Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile kamu kurumları ve özel şirketler birçok konuda iş birliği yapıyorlar. Fakat bazı şirketlerin ÇOMÜ ile yapılan işbirliklerinden haksız kazanç sağlandıkları ortaya çıktı. İhaleye giren şirketler ihaleyi kazanır kazanmaz ÇOMÜ ile protokol yaparak; işi akademisyenlere yaptırıyorlar. Bunun karşılığında ÇOMÜ’ye çok cüzi bir ödeme yapıp, kamu kurumlarından aldıkları parayı kasalarına indiriyorlar.
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN LAPSEKİYE ETKİLERİ İŞİ!
Çanakkale’de bir kamu kurumu 1915 Çanakkale Köprüsünün Lâpseki’ye ekonomik ve sosyolojik katkılarının araştırılması ve bu konuda personele eğitim vermesi açısından 2019 yılı başında ihaleye çıkıyor. İhaleyi Çanakkale’de faaliyet yürüten bir şirket 75 Bin TL + KDV karşılığında alıyor. Şirket ihaleyi alır almaz ÇOMÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğüne başvurarak aynı konuyla ilgili hemen bir sözleme imzalıyor! Aynı yöntemle birden fazla işlem yapıldığı tespit edilirken örnek Çanakkale Köprüsü ile ilgili bir eğitim faaliyeti üzerinden verilmesi dikkat çekti!
4 Şubat 2019 tarihinde ÇOMÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü ile söz konusu şirket aralarında Hizmet Alım Protokolü imzalıyorlar. İmzalanan hizmet alım protokolünün başlığı ise; “1915 Çanakkale Köprüsü’nün Lâpseki’nin kalkınmasına ve sosyolojik değişimine etkisi eğitimi ve rapor hazırlanması.”
ÇOMÜ’LÜ AKADEMİSYENLER SUNUMU YAPTILAR!
ÇOMÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü ile şirketin imzalarının atılmasından kısa süre sonra proje için iki akademisyen çalışmalara başlatıldı. Lapseki Kaymakamlığı ev sahipliğinde GMKA desteğiyle 12-13-13 Şubat 2019 tarihinde Lapseki’de 3 gün süren eğitim ve programı düzenlendi. Protokol gereği ÇOMÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri tarafından eğitim gerçekleştirildi.
ÇOMÜ 8 BİN… ŞİRKET 67 BİN LİRA KAZANDI!
Çanakkale Köprüsünün Lâpseki ekonomisine nasıl katkı sağlayacağı, sosyal yaşamı nasıl değiştireceği 3 gün boyunca katılımcılara anlatıldı. Toplantı sonucunda raporda hazırlandı ve şirkete teslim edildi. Eğitim ihalesini alan şirket hiçbir şeye karışmadan, hiçbir şey üretmeden ihaleyi yerine getirmiş oldu!
İhale şartnamesinde hazırlanan raporu ilgili kamu kurumuna verdi. İhale gereği 75 Bin TL + KDV tutarını tahsil etti. ÇOMÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğüne hizmet alımı karşılığında 8 Bin TL ödeme yaptı.
“ŞİRKETLERE HAKSIZ KAZANÇ SAĞLIYOR, KURUMLARI ZARARA UĞRATIYORSUNUZ”
Tüm bu olup bitenler müfettişler tarafından yapılan incelemelerde tespit edildi. ÇOMÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü ve ÇOMÜ Yönetim Kurulunu uyaran müfettişler, döner sermaye faaliyetleri kapsamında hizmet alımında bulunan şirketlerin ne fiyat teklif ederse, Üniversite Yönetim Kurulunun bu teklifi aynen onayladığını bunun sonucunda da Üniversitede kamu zararı oluşturmasının yanında ihaleyi alan şirketlere haksız kazanç sağlandığını, bu yöntemle diğer kamu kurumlarının da zarara uğratıldığına dikkat çektiler.
İşi yapan akademisyenler, parayı götüren şirketler!
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile kamu kurumları ve özel şirketler birçok konuda iş birliği yapıyorlar. Fakat bazı şirketlerin ÇOMÜ ile yapılan işbirliklerinden haksız kaza...
Bunlar da ilginizi çekebilir