Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2 yıl önce yıkılan 9 okulun öğrencileri Biga'da ikili öğretime başlamışlardı. Bu süreçte okulların yapımı ile ilgili ciddi bir ilerleme kaydedilemedi. Okullar bölgesi olarak projelendirilen ve inşaatı devam eden kampüs alanı ile ilgili de müteahhitin işi bıraktığı ile ilgili iddialar kamuoyunda konuşuluyor.

Alişdede Gündüz Bakımevi açıldı Alişdede Gündüz Bakımevi açıldı

Henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Eğitim Sen Biga Baş Temsilcisi Ali Murat Öztürk, yıkılan okulları hatırlatarak ikili öğretimin ne zaman normal haline döneceğini sordu.

Eğitim Sen Baş Temsilcisi Öztürk yaptığı açıklamada; "Eğitim Sen Biga Temsilciliği olarak Türkiye genelinde ve Biga eğitim bölgesinde giderek derinleşen sorunlarla mücadele etmeye çalışan öğretmen, öğrenci ve velilerimizin talep ve önerilerini dikkate alarak bu açıklama yapmak zorunda kaldık. Türkiye'de toplu sözleşme tiyatrosundan sonra öğretmenlik meslek kanunu mecliste onaylanmış böl, parçala, aç bırak politikaları şiddetli bir şekilde hayata geçirilmiştir. Eğitim emekçilerinin gerçek sesi Eğitim Sen, bilimsel ve demokratik eğitimi hedef alan yaptırımlara asla boyun eğmeyecektir" dedi.

İkili öğretimin yaşattığı sorunları dile getiren Öztürk; "Bilindiği gibi Biga bölgesinde çok sayıda okul, bir pansiyon ve öğretmenevi bundan tam 2 yıl önce yıkıldı. Aradan geçen zamana rağmen birkaç okulun temeli atılmış, ancak son ekonomik krizle birlikte bu çalışmalarda durmuştur. İkili eğitime geçen okulların öğrencileri ve eğitim kadroları 2 yıl boyunca binasını paylaştığı okula ne misafir olabildi, ne de taşındığı okulu içselleştirebildi. Bu okullarda öğrenciler ve öğretmenler kış saati uygulamasına geçilmediği için sabahçı gruplar hava aydınlanıncaya kadar 3 ders işlemekte, öğlenci gruplar hava karardığında evlerine gidebilmektedir. Pandeminin en yoğun olduğu şu zamanlarda böyle sıkışık eğitim süresiz bu şekilde devam etmektedir. İlköğretim çağındaki çocuklarla lise düzeyindeki öğrencilerin aynı binayı paylaşması pedagojik olarak bile sakıncalı bir durumdur. Yetkililerden bu belirsizliğin ne zaman ve nasıl giderileceği ile ilgili bir açıklama bekliyoruz. Eğitim-sen olarak soruyoruz; bu okullar, pansiyon ve öğretmen evi ne zaman ve nereye yapılacak? Konunun takipçisi olduğunu bildirir yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar Günü'nün tüm Emekçi kadınlara kutlu olsun diyoruz" ifadelerini kullandı.

d0554388-69f9-45d9-b688-c73ee49888e8

"EN KISA SÜREDE..."

Yaşanan büyük depremlerde binaların sağlam olmamasından dolayı maalesef birçok can kaybının yaşandığını belirten dönemin Biga Kaymakamı Mustafa Can 25 Şubat 2020 tarihinde bir törende yaptığı konuşmada; "Devlet olarak bize emanet edilen çocuklarımızın, çalışan personellerimizin can ve mal güvenliği bizim en başta yer alan sorumluluklarımızdan biri. Biga ilçemiz ve bu bölge de deprem fay hattında yer alan riskli bölgelerden biri" demişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının çalışmaları neticesinde ilçede 12 kurumun yenileme ve yıkım çalışmasının başlatıldığını aktaran Can, o dönem şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu sürede eğitim öğretimin devam edilmemesi noktasında raporlar geldiği için okullarla diğer okullarımızı eşleştirme çalışması yaptık. Bu programları yaparken okul müdürlerimizle, öğretmenlerimizle birlikte verimli bir çalışmayla yaptık. 24 Şubat itibarıyla yıkım kararı alınan okullarımız, yeni okullarında eğitim öğretime başladı. Kısa süre içinde de bu boşaltılan okullarımızın yıkım çalışmaları başlayacak. En kısa süre içinde çocuklarımızın daha büyük daha modern sınıflarda eğitim öğretime devam etmesinin sağlanması için inşallah en kısa zamanda bu yeni okullarımızın temeli atılacak. Alınan bu kararları velilerimiz büyük bir olgunlukla karşıladı. İnşallah bizler de sizleri mahcup etmeden alnımızın akıyla bu süreci tamamlayacağız."

653791665182626

Editör: Ahmet Tunç