Çanakkale'nin Ezine ilçesinde üretilen ve bugün Türkiye'nin en önemli markalarından biri haline gelen Ezine Peyniri'ne 10 bin 563 kilometre uzaklıkta bulunan, Güney Amerika ülkesi Venezuela'dan rakip geliyor. Tarım ve hayvancılık ürünlerinde üreticiler destek beklerken Türkiye'nin bir çok tarım ve hayvansal ürün için 2019 yılını yüzde 9 bin 585'lik enflasyon rakamıyla tamamlayan Venezuela'dan ithal edilecek ürünlerin vergisini sıfırlama karar alması şaşkınlık yarattı.
Venezüella menşeili bazı tarım ürünlerinin ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı dün yayımlandı. Karara göre bu ülkeden “500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir, bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları” ithal edilebilecek.
Anlaşmaya göre bu ürünlerin Venezüella’dan ithalinde, gümrük vergisi, varsa toplu konut fonu sıfır olarak uygulanacak. Peynir, yulaf, pirinç gibi ürünlerin Venezüella’dan ithal edilecek olması tepki çekti. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “1980’lerden beri dış alıma dayalı, tarımsal KİT’leri kapatan, neo-liberal politikalar gündemde. Yapılması gereken kamucu tarım politikalarına geriş dönüş olmalıdır” dedi.
Editör: TE Bilisim