Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Biga’da şehir içi minibüs durağı ve taksi duraklarını gezerek meslek emekçilerinin sorunlarını dinledi. Ziyaretlerin son durağı ise köy dolmuşlarının hareket ettiği İçdaş Garajı olarak bilinen bölgedeki şoförlerin zaman geçirdiği kahvehane oldu. Ceylan’a, Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur, CHP Biga ilçe yönetiminden Cemal Mantar ve CHP Biga İlçe Gençlik Kolları Başkanı Biröz Tazıcı da eşlik etti.
Ziyaretlerde taksiciler akaryakıt başta olmak üzere girdi maliyetlerinin çok fazla arttığını ifade ederken, bir başka esnafın EDS’lerden yediği cezaları masaya dizerek isyan etmesi de dikkat çekti. Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’a dertlerini anlatan esnaflar, sorunlarına bir an önce çözüm bulunması gerektiğini söylediler.
Esnaflara ‘Kazanabiliyor musunuz?’ diye soran Özgür Ceylan'a, hayat pahalılığı, girdi maliyetlerinin her geçen gün artmasının yanı sıra EDS'lere kaptırılan paralarla ilgili yanıtlar geldi.
“NEYSE Kİ EMEKLİYİZ DE…”
Bir taksi durağında konuşan esnaf; “Bizler küçük esnafımız, kendi küçük sermayemiz ile kendi bileğimizin gücü ile paramızı kazanıyoruz. Hatta yanımızda küçük de olsa bir şoför istihdam ederekten işyeri açmış oluyoruz. Bunların güçlükleri tabi var; bizi zora sokan şartlar var. Bunların en büyüğü yakıt maliyetleri. Yakıt fiyatları günden güne artış gösteriyor. Taksimetrelerimizi yeni ayarlatmamıza rağmen bizi kurtarmıyor. Neden kurtarmıyor derseniz; 25 liradan açtığımız taksimetrenin tamamı bize kalmıyor. Bir kısmı vergiye, bir kısmı şoför arkadaşların maaşlarına bir kısmı akaryakıta ve diğer giderlere gidiyor. Allahtan bir kısmımız emekliyiz de bir şekilde idare edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
TAKSİCİLERDEN EDS TALEBİ
Vatandaşı hastaneye yetiştirirken ceza yediklerini söyleyen bir başka esnaf ise “Devletten ne bekliyorsunuz derseniz; beklentimiz çok. En büyük beklentimiz devletimizden ÖTV’siz araç alabilmek. Araçlarımız eskidi; araçlarımızı yenileyemiyoruz. Araç fiyatları uçtu gitti; bizim bunları yenileme şansımız yok. Ticari araçlarda en azından yakıtta veya tüm ticari araçların indirimli akaryakıt alabilmesi için bir düzenleme yapılabilir mi? Bizler yeri geldiğinde gece 2-3’lere kadar çalışan bir esnaf grubuyuz; vatandaşın hastası olur, öğrenci gelir diyerek bir nevi kamu hizmeti yapıyoruz. Vatandaş arıyor, çocuğu hastalanmış ‘Abi acele gel’ diyor. Ben buradan çıkıp vatandaşı hastaneye götürüyorum; ertesi gün bir bakıyorum EDS’de hız ihlalinden ceza kesilmiş. Bize şehir içinde en azından Biga Belediyesi’nin, kamu araçlarına tanınan bu ayrıcalıktan bizim de faydalandırılmamızı istiyoruz. Bunlara bir çözüm bekliyoruz” dedi.
“AKARYAKIT KARTI İSTİYORUZ”
Aldıkları tarife zamlarının akaryakıt fiyatlarındaki artışlar nedeniyle eridiğini söyleyen bir taksici ise; “Araçlarımızla biz kendimizi değil; vatandaşların işlerini gören esnaf grubuyuz. Bize indirimli akaryakıt kartı imkânı sağlanması gerekir. 20 TL olduğunda taksimetre ücreti mazot 21 TL’ idi; iki ay önce 25 TL yapıldı ama aldığımız zam çoktan gitti” şeklinde konuştu.
“TÜYLERİMİZ DİKEN DİKEN OLUYOR”
Taksicilerin tarife zamlarının günden güne eridiğini söyleyen Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur da; “Her yerde zam tarifesi uygulaması başladı; üyelerimize ‘her gün zam geliyor, biraz bekleyelim’ dedik. Bize üyelerimiz kızdı, zammı yaptırdık. Ancak gelen zamlar sonrasında yaptırdığımız zam da sorunlarımızı çözemedi. Esnaf istedi biz de bir şey diyemedik. 60-62 tane taksimiz var; taksimetreyi yaptırabilmek için arkadaşlarımız Çanakkale’ye gitmek zorunda kalıyordu; ‘Odamızın önüne bir gün verin, burada ayarlatalım’ dedik. Ayarlamaları yaptırdık ama gelen zamlar sonrasında dediğimiz gibi yükselen tarife sorunlarımızı yine karşılamaz oldu. Tarife değiştikçe taksimetre ayarlanma ücreti de 1500-2000 TL isteniyor. 5 dakikada ayar yapılıyor ama büyük paralar isteniyor. Devletten yetki alan firmanın bir şubesi Çanakkale’nin en büyük ilçesinde hizmet vermiyor. TÜVTÜRK araç muayenesi de yapıyor ama imza yetkisi olan bir eleman bulamıyorlar; bunun sonucunda Bigalı vatandaşlar mağdur oluyor. TÜVTÜRK dediğinizde tüylerimiz diken diken oluyor” dedi.
