Biga ve Bandırma arasına inşa edilen Marmara Yüksek Teknoloji ve Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi(Marmara OSB)’nde sanayi alanı tahsisleri yapılmaya başlandı. Bölgede fabrikalar yükselirken Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasındaki demiryolu projesinin Bursa kısımları tamamlanmak üzere. Bandırma kısmının ise önümüzdeki sene içerisinde başlaması bekleniyor. Demiryolu yatırımı için Çanakkale şimdiden harekete geçmek zorunda; aksi takdirde demiryolu yatırımı yine hayalden öteye geçemeyecek!

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİ BÖLGEYE YATIRIM YAPIYOR!

Çanakkale’de Ekim ayında kaç konut satıldı? Çanakkale’de Ekim ayında kaç konut satıldı?

Biga-Bandırma arasında inşa edilen Marmara Yüksek Teknoloji ve Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi(Marmara OSB)’nde 68 bin metrekare alanın tahsili yapıldı ve ilk fabrikaların inşası tamamlanmak üzere. 1 milyon metrekare alanın ise ön tahsis işlemi tamamlandı. 1 milyon 260 bin metrekareden fazla bir arazi içinde talep toplanmaya devam ediyor.

DEVASA BİR LOJİSTİK ÜSSÜ OLUŞACAK!

Biga-Bandırma bölgesinde kurulan Marmara OSB’yee kısa süre içerisinde Türkiye’nin önde gelen şirketleri fabrikalarını kuracak ve üretime başlayacaklar. Bölgenin kısa süre içerisinde Marmara’nıun en büyük lojistik üssü olması bekleniyor. OSB içerisine liman yapılacağı da geçmiş yıllarda açıklanmıştı.

BANDIRMA-BURSA DEMİRYOLU ÇALIŞMASININ BAŞLAMASI BEKLENİYOR!

Marmara OSB’nin devasa bir lojistik üssü olması ön görülürken; OSB planlaması içerisinde Liman’ın yanı sıra bir de demiryolu projesi yer alıyor. 201 kilometrelik demiryolu çalışması, Gürsu, Yenişehir güzergahını takip ederek Osmaneli mevkiinde yapılacak hat ile Ankara-İstanbul Hızlı Tren hattına bağlanarak Bursa’yı hızlı tren hattına dahil edecek. Bursa’nın batısında yer alan TEKNOSAB, Karacabey istasyonlarından geçerek Balıkesir’e ulaşacak hat sayesinde Bursa-Balıkesir arasında da demiryolu bağlantısı hizmete alınacak. Böylece, yıllık 30 milyon yolcu ve 59 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak proje ile İstanbul-Bursa arası 1 saat 15 dakikaya, Ankara-Bursa arası 2 saat 15 dakikaya inecektir.

30 MİLYON YOLCU, 59 MİLYON TON YÜK TAŞINACAK!

TCDD yatırım programında bulunan Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasındaki demiryolu projesinin de Bursa kısımları tamamlanmak üzere. Fabrikaların yükselmesi ile birlikte Demiryolu’nun Bandırma tarafının da inşasına 2025 yılı itibariyle başlanması bekleniyor. Bu durumda iki kez TCDD yatırım programına alınan ancak bir türlü yapılmayan Çanakkale-Bandırma arasındaki demiryolu kısmı gündeme gelecek!

ÇANAKKALELİLERİN DEMİRYOLU HAYALİ BAŞKA BAHARA KALMASIN!

Çanakkalelilerin, özellikle iş dünyası temsilcilerinin Çanakkale için en büyük hayallerinden birisi Boğazı karayolu ile geçmek ise diğer hayali ise demiryolu idi. Çanakkale 1915 Köprüsü’nün yeri belli olduğunda köprü üzerine çift hatlı demiryolu yapılacağı gündeme gelmiş ancak “Dünyanın En Uzun Orta Açıklıklı Asma Köprüsü” olarak yapılınca projede demiryolunun rüzgar ile birleşince yaratacağı titreşimlerin köprünün ekonomik ömrüne zarar vereceği gerekçesi ile projeden çıkartılmıştı.

