Yeniden Refah'ta devir teslim Yeniden Refah'ta devir teslim

Biga Belediye Başkanı Alper Şen, seçimden sonra geçen 4 aylık süreyi basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda değerlendirdi. Başkan Şen, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken; 4 aylık sürede yaptıkları çalışmaları ve planladıkları projeleri de kamuoyuyla paylaştı. Toplantıya Biga Belediye Başkan Yardımcısı ve Belediye Meclis Üyesi Ergün Tulnay ile belediye meclis üyeleri Levent Şahin, Duygu Tekin Elbi ve Nurettin Yılmaz ile basın müdürlüğü personeli katıldılar.

Belediyenin mali durumuyla ilgili özet bir değerlendirme yapan Biga Belediye Başkanı Alper Şen; su kesintileri, yol güzergahlarının değişimi, sokak hayvanları yasası, dönüşüm projeleri, protein market, otopark sorunu başta olmak üzere çok sayıda konuda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Toplantının sonunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini ifade eden Alper Şen; "Bütün söylediklerimizin aslında doğru bir planlamanın adımları olduğunu bu iş bittiğinde bütün hemşehrilerimiz hissedecek. Biz doğru zamanda doğru şekilde, şu zamanda şunu yapacağız, söyleminin en önemli göstergesiyiz. Bütün hazırlıklarını yaptığımız ve kendi icra programımızda olan işlerin 3-4 tanesinin şu an itibariye net olarak hayata geçtiği, yılbaşından sonra da taş üretim tesisi, kendi imalat atölyelerimiz, kamyon garajı ve isale hattının bitimini gerçekleştirebilirsek, sadece imalat anlamında değil, parasal anlamda da önümüzdeki yıl ilk yapacağımız kendi bütçemiz ile Biga gerçek bir değişime ve dönüşüme çok daha hızlı bir şekilde yol alacak. Önümüzdeki yıl bizim açımızdan çok daha önemli" ifadelerini kullandı.

Başkan Şen, kendi bütçe planlarımını yapmalarıyla birlikte gelecek yılı çok önemsediklerini dile getirdi.

Biga Belediye Başkanı Alper Şen, toplantıda özetle şu açıklamaları gerçekleştirdi:

MALİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ

“Mali durumumuzda olumlu anlamda bir değişim var. Ama 6 aylık dönemlerle bunu açıklayacağız. Değişimin daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Şubat ayının başında mali verilerle alakalı konuları paylaşacağız. Neyse o. İyi göstermek için değil. Tablolarımız hızla toparlanma sürecinin içerisinde. Geçtiğimiz süre içerisinde Biga Belediyesi dışarıdan sadece mal aldı. Hizmet alımı hiç yapmadık. Görülen bütün işleri kendi personelimizle yaptık. Ahşap atölyemiz, demir atölyemiz çok aktif bir şekilde çalışıyor. Barınağa yapılan tüm iyileştirmeleri kendimiz yaptık. 16 dükkanın olduğu Kamyon Garajı’nın inşaatına 1 hafta içerisinde başladık. Yılsonuna kadar hedefimiz hizmete almak. Oranın inşaat işlerini de kendimiz yapacağız. Bütün bunları ortaya koyduğumuzda derlenip toparlanıyoruz. Ödemelerimizde ciddiyetimiz piyasa tarafından algılanmaya başladı. Satın alma birimimizi hayata geçirdik. Çok önemli buluyoruz. Belediyenin tarihinde ilk defa devrede. Kendi sistematiğini kurmaya çalışıyor ve kurumumuzun taleplerini özveriyle yapıyor. 6 personelimiz var. Ciddi tasarruflar yapmaya başladık. 6 ay sonra daha net göreceğiz. İller Bankası’ndan gelen paralarda bu ay daha önceki aylara göre daha fazla para geldi. Önümüzdeki aylarda bundan önceki aylardaki gibi olacağını öngörüyoruz. Bu süre içerisinde 10 milyon liralık bir kredi kullandık. Gayrimenkul satışlarından ise 30 milyon liralık bir kaynak yarattık. Ama sadece isale hattının bitimiyle birlikte daha ödeyeceğimiz yaklaşık 40 milyon liralık bir hak ediş olacak. Bu uyguladığımız model tasarruf anlamında cevap vermezse işimiz çok zor olacak. Derlenip toparlandık.”

