Bu sene kuruluşunun 50'nci yılını kutlamaya hazırlanan Doğanlar Holding, amiral gemisi mobilyanın yanı sıra enerji ve inşaat sektörlerinde de büyümeye devam ediyor. Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, mobilya cephesinde İtalya'da yeni bir şirket satın alma hazırlığı içinde olduklarını, enerjide ise karbon sertifikası satışıyla yeni bir açılıma imza atacaklarını söyledi.

Meslek komitelerinin gündemi ‘ekonomik sorunlar’ oldu Meslek komitelerinin gündemi ‘ekonomik sorunlar’ oldu

“ÜLKEYE FON GETİRDİK”

Türkiye’de mobilya sektöründe ilk üç içerisinde yer aldıklarına dikkat çeken Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan “Övündüğümüz bir şey var. Türkiye mobilya sektöründe ilk kez bir marka Biga'da bir kasabadan çıkıp, Türkiye'ye yabancı fon getirdi. Yüzde 50 hissemizi sattık. 7 sene kaldılar ve bizi büyüttüler. Biz de aile olarak, kişisel olarak bir varlık sahibi olduk ve Kelebek Mobilya'yı satın aldık. Şu anda mobilya sektöründe Doğtaş, Kelebek, Lova Yatak, Kelebek Mutfak Banyo ve Ruum Store markalarımızla Türkiye'deki ilk üç gruptan biriyiz” açıklamasında bulundu.

“2022’DE YÜZDE 75’LİK BÜYÜME HEDEFİMİZ VAR”

Pandemi salgını etkisinde bile büyümeye devam eden Doğanlar Yatırım Holding, mobilya sektöründe 2021 yılında yüzde 75’lik büyüme gerçekleştirmişti. 2022 yılı hedeflerinin de yüzde 75’lik büyüme olduğunu belirten Davut Doğan; “Mobilya sektöründe hareketlilik devam ediyor. İhracatta da ciddi bir ivme var. Mevcut pazarlarda talep daha da arttı. Bunda tedarik zincirinin kırılmasının büyük etkisi oldu. Bir taraftan da dünyada Türk mobilyasının imajı pozitif yönde değişti. Yılın ilk 5 ayında yüzde 15'lik bir büyüme vardı, tek başına haziranda bu oran yüzde 30'a çıktı. Biz geçen sene yüzde 75'lik bir büyüme gerçekleştirmiştik. Bu yıl için de yüzde 75'lik bir büyüme öngörüyorduk. Ama hedeflerimizin üzerinde gidiyoruz. Bütçeyi revize edip, hedefimizi yükseltebiliriz. Tahminimce sektör de bu dönemde yüzde 50 civarında bir büyüme kaydeder. Ancak asıl büyüme sektör genelinde değil, markalı mobilyada oldu. Tüketici markalı ürünlere yöneldi. Bunu 2'nci 500 listesindeki markaların listeden düşmesinden, daha büyüklerin ise ivme kazanmasından anlıyoruz” dedi.

HEDEF 6 MİLYAR TL CİRO

2022 yılı hedeflerinin 5,5 milyar liralık büyüme olduğunu ancak revizyona giderek yüzde 10 artış eklediklerini belirten Davut doğan; “Biz bu yıl için 5.5 milyarlık bir büyüklük düşünüyorduk holding olarak. Şimdi bunu en az yüzde 10 artırarak 6 milyar TL'lik bir konsolide ciro hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“HEDEFİMİZ AVRUPA PAZARINDA BÜYÜMEK”

Doğanlar Yatırım Holdingin büyüme planları arasında Avrupa Pazarı olduğunu ifade eden Davut Doğan; “Her alanda büyüme hedeflerimiz var. Şuanda ihtiyaç duymamız halinde yedekte tuttuğumuz bir markamız var. Günün birinde belki onu devreye alırız ama onun dışında bizim aslında Avrupa pazarında büyