Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı, 33 Bin 500 hektarlık ve 100 kilometre kıyı şeridine sahip Tarihi Gelibolu Yarımadası içinde çalışmalarını sürdürüyor. Tarihi Alanı bir açık hava müzesi şeklinde ele alarak ulusal ve uluslararası boyutta “Anma Turizmi” destinasyonu oluşturmayı hedefleyen Alan Başkanlığınca gerçekleştirilen çalışmalar bu hedef doğrultusunda yapılıyor. Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Muharebelerinin yaşandığı bu eşsiz coğrafyada birçok çalışma yürütüyor. Restorasyon çalışmaları, törenler, etkinlikler, yeni şehitliklerin bulunması ve bölgenin tanıtımına yönelik projeler üretmekte ve bunları hayata geçiriliyor.
RESTORASYON ÇALIŞMALARI ÖNCELİKLİ İŞLER ARASINDA
Restorasyon çalışmaları Tarihi Alan için yapılan önemli işlerden biri olup, Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı kurulduğu 2014 yılından itibaren birçok tarihi yapıyı restore ederek ziyaretçilerin beğenisine sunDU. Kilitbahir Kale Müzesi, Bigalı Atatürk Evi ve Müzesi, Anadolu Hamidiye Tabyası Çanakkale Savaşları Müzesi, Hilâl-i Ahmer Hastane Müzesi ziyarete açılmış olup Bigalı Kalesi ve Seddülbahir Kalesi’nin restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ederken; Bigalı Kalesi’nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
“GELİBOLU TARİHİ SU ALTI PARKI” TURİZM İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLACAK
Sadece karada değil su altında da Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Sualtı Dalış Turizmi konusunda son derece iddialı olan Tarihi Alan Başkanlığı “Gelibolu Tarihi Su Altı Parkı” bölge için önemli bir turizm noktası haline getirmeyi hedefliyor. Dalış meraklıları için cazibe merkezi olacağı düşünülen bu proje ile dalgıçlar sadece suyun altındaki hayatı değil aynı zamanda bir tarihi de görecekler. Çanakkale Muharebeleri esnasında önemli bir yeri olan HMS Majestic zırhlısı dalış meraklılarının beğenisine sunuldu. Seddülbahir mevkiinde dalış yapanlar HMS Majestic zırhlısını yakından görecek ve Çanakkale Muharebelerinin önemini ve zaferin büyüklüğünü daha iyi hissedecekler.
“ANMA TURİZMİ İLE BÖLGE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ”
Ulusal ve uluslararası boyutta talep gören bir “Anma Turizmi” destinasyonu oluşturarak yörenin yapısal, kültürel ve kırsal kalkınmasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Tarihî Alan Başkanı İsmail Kaşdemir: “Tarihi Alan’ımızda her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktayız. Tarihi Alan’ı bir açık hava müzesi şeklinde ele alarak, tarihi dokuyu gün yüzüne çıkartıyoruz. Bu milli emaneti koruyarak ve geliştirerek hem gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmayı hem de daha fazla ziyaretçiyi ağırlayarak bölge ve ülke ekonomimize turizm aracılığı ile önemli bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. Çanakkale Boğazı su altı dalış turizmi içinde marka değere sahip önemli batıkları barındırmaktadır. Bu kapsamda 2 Ekim 2021 tarihinde açılışını gerçekleştirdiğimiz “Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı”na yönelik dünyadaki önemli dalış noktaları arasında bir dalış noktası olması yönünde çalışmalarımız emin adımlarla devam ediyor. Çalışmalarına başladığımız ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz yeni projelerle ziyaretçi sayısını iki yıl içinde 4 milyona çıkararak, dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olmayı planlıyoruz. Bölge ekonomisine katkı anlamında pilot uygulama olarak başlattığımız lavanta bahçelerimizden elde ettiğimiz lavanta çiçeğinden kolonya ve lavanta yağı üreterek ve Tarihi Alan’da yer alan Başkanlığımız bünyesindeki zeytinliklerden birinci kalite doğal zeytinyağı üreterek ilk adımımızı attık. Buradaki deneyimlerimizle ürünlerin üretimi, daha fazla ürün edinimi ve etkin pazarlama yöntemleri ile ilgili stratejileri yenilikçi yaklaşımlarla gazi köylerimizdeki köylülerimizin ve küçük ölçekli üreticilere aktarımına yönelik proje ve faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Yerel halkın ürününü en iyi şekilde pazarlaması, ürün tanıtımı ve fiyat olarak diğer markalarla yarışabilmesi ve Tarihi Yarımada’ya ekonomik girdi sağlanması amacıyla Başkanlık olarak destek vermeye devam etmekteyiz” şeklinde konuştu.
“25 ŞEHİTLİĞİ VE KÜLTÜREL MİRAS ALANLARINI ZİYARETE AÇACAĞIZ”
Tarihi Alan sınırları içerisinde tespit edilmiş 25 şehitlik alanının ziyarete açılmasına, Alan Başkanlığınca tespiti yapılan 1920’li yıllarda mütareke zamanında yabancı devlet askerleri eliyle yıkılmış anıtların ihyası ve şehitlerimize yakışır düzenlemeler yapılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini ifade eden Kaşdemir: “Dünyanın en iyi korunmuş savaş alanlarından biri olan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın aslına uygun olarak korumaya devam ederek potansiyelini artıracağız. Bu kapsamda, Başkanlığımızca 2015 yılında başladığımız, son derece titizlikle yürüttüğümüz ve teşhir- tanzimine ilişkin projelendirme çalışmalarına devam ettiğimiz Seddülbahir Kalesi’nin restorasyonunda sona yaklaşılmıştır. 18 Mart 2018’de açılışını yaptığımız Kilitbahir Kale Müzesi’nin ardından Bigalı Kalesi’nin restorasyon ve teşhir-tanzimini sona yaklaşılmış olup 2022 yılı içerisinde vatandaşlarımızın ziyaretine açmayı planlıyoruz” dedi.