 Bb817Ccd E6Db 4679 9186 2F03A1422B2F

YOL GÜZERGAH ÇALIŞMASI

“Vatandaşlarımızın yapmış olduğu önerilerle ve kendi yaptığımız çalışmadan çıkardığımız sonuçlarla harmanlıyoruz. Yollardaki fiziki sonuçların hazırlanmasına yarın başlıyoruz. Örneğin Adapark’ın önündeki yolda genişleme çalışması yapacağız. Orayı çift şerit olarak kullanacağız. Ardından eski karakoldan çarşı içerisine giden yolda bazı kaldırım düzenlemeleri olacak. Çamlık Otel’den devam eden yolda düzenleme yapacağız. Bitmesiyle de oradaki çalışmayı Ağustos’un son haftasıyla birlikte hayata geçireceğiz. Okullar açılmadan başlayacağız. Buradaki işin başarıya ulaşıp ulaşmaması, hepimizin bu konuya objektif olarak yaklaşmasına bağlı. Denemeden başarılı olup olmayacağını bilemeyiz. İstediğimiz gibi olmuyorsa tekrar revize ederiz.”

SOKAK HAYVANLARI YASASI

“Sokak hayvanlarıyla ilgili kendi programımızı ilk geldiğimiz günden itibaren uyguladığımız için biz hazırız. En çok çalıştığımız alanlardan biri bu. Barınaktaki fiziki koşulları ciddi anlamda yükselttik. Ameliyat sonrası bakım alanlarını, yavru köpeklerin başka yerlerde barınmaması için gerekli çalışmalarımızı bu 3 aylık sürede tamamladık. Geçtiğimiz Perşembe günü yeni yakanın karşısında paletlerle, tellerle yavru köpeklerin barınabilmesi için bir yapı oluşturulmuştu. Onu da kaldırdık. Yavru köpeklerimizi barınağımıza taşıdık. Burada yasanın bize vermiş olduğu yaşama son verme hakkını kullanmama yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Yangın sezonunun bitmesiyle birlikte Ekim ayı içerisinde doğal yaşam alanının imalatına da başlayacağız. Bunu da yaptığımızda Biga’nın bu alanda çok eksiği kalmamış olacak. Kısırlaştırma ameliyatlarında Çanakkale il belediyemizle başabaşız. Yasa çıkar, çıkmaz, biz o tarafında değiliz. Gözle görülür bir rahatlama hissediyor vatandaşlarımız. Yılbaşını gördüğümüzde doğal yaşam alanının da bitmesiyle bu konu Biga’nın gündeminden kesin olarak çıkacak.”

7E70E50D Ebcd 4889 B436 A309844D4B2FOTOPARK SORUNU

“Uzun yıllara dayanan, artık kemikleşmeye başlamış bazı davranışları değiştirdiğimizde tepki biraz daha fazla oluyor. Yapılan uygulama doğru sonuçlar vermeye başlayınca bu tepkiler azalıyor. İlk zamanlarda çapraz parklarla ilgili de böyle oldu. Bize gelen olumsuz tepkiler ciddi oranda azaldı. Kısa süreli park yapıldığında sorunlar ortadan kalkıyor. Hepimizin bir bütün olarak konuyu ele alması lazım. Suistimal edenler, başarısız olmamızı isteyenler, dik kafalılık yapanlar var. Ama bunlar her geçen gün ayrışıyorlar. Zabıta arkadaşlarımız yük indirme bindirme yerlerinin boş kalabilmeleri için çalışıyorlar. Yük indirme yerlerini herkesin kullanımına en yüksek düzeyde açmak için çalışıyoruz. Bu hafta merkezi yerlerdeki yük indirme yerlerine kamera koyuyoruz. Umarım buradan gelen görüntüleri çok fazla kullanmak zorunda kalmayız. Çay boyundaki alanla ilgili de arkadaşlarımız çalışıyor. Trafik akış yönlerine geçeceğimiz zamanda en fazla yerleşim yapabilmek adına bilgisayarla bakıyoruz, bütün yerleri yeniden boyayacağız. Çay içerisine de trafik akış yönlerini gösterebilmek için uyarı levhalarıyla birlikte yol düzenlemeleri de yapacağız.”

