EĞİTİM BİLİM

Gelecek seçimler için değil; gelecek nesiller içinse eğer…!

ÖZEL HABER - Gelecek seçimleri değil, gelecek nesilleri kurtarmanın yolu, Biga’nın okullarını yeniden inşaa etmekten geçiyor. Bu beceriksizliğin maliyeti, çocuklarımızın geleceği olmasın. Bir an önce bu okullar yapılsın!

ÇARPICI İDDİA

Biga’da depreme dayanıksız olduğu için yıkılan 14 okuldan 7 bin 500’ün üzerinde öğrenci ve öğretmen, iki yıldır farklı okullarda eğitim görüyor. Biga’da en büyük sorunlardan biri haline gelen yıkılan okulların yapım süreciyle ilgili Biga’daki 3 eğitim sendikası ve Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan yaptıkları açıklamalarla tepki gösterdiler ve Biga kamuoyunu okulların bir an önce yapılabilmesi için harekete geçmeye davet ettiler. Medya Lokum yazarı Enis Özkalem de okulların bir türlü yapılamamasına atıfta bulunduğu köşe yazısında; "Biga’daki okullarımızın depreme dayanıksız raporlarının yıkımlardan 14-15 yıl önce alındığı bilgisi doğru mu? Bu nedenle mi Biga’daki okullarımızı yangından mal kaçırır gibi alel acele yıktılar?" iddiasını gündeme getirdi. Eğer iddia doğruysa, ‘Okulların sırayla yıkılıp yenilendikçe yenisinin yıkılması daha doğru olmaz mıydı?’ sorusu akıllara geliyor.

OKULSUZUZ!

Biga’da depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan ve ‘Parası hazır. Hemen yapılacak’ denilen okullardan bazıları için ihalesi yapıldığı halde kazma bile vurulmadı. Aileler ve eğitim camiası tepkili. Öğrenciler ise okul saatleri gibi sorunlar nedeniyle zor günler geçiriyorlar. Çanakkale’nin en büyük ilçesi Biga’da okulların 2 yıl geçmesine rağmen hala yapılamamış olması büyük bir başarısızlık olarak önümüzde duruyor. Aileler, çalışanlar, eğitim emekçileri, öğretmenler ve en önemlisi de bu yaşlara bir daha gelemeyecek olan öğrenciler, yapılamayan okullar nedeniyle mağdur oldular. Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildiği dönemde okulların inşaat süreçlerinin tamamlanamaması ise en büyük eleştiri konusu. Oysa okulların yıkım için 2020 yılında boşaltılmasının ardından yetkililerin “En kısa sürede yeni okulların temelleri atılacak” açıklamaları hala hafızalarda yerini koruyor.

HENÜZ BİGA’DAKİ OKULLAR YAPILMADAN…

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Çanakkale’ye yapılacak 3 yeni okulun yatırım programına aktarıldığını geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna duyuran Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın Biga’da 2 yıldır bir türlü bitirilemeyen okulları da gündemine alması beklentiler arasında.

BİGA ORTAOKULU İKİNCİ DÖNEME YETİŞİR Mİ?

Yetkililerden alınan bilgiye göre, Biga Ortaokulu, Biga İlkokulu, İçdaş Fen Lisesi yurdu ve çok amaçlı salonun yer aldığı kampüs bölgesinin ihalesinin bu içinde yapılması planlanıyor. Yaklaşık 2 aydır beklenen ihale süreci gerçekleşirse, Biga Ortaokulu’nun ikinci döneme yetiştirilmesi planlanıyor.

OKULLARIN YAPILAMAMASINI ELEŞTİRDİLER

Medya Lokum’a konuşan Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ve Eğitim İş Biga Temsilcisi Okan Yüksel, Eğitim Sen Biga Temsilcisi Ali Murat Öztürk ve Türk Eğitim Sen Biga Temsilcisi Oğuz Başaran, Biga kamuoyunu okulların yapım sürecinin hızlanması için harekete geçmeye davet ediyorlar. Biga’nın sivil toplum kuruluşlarının, siyasetçilerin, iş dünyasının, ailelerin daha gür bir sesle harekete geçmeleri gerekiyor.

OKULLAR NE DURUMDA?

Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu: 16 derslikli – TOKİ tarafından 2021 Haziran ayında ihalesi yapıldı. Herhangi bir iş yapılmadı.

İmam Hatip Lisesi: 24 derslikli – 2021 Temmuz ayında TOKİ tarafından ihalesi yapıldı. Alan firma herhangi bir işlem yapmadı.

Diyarbakırlı Ekrem Ergün İlkokulu: 12 derslikli – İhalesi yapılmadı.

Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi – Hamdibey Ticaret Meslek Lisesi yerinde inşaatı başladı ve devam ediyor.

Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi meslek yüksek okulunun binasında eğitim görüyorlar.

İmam Hatip Ortaokulu – Şehit İbrahim Ateş bünyesinde eğitim görüyorlar.

Öğretmenevi – Herhangi bir çalışma yok

EĞİTİM KAMPÜSÜ

Biga Ortaokulu: 32 derslikli – İhalesi yapıldı. Müteaahit firma çalışmaya başladı. Maliyetlerin artması gerekçesiyle işi tamamlayamadı. Yeniden ihale yapılması bekleniyor.

Biga İlkokulu (Sakarya İlkokulu): 24 derslikli – İhalesi yapıldı. Müteaahit firma çalışmaya başladı. Maliyetlerin artması gerekçesiyle işi tamamlayamadı. Yeniden ihale yapılması bekleniyor.

Fen Lisesi yurdu: 180 kişilik – İhalesi yapıldı. Müteaahit firma çalışmaya başladı. Maliyetlerin artması gerekçesiyle işi tamamlayamadı. Yeniden ihale yapılması bekleniyor.

Çok amaçlı salon: İhalesi yapıldı. Müteaahit firma çalışmaya başladı. Maliyetlerin artması gerekçesiyle işi tamamlayamadı. Yeniden ihale yapılması bekleniyor.

(Haber: Ahmet Tunç-Çiğdem Özden Demiray)

(5 AĞUSTOS 2022 TARİHLİ MEDYA LOKUM GAZETESİNDE YAYINLANAN HABER)