29 Ekim İnme Günü nedeniyle Biga Devlet Hastanesi Nöroloji Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Direybatoğulları halkın farkındalığını artırmak adına 'İnme' ile ilgili bilgiler verdi.

Dişeti Hastalığı Kalp Krizi Riskini İkiye Katlıyor Dişeti Hastalığı Kalp Krizi Riskini İkiye Katlıyor

Uz. Dr. Cem Direybatoğulları; "İnme dünyada her yıl 17 milyon kişide görülüyor. İnme önlenebilir olduğu kadar tedavisi de mümkün bir rahatsızlık. Zamanla yarışılan bu hastalıkta belirtileri fark edip hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak hayat kurtarıyor. İnme, beyne giden kan akımının aniden kesilmesiyle oluşan bir tablo olup, beyin damarlarındaki bir tıkanıklığa bağlı olarak gelişebilir ya da beyin damarlarının yırtılmasıyla kendini gösteren beyin kanaması şeklinde ortaya çıkabilir. O zaman da oksijen, glikoz, yaşamsal değerdeki gereksinimler karşılanamayacağı için beyin hücrelerinde ölüm başlar ve beynin o bölgesi işlevini yitirir" dedi.

Risk faktörleri nelerdir?

İnme Günü nedeniyle risk faktörleri hakkında da bilgi veren Uz. Dr. Cem Direybatoğulları; "Mesela ilerleyen yaş değiştirilemez bir risk faktörü. Kişinin cinsiyeti, ırkı, ailede inme geçirmiş birinin olması ya da kendisinin daha önce inme geçirmiş olması değiştirilemez risk faktörleridir. Değiştirilebilir risk faktörleri ise çok daha büyük önem taşıyor.Çünkü bu risk faktörlerini değiştirerek inmeden korunmak mümkün. Bunların başında ise hipertansiyon geliyor. Şeker ve kalp hastalıkları, kolesterol yüksekliği, sigara-alkol kullanımı, obezite, fiziksel aktivite yetersizliği gibi durumlarda ise risk artmakta. İnmeyle ilgili en fazla merak edilen sorulardan biri de hastalığın belirti verip vermediğidir. “Yüz, kol, bacaklarda ani gelişen durumlarla; özellikle vücudun bir yarısında uyuşma ya da kuvvet kaybı şeklinde kendini gösteriyor. Yine kişide aniden bir konuşma bozukluğu ya da konuşulanları anlama güçlüğü olabiliyor. Ani bir bilinç bulanıklığı, ani bir çift görme ya da görmede kayıp şeklinde de kendini gösterebiliyor. Bir dengesizlik ya da o güne kadar hiç tanımlayamadığı kadar şiddetli bir baş ağrısı şeklinde belirtileri de oluyor. Kişide yüzde kayma, kolunda güçsüzlük ya da konuşmada bozukluk gibi belirtilerden biri tespit edildiği takdirde yüzde 72 oranında inme geçirmekte olduğu söylenilebilir” diye uyarıda bulundu.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç