Bu evlenme ve boşanmalar yeni ev ve mobilya demek. Dolayısıyla sezon yeni başlıyor. Örneğin bu hafta sonu çok ciddi bir hareketlilik vardı ve depremin etkisiyle psikolojik olarak alışverişten kopan insanlar tekrar alışverişe başladı. Piyasa da şuanda normale dönmeye başladı.
- Deprem bölgesinde Malatya başta olmak üzere enerji üreten tesisleriniz de var. Üretiminiz nasıl etkilendi?
Herhangi bir zarar olmadı çünkü enerjide 18 tesis içerisinde bölgedeki 2 tesisimizde birkaç gün ara verildi. Malatya ve İskenderun’da çöpten elektrik üreten biyogaz tesislerimizde depremin ilk günlerinde üretime ara verildi. Ama makinelerimiz de sorun olmadığı için herhangi bir sıkıntı yaşamadık ve çok az bir kayıpla üretimimiz devam ediyor. Kısa sürede toparlandık. Mobilya tarafında da sadece Şubat ve Mart aylarında bir durgunluk yaşandı. Ama örneğin şimdi düğün sezonu açıldı, bu hafta sonu itibariyle de umut verici satışlar oldu.
- 2023 yılı için büyüme planı nedir? Sizin yatırım programınızda neler var?
Biz geçen yıl 1 Milyar TL’lik yatırım yaptık. Mobilya ve enerji tesislerimizde bu yıl da yine yaklaşık 1 milyar TL’lik bir yatırım öngörüyoruz.
- Enerjide nasıl bir yatırım gündeminiz var?
Biotrend şirketimizin 19 tesisi var ve bunlardan üçüncü ayrıştırma tesisi de var. Gelen atıkları ayrıştırarak enerjiye dönüştürüyoruz, hem de ayrışanın 450 bin hanenin elektrik ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Burada Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulu BEEAH Enerji Yatırımları şirketiyle de kısa süre önce niyet mektubu imzaladık. Bu antlaşmayla atık toplama, izleme ve mekanik ayırma üniteleri, oksijensiz çürütücüler, kompost ve organomineral gübre üretimi, hibrit enerji üretimi, plastik atıkların ileri dönüşümü, yeşil hidrojen, düşük karbonlu mobilite çözümleri, enerji verimliliği gibi alanlarda pek çok projeyi birlikte değerlendirip uygun görülenlerde iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Ayrıştırma ve hidrojen yatırımlarımızı hızlandırmak istiyoruz. Türkiye’de kuracağımız ileri seviye plastik geri dönüşüm tesisi için ise Honeywell ile iş birliği anlaşması imzaladık. Böylece plastik atıkları geri dönüştürülmüş polimer ham maddesine dönüştüreceğiz. Bu tesis de İzmir’de kurulacak ve 2025’de faaliyete geçmesi planlanıyor.
- Halka açılma konusunda hangi aşamadasınız?
Grubumuzu halka açmak üzere çalışmalarımız sürüyor. Fakat öncesinde portföyünü çeşitlendirmek üzere yeni alanlara yatırım yapmak niyetindeyiz. Cironun dağılımı yüzde 65 mobilya, yüzde 30 enerji, yüzde 5 ise AVM ve inşaat şirketinden gelirken; biz portföyümüze yakın zamanda maden ve tarımı da ekleyeceğiz. Şu an bir bakır madeni üreticisiyle ilgileniyoruz ve görüşmeler sürüyor. bakır işinde ortaklıkla büyümek istiyoruz. Enerji ve inşaat sektöründe olduğu gibi madende de bu işi bilen bir grupla ilerleyeceğiz. Holdingi bu yıl halka açmak istiyorduk. Fakat seçimler nedeniyle yılın ikinci yarısında müzakere etmek üzere rafa kaldırdık. Süreç bu yılsonu veya 2024’e kalabilir.
- Neden bakır madenine giriyorsunuz?
Bakır son yıllarda hızla yükseliyor. Altın kadar önemli bir maden. Geleceğin işlerine yatırım yapıyoruz. Enerjide mesela biyokütlenin ardından hidrojene yatırım planımız var. Dünyada madencilik işinde son zamanlarda yapılan her dört antlaşmanın üçünün bakırda olduğu görülüyor. Biz de bu yıl bakır madenciliğine girmiş olacağız. Dünyada önü açık bir iş alanı. Bu işte kısa vadede 5 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyoruz. Fakat net rakamlar açıklamak için henüz erken. Ortaklık antlaşması imzalandığında bu hedefleri de açıklamış olacağız. Sözünü ettiğim gibi geleceğin sektörlerine yatırım yapmak istiyoruz. Dijital bankacılık ödeme sistemleri ve dijital pazarlama gibi alanlar da yatırım yapmak istediğimiz işler olarak ön plana çıkıyor.
(Haber Merkezi)