KALDIRIMLARIN KULLANIMI

“Kaldırımlarla ilgili bir kurallar manzumesi ortaya çıktı. Biz denetleme tarafındayız. Bu kurallara hepimiz uygulayacağız. İki sıra daha masa atamazsınız. Kaldırıma malzeme koyamazsınız. Bunlara uyulması gerekiyor. Uymayanlara gerekli işlemleri yaparız. Kaldırımlardaki çalışmamızda iyileşme devam ediyor. Ama herkesin konuya sadakatla yaklaşması gerekiyor. Arkadaşlarımız sıkı bir şekilde denetliyorlar. Denetimlerden sonra yine aynı şekilde oluyorsa gerekli müdahaleleri yaparız. Yaklaşık 3 hafta oldu. Bir anda değişim beklemiyoruz. Ama her geçen gün iyileşme var. Devamlılığı olması lazım. Biz kararlıyız. Biz mutabık kaldığımız çerçeveyi delen bir durum varsa müdahale ederiz.”

E1D3A2E9 Ef33 45D9 892D 3Cbdaccf1D01

SU KESİNTİLERİ SORUNU

“Başlanan isale hattının boru döşeme işleri yaklaşık 2 hafta önce bitti. Şu an ana deponun son betonu dökülüyor. Bu hafta sonu itibariyle mekanik montajlar başlanacak. Eylül’ün son haftasına doğru bütün işlemleri bitirmek adına müteahhit arkadaşlarımızla tüm programımızı yaptık. Bu konu devreye girdiğinde sorunların çok büyük bir kısmı Biga’nın sorunu olmaktan çıkacak. Bu hafta Havdan’da yeni bir su sondajına başlıyoruz. Eğer oradan olumlu bir sonuç elde edebilirsek, seçim dönemindeki sözümüzü yerine getirmiş olacağız. Depomuza 6 km mesafede, kendi cazibesiyle depomuzu doldurabilecek ikinci bir su kaynağına kavuşmuş olacağız. Su kaynaklarımızı da yedeklemiş olacağız. Eğer istediğimiz su çıkarsa, hızlıca bu 6 km’lik su hattını da yapacağız. İlerleyen yıllarda finansmanını bulmamız halinde, Panço suyunun tekrar Biga’ya gelebilmesi adına üçüncü bir kaynağımızın da olacağı proje önümüzdeki ay içerisinde bitecek. 24 km’lik bu hattı nasıl yapacağımızın projesi hazır olacak. Bu çalışmaların ardından mevcut depolarımızı mahallelere göre ayırabilecek programa geçeceğiz. Bütün Biga tek depodan faydalanmayacak. Eylül’ün sonundan itibaren de bu işe bakacağız.”

083B4Dd4 1Fd2 4B1B A31E 96Af2C535Cca

TAŞ OCAĞI TESİSİ

“Taş tesisimizi kurmak üzereyiz. İhaleye çıktık. Eylül başı itibariyle kendi taşımızı üretecek bir tesise sahip olacağız. Biga için büyük bir adım olacak. Yollarımızın genel durumunun kalitesi düşük. Bizim bütün yollarımıza bakabilecek bir tesise sahip olacağız. 22 milyon lira civarında bir yatırım olacak. İhale sürecinin ardından Çavuşköy’de kendi alanımızda makine kurulumuna başlayacağız. Bununla birlikte biz bu taşı üretirken, ham maddesinden sadece çimentosunu dışarıdan alabilecek bir seviyeye getirmek istiyoruz, özellikle önümüzdeki yıl. Kum ocağı ruhsatına başvurduk. Projeleri devam ediyor. Kendi mülkümüz olan Yeşilköy hudutumuzdaki yere kum ocağımızı açacağız. Taş ocağımızı açacağız. Ham maddede de maliyetlerimizi aşağıya çekeceğiz. Adım adım ilerliyoruz. Ana arterlerimiz, önemli caddelerimiz asfalt olacak. E ruhsat işlemlerine başladık. Önümüzdeki sene taş tesisi yapacağımız arıtmanın arkasındaki kendi yerimize fen işleri binamızı taşıyacağız. Projesini hazırladık.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE DEPREM