“EDS HIZ TUZAĞIDIR”
EDS’lerin hız tuzağını olduğunu söyleyen bir esnaf; “Biga içerisinde kullanılan ve vatandaşın başına bela olan hız sınırlaması değil; tuzaktır. Sarı ışığın aralığını 5 saniyeden 3’e indirdiler. Beyaz çizgiye bastığınızda karşıya geçene kadar kırmızıya dönüyor; yetişme imkanınız yok. Şartları biz de görüyoruz ama devletin şefkatli elinizi üzerimizde görmek istiyoruz. Çoğumuz emekliyiz; bugünkü şartlarda bir genç adam bu işi yaparken; evinin kirasını, bağkur primini ödeyecek, belediyenin parasını ödeyecek, aracın masraflarını karşılayacak.. Bu işin içinden çıkamaz. Biz genç bir şoför çalıştıramayız bu şartlarda; gençler de gelip çalışmıyor zaten” ifadelerini kullandı.
“1 AYDA 63 CEZA GELDİ”
Gelen EDS cezalarından şikayet eden bir taksicinin 1 ayda 63 ceza geldiğini söylemesi, durumun vahametini ortaya koyan ifadeler arasında yer aldı. Taksici isyan ederek yaptığı konuşmasında; “Karabiga kavşağı için çok geç kalındı; Biga’nın kanayan bir yarası haline dönüştü. Yapılması için şimdilerde girişimler başlatılmış ama geç kalındı. EDS’lere gelince; şehir içinde 50 km hız sınırı sadece bizi değil; tüm araç sahiplerine ceza yağdırıyor. 55 km hızda gitmek mümkün değil. Tek bir taksici arkadaşımıza 1 ayda 63 tane EDS’den ceza kesildi. Önceden ışıkların değişimi için saniyeleri gösteren sayaçlar vardı; bunları kaldırdılar ve herkese ceza yağmaya başladı. En azından bu sayaçları görünce duracağımız veya hareket edeceğimiz anı görüyorduk. Şimdi kırmızıdan sarıya geçse ışık hareket etsek mi etmesek mi diye düşünüyoruz. Ancak bu EDS’leri bile isteyerek bunu yaptılar. Vatandaş buradan ceza yesin; belediye ve diğer kurumlar buradan kar elde etsin diye yapılmış bir şey. Oraya tekrar sayaç kurmaz belediye” dedi.
DALÇIK ÖNERİSİ
Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur da bazı kavşaklara dalcık yapılması gerektiğini söylerken; “EDS yerine dalçık yapılması lazım. Hastane önündeki kavşakta; kaza oranını 0’a düşürür; ulaşımdaki sıkıntıları da çözer. En sağlıklı proje dalçık yapılması gerekir. Biga’da en azından 4 tane dalçık yapılması gerekiyor. Bunlar yapılırsa şehir içi trafiğinin sorunları çözülür; hem de akaryakıt maliyetlerini dur-kalk yaparken azaltır. Can Hastanesi, Küçükler Ambalaj’ın olduğu bölge, Karabiga Kavşağı ve Ağaköy’de bunlar mutlaka yapılmalı. Üniversite öğrencilerimizin hayatı risk altında; oraya mutlaka yapılması gerekiyor. Üst geçit yapıldı ama mesela öğrencilerimizi bir türlü oraya yönlendiremedik. Bölge Trafik orada bir uygulama noktası yapacakmış; inşallah sorunları orada biraz azaltır. TBMM’de diğer vekillerimize söyledik; en azından geçerken bir bakın dedik; bunların acilen yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“PARA KAZANMAYI BIRAKIN…”
Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’nın “Para kazanabiliyor musunuz?” sorusuna yanıt veren bir taksici, esnafların içinde bulundukları durumu; “Para kazanmayı bırakın; bazı günler ucu ucuna geçinebiliyoruz. Birikim yapmak mümkün değil. Bağkur primlerimizi bile ödemekte güçlük çekiyoruz. İyi günleri umutla bekliyoruz. Dolar indiği zaman çok seviniyoruz; bizim de maliyetlerimiz düşecek diye. İnşallah önümüzü görebileceğimiz günleri Allah nasip eder” dedi.
“FİYATLARI YÜKSELTSEK; BU SEFER MÜŞTERİ BULAMAYIZ”
Girdi fiyatlarının çok arttığını söyleyen bir taksici ise; “Mazot fiyatlarında artışlar bizim en büyük sorunumuz. Mazot fiyatı yükseldikçe kaçınılmaz olarak taksimetre ücreti zamlanıyor. Ancak ücretleri yükselttikçe bu sefer de müşteri bulamamaya başlayacağız. Şu anda mesela Biga’da taksicilerin müşterileri yarı yarıya düştü. Zam yapamıyoruz; yapsak tamamiyle müşteri bulamayız. Sigorta primlerimiz de çok arttı. Kasko ücretlerine yüzde 25 zam geldi. Trafik sigortalarındaki artış belimizi büküyor. Önceden araç sigortalarının fiyatları düşerdi; şimdi arttıkça artıyor” şeklinde konuştu.
Geçinmekte zorlandıklarını söyleyen taksiciler araçlarda ÖTV indirimi yapılmasını istediler. Köprü geçiş ücretinin düşürülmesi, EDS cezaları, girdi maliyetlerindeki artış, yaşam pahalılığı konuları ziyaretlerde dikkat çeken konular arasında yer aldı.
(Haber: Ahmet Tunç)