“TARİHİ ALAN ZİYARET ROTASININ BÜYÜK BÖLÜMÜ TAMAMLANDI”
Tarihi Alan da yürüyüş yolu güzergahı için rota çalışmalarını büyük bir titizlikle yaptıklarını, tarihi dokuya zarar verilmemesi konusunda hassas olduklarına dikkat çeken Kaşdemir; “Böylece Tarihi Alan kale ziyaret rotasının büyük bir kısmını tamamlamış olacağız. Ayrıca her yıl binlerce kişiyi ağırladığımız tarihî yürüyüş yolu güzergâhlarına yenilerinin eklenmesi noktasında projelerimizin ilk etabını da 2020 yılı içerisinde Arıburnu Yürüyüş Güzergâhı ile yaptık ve açılışını gerçekleştirdik. Bu yürüyüş güzergâhını yaparken doğaya zarar vermeden, tek bir beton unsur kullanmadan ve alanın doğal dokusuna uygun olarak yapılması, Arıburnu Yürüyüş Güzergâhı’nı hem ulusal hem de uluslararası benzer yürüyüş yolları içerisinde öne çıkarmaktadır. 2022 yılı içerisinde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları boyunca görev yaptığı mevziileri içerisine alan Mustafa Kemal Yürüyüş Yolu adı ile yeni bir yürüyüş güzergâhını daha ziyaretçilerimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz ve bu kapsamda 2021 yılı içerisinde alanında uzman kurum ve kişilerin olduğu bir çalıştayı yaptık” bilgisini verdi.
“SİPER CANLANDIRMALARI İLE ZİYARETÇİLER SAVAŞI BİREBİR YAŞAYACAKLAR”
2022 yılı içerisinde Siper Canlandırma projelerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Kaşdemir; “Tarihi Alan’a gelen ziyaretçilerin Çanakkale ruhunu daha iyi özümseyebilmeleri adına siper canlandırmalarının olacağı, ziyaretçinin siper içinde yürüdüğü ve bu canlandırmalar ile savaşı bire bir yaşayacağı alanları 2022 yılı içerisinde oluşturmayı planlıyoruz. Diğer yandan, Çanakkale Savaşları tarihini gelecek nesillere en iyi şekilde aktarabilmek için ulusal ve uluslararası araştırmacılara yönelik çağdaş kütüphanecilik anlayışı çerçevesinde kullanıcı odaklı, nitelikli kütüphanecilik hizmetlerinin verilebileceği özelliklere sahip Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Kütüphanesi’nin de 2022 yılı içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. Bu projenin ilk adımı olarak, 2016 yılı içinde ünlü Çanakkale Araştırmacısı ve Koleksiyoneri Uğural Vanthoft'un arşivini Başkanlığımız kütüphanesine kazandırmıştık. Ayrıca uluslararası arenada da iş birliği sağlamak için Londra Kraliyet Savaş Müzesi, Avustralya ve Yeni Zelanda Ulusal Savaş Müzeleri ile de arşivlerinin paylaşılması yönünde görüşüyoruz” dedi.
“AKILLI ZİYARET UYGULAMALARINI TARİHİ ALAN’DA SUNACAĞIZ”
Teknoloji tabanlı bir alan yönetim modeli olan Alan Yönetim Uygulaması’nı da yıldan yıla tamamlayarak daha kaliteli bir ziyaret deneyimi sunmayı planladıklarını söyleyen Kaşdemir, “Akıllı şehircilik uygulamaları sayesinde ziyaretçilerimiz internet üzerinden ziyaretleri için randevu alabilecekler, alanda gezerken cep telefonları ile tarihsel bilgilere ulaşabilecekler, güvenli ve sağlıklı ziyaret yapabilmeleri için erken uyarı ve anlık bilgilendirmelere basit bir şekilde ulaşabilecekler. Ziyaretlerini bu sisteme göre kurgulayarak daha konforlu bir ziyaret deneyimi yaşamalarını amaçlıyoruz” dedi.
“ÇANAKKALE SAVAŞLARI MOBİL MÜZESİ YOLLARDA”
İsmail Kaşdemir, Çanakkale Ruhunu Türkiye’nin her yerine ulaştırmak için hayata geçirilen Mobil Müze ile ilgili olarak ise; “2020 Temmuz ayında hayata geçirdiğimiz Çanakkale Savaşları Mobil Müzemiz ile Çanakkale ruhunu “Al Sancağın Dalgalandığı Her Yerdir Çanakkale” ülküsüyle 81 ilde 7’den 77’ye herkese ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Türkiye turuna devam eden ve pandemi ile mücadele şartlarına harfiyen uygulayan mobil müzemiz tüm Türkiye’yi karış karış gezmekte ve her şehire Çanakkale Muharebelerini anlatmaktadır” dedi.