“Çok sağlıklı ve hızlı bir şekilde mutfak tarafında önemli çalışmalar yapılıyor. Eylül ayı itibariyle Biga’daki mevcut yapı stoklarının analizini yapacak şekilde İstanbul kanadında ekiplerimiz çalışmalarını yapıyor. Kendi personelimiz eğitim alacaklar. Aldıktan sonra önce risk analizlerini, daha sonra da çıkan sonuçlarına göre yenileme projeleri ve finansman çalışmaları yapılacak. En başta yapılması gereken tespit çalışmaları ile ilgili çalışıyoruz. Yılbaşından sonra bunların sahaya yansımalarını hep birlikte göreceğiz. Bu bahsettiğim çalışmaların içinde deprem hazırlıkları da var. Ekim, Kasım ayından sonra kendi ekiplerimizle alanlara bakma fırsatı elde edeceğiz. Önce hazırlıkları yapıyoruz. En azından geç kalınmış bir durum bizim açımızdan söz konusu değil. Toplanma alanları doğru yerlerde. Bunların fiziki şartlarının iyileştirilmesi tarafına bakıyoruz.”

PERSONEL SAYISI

“Hemen hemen aynı. En son 500’le aldık belediyeyi. Emekli olan arkadaşlarımız oldu. Sezonluk olarak park bahçeler, temizlik işleri, düğün salonları gibi yerlere yaklaşık 26 civarında bir katılım oldu. 8-10 emekli olan arkadaşımız oldu. Emekli olanlar kadar da kalıcı, ihtiyacımız olan birimlere personel aldık. Büyük bir alım henüz yapmadık.”

KISPETÇİ İRFAN ŞAHİN MEYDANI

“Derdimiz o alanın çok daha fazla kullanılması. Yeni otoparklar yapmak istiyoruz ama orası değil. Orada açık hava sineması planlıyoruz. Birtakım tiyatro, kişisel performans etkinliklerini planlıyoruz. Açıkhava etkinlikleri için kullanmak istiyoruz. Yağlı güreşlerin olmasını istiyoruz ama Ağustos ayı içerisinde değerlendirme yapacağız. Bütçesi bizim acil ihtiyaçlarımızın dışında bir kaynak üretip üretemeyeceğimize bağlı. Özellikle Millet Bahçesi olarak planlanan alanda önümüzdeki yıl planlamaya almak istiyoruz. Millet Bahçesi’ni kendimiz yapacağız. Bakanlık desteği olursa üretime dayalı işlerimizde kullanmak isteriz. İsale hattının bitmesiyle Yeniceköy Kocatepe hattına asfalt planlaması yaptık. Ana arterlerde asfalt eksikliklerimizi planladık. Ağustos sonundan itibaren asfalt uygulamalarına başlayacağız.”

BELEDİYE MEYDANI’NDAKİ ATATÜRK ANITI’NIN DURUMU

“Biz bu hafta içerisinde yapan arkadaşımıza son kez yazılı olarak müdahale edip etmeyeceğiyle alakalı bir bildirimde bulunacağız. Orada düzeltilmesi gereken bir iş var. 3 aydır bekliyoruz. Eser sahibi bu konuda bir şey yapmıyor. Ağustos ayı sonu itibariyle verdiğimiz süre içerisinde yapıcı bir şekilde yaklaşmazsa alacağımız kararları alacağız. Savcılığa suç duyurusunda bulunacaktı. Ne oldu bilmiyorum.”