DEMİRYOLU’NU BAKANLARDAN, VEKİLLERDEN, HİSARCİKLİOĞLU’NDAN BİLE İSTEDİLER!

Çanakkale’nin ticaret ve üretim açısından en büyük ilçelerinden birisi olan Biga’da herkesin talebi Biga Üniversitesi ve Biga’ya kadar gelecek hatta Çanakkale’ye de ulaşacak bir demiryolu hattı idi. Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, seçildiği günden bu yana “Biga’ya Demiryolu” projesini gündeme getirdi. Çanakkale’yi ve Biga’yı ziyaret eden tüm bakanlara, milletvekillerine ve TOBB başkanı Rifat Hisarciklioğlu’na bile Demiryolu’nun Biga için önemi anlatıp projeye destek verilmesini istedi.

2 KEZ YATIRIM PROGRAMINA ALINDI AMA..

Çanakkale’ye Demiryolu yatırımı aslında geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 2 kez yatırım programına alındığı biliniyor. Örneğin; 2016 yılında Altyapı ve ulaştırma Bakanlığı yapan Binali Yıldırım bakanlığı döneminde Bursa-Bandırma-Çanakkale’yi kapsayan 254 km’lik Hızlı Tren projesini yatırım programına almıştı.

İkincisini ise 2018 yılında Başbakan olarak yatırım programına almış ve “Güzergahı Konya-Afyon-Kütahya-Balıkesir-Çanakkale-İpsala Sınır kapısı'dır. Hattın devreye girmesiyle İzmir-Ankara hattına Afyon'da entegrasyonu ile İzmir-Konya hızlı tren hattı, açılmış olacaktır. Ayrıca Kütahya-Eskişehir bağlantısı ile Balıkesir-Ankara hızlı tren hattı ve Çanakkale-Ankara Hızlı tren hattı ile Afyon-İstanbul hızlı tren hattı açılmış olacaktır. Proje, Eskişehir-Antalya hattının birinci etabını oluşturmaktadır. 2023 yılında yapım ihalesi, 2035'te ise hizmete girmesi hedefleniyor” ifadelerini kullanmıştı.

250 KM HIZLA GİDECEK ÇANAKKALE’DEN BURSA’YA 1 SAATTE GİDİLECEKTİ!

2016 yılında Çanakkale-Bandırma-Bursa illerini kapsayacak olan Hızlı Tren hattı saatte 250 km hızla gidebilecek trenler ile Çanakkale’den Bursa’ya 1 saatte ulaşılması planlanıyordu. Ancak ne 2016-2018 yıllarında iki kez TCDD yatırım programına alınan hızlı Tren yatırımı maalesef son 6 yıldır yatırım programına alınmadı.

BANDIRMA DEMİRYOLU İLE MARMARA VE İÇ ADANOLU’YA BAĞLANIYOR!

Çanakkaleliler demiryolu hayali kurarken; Bandırma Demiryolu hattı ile Bursa’dan başlayarak Yenişehir-Osmaneli hattı ile Marmara’ya, devamında Konya Ankara hattı ile İç Anadolu’ya kadar uzanan bir demiryolu hattına kavuşacak.

Bu ağa Çanakkale’nin katılması için ise; şimdiden girişimcilerin, siyasetçilerin el ele vermesi gerekiyor. Nüfusu hızla artan ve Çanakkale 1915 Köprüsü ile ulaşım konusunda ivme yakalayan Çanakkale, demiryolu hattını Biga’ Lapseki veya Merkez’e kadar uzanması halinde ise hem turizm potansiyeli hem de yeni sanayi ve ekonomi anlamında da büyük atılım yapma şansı yakalayacak!

(Haber Merkezi)

Kaynak: https://canakkaleaynalipazar.com/akp-uyuma-canakkale-ye-sahip-cik/24528/