F0Bffba2 7Aaf 41Eb Be8F C4Cdc5C8B1Dc

BÜYÜK ŞADIRVAN’IN DURUMU

“Tescilli bir yapı olduğu için gerekli projeler olmadan elimizi sürme hakkımız yok. Bu yapının öneminin herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. Yapan arkadaşın umurunda değil. Biz kendisiyle görüştük. ‘Biraz direk kaymış, ne olacak’ diyor. Bu rahatlık aslında bizi kent olarak geriye götürüyor. Şu an yapabileceğimiz, oranın kullanımının fiziki olarak engellenmesi. Anıtlar Kurulu’na gerekli müdahaleleri yapabilmek için vereceğimiz projelerimiz bitmek üzere. Başvurumuzu kısa süre içerisinde yapacağız. Onayın hemen ardından düzelteceğiz. Büyük Şadırvan’ın çevresinde bir ulu ağaç eksiğimiz var. Kasım ayı içerisinde oraya büyük bir ağacı nakledeceğiz. Halimbey Konağı’mızın çatısı da aynı şekildeydi. Onun iznini de aldık. Bu hafta çatıyı onarmaya başlayacağız.”

DÖNÜŞÜM PROJELERİ: GENÇLİK MERKEZİ, SPOR KOMPLEKSİ, KREŞLER

“Önümüzdeki senenin önemli projeleri dönüşüm projelerimiz olacak. Çavuşköy Spor Kompleksi ve Katlı Otopark’ın alanında Gençlik Merkezi olacak. Kreşler için takvimimiz işliyor. Eğer planladığımız gibi giderse Tekel Bilgi Evi ve Cumhuriyet Bilgi Evi’nde bu sezona yetiştirilmek üzere 2 tane kreş dönüşüm projemizi hayata geçireceğiz. Tekel Bilgi Evi’ni okullar açılmadan yetiştirmek istiyoruz. İnşai faaliyeti bir miktar az. Cumhuriyet Bilgi Evi’ni çok az kullanıyoruz. Sadece düğünler ve bir salonunda spor alanı var. Ağustos ayı içerisinde orada da inşai faaliyetin fazla olduğu bir dönüşüm çalışmasını başlatacağız. Sene sonuna kadar Cumhuriyet Bilgi Evi’ni de sisteme almak istiyoruz. 5 sınıf Cumhuriyet Bilgi Evi’nde, 8 sınıf da Tekel Bilgi evinde olacak. Yaklaşık 250 civarında çocuğumuza kreş imkanı yaratacağız. Önümüzdeki sene de Esentepe, Yeniceköy, Bademlik gibi bölgelerimize kreş inşaatlarımızı yapacağız. Bu seneyi de boş geçmek istemiyoruz.”

KREŞ ÜCRETLERİ

“Yeni dönemde kreş ücretleriyle ilgili çalışacağız. Zarar etmemiz gereken bir durum varsa, burada zarar etmekten çekinmeyeceğiz. Otoparkta artık zarar etmiyoruz. Mezbahada artık zarar etmiyoruz. Kafelerimizde artık zarar etmiyoruz. Ama kreşlerde zarar edebiliriz. Bu fiyat değişimi nasıl olur, okullar açılmadan dersimize çalışacağız.”

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM ZAMMI

“Şehir içi minibüslere zam konusu kaçınılmaz olarak gelecek. Ama bunun mertesi nedir, bilmiyorum. Her şey artarken, onun artmaması mümkün değil.”

YÜZME HAVUZU

“Yüzme havuzumuza çok büyük ilgi var, yetmiyor. Saatleri maksimum sınırlarına kadar kullanıyoruz. En küçük yaş grubundan yetişkin çağına kadar bütün hemşehrilerimizin ilgisi var. Kapasite ve zaman belli. Erken saatlere de program açtık. Başlayan hemşehrilerimiz de istikrarlı bir şekilde devam ediyorlar. Yeni tesislerin işin içine girmesiyle fırsatlar artabilir. Kendi mülkümüz olan işletmeleri üzerimize almadaki amaçlarımızdan bir tanesi de bu. Havuz Kafe bende olsa, en azından küçük yaş grubu, yeni yüzmeye başlayan kişileri oraya alırız. Hemşehrilerimize daha fazla imkan yaratmış oluruz. Yeni dönemde belirli bir süre geldikten sonra, eğer aşama kaydetmiyorsa, sadece suya girip serinleme amacı olanlar varsa, hocalarımızın da raporlarıyla bu arkadaşları istirahata almak gibi bir çalışmamız olabilir. Daha fazla hemşehrimizin faydalanabilmesi için.”

MEZBAHA TADİLATI

“Bir haftalık tadilat çalışması yaptık. Orada aslında 2 aylık bir tadilat söz konusu. Ama 2 ay kapatmamız mümkün değil. 3’er aylık periyotlarla 1’er hafta kapatacağız. Genel bir temizlik, acil fahiş eksikliklerin tamamlanmasını yaptık. Bir sonraki kapatmamızda elektrik tesisatları elden geçmiş olacak. Bir sonraki kapatmamızda raylar, kesim hatları sisteme girecek. Bir sonrakinde soğuk hava depoları gibi. Bir sene içerisinde işi daha kaliteli bir hale getirmiş olacağız.”

METRUK BİNALAR

“Metruk ev sayıları hızla azalıyor. Yanlış hatırlamıyorsam 57 tane tespit edilmiş. Yıkımlar devam ediyor. Öncelikle mal sahiplerinin yıkmaları için bir süre veriliyor. Eğer yapmazsa bu sefer bizim ekipler yıkıyorlar ve bedelini mal sahibinden tahsil etmeye çalışıyorlar. 40 tanesi yıkıldı. 13-15 tane kaldı sanırım.”

TABAKHANELER

“Mutlaka çalışma olacak. Zor bir konu. Çok fazla öncesinde yapılması gereken iş ve işlem var. Ama acil işlerimizi yoluna koyduktan sonra ilgilenmek istiyoruz. Süreç Gönen’deki OSB ile Ticaret Odası arasında işliyor. Biz sadece bilgi anlamında bakıyoruz. Gücümüzü hissettiğimiz zaman orada da aktif rol almak istiyoruz.”

PROTEİN MARKET

“Çok ciddi yol aldık. Ürünlerin tedariği ile alakalı çalışmalarımızı neredeyse tamamladık. Bunu bir kart sistemine entegre etme noktasına geldik. Bu olmadan da açmak istemiyoruz. Bir satış kontrolü, kimlerin, hangi evin bundan faydalanacağı bir takım düzenlemeler bu kart sayesinde kontrol altında olacak. Ürünlerin tamamıyla alakalı bir tedarik bağlantılarını tamamladık. Tavuk ürünleri, peynir, süt olmak üzere. Zaten 4 ürünü hedef olarak koymuştuk. Yazılımı belirledik. Herkese hitap edecek. Ama dar gelirli hemşehrilerimizin daha yoğun yaşadığı bölgelerde kuracağız. Adet belli olacak satışlarda.”

ŞEHİR PARKI GÜVENLİK SORUNU

“Biz kendi sorumluluk alanımızda önlem aldık. Görünmeyen alanlarda güvenlik kamerası uygulamasına geçtik. Bölgenin bütün sorumluluğu bizde değil. İşletmeci arkadaşımız var. Gri alanların sayısı fazla. Biz bazı yerlere müdahale edemiyoruz. İşletmeci arkadaş bu alanlarda sorumluluğun kendinde olmadığını dile getiriyor. Bu durum ortadan kalkmadan orada nihai sorunun ortadan kalkacağını düşünmüyoruz. Bu demek değil ki, hiçbir şey yapmayacağız. Özellikle Haziran ayında zabıta arkadaşlarımız gece nöbetlerimizi daha fazla arttırdı. İçki alınıyor, alınmıyor noktasında alınmayacak diye bir yasaklama tavrımız da olmayacak. İşletmeyi tamamen kendi üzerimize aldığımızda yapacağımız birkaç hamle daha var.”

(Haber: Ahmet Tunç-Çiğdem Özden Demiray)

Editör: Ahmet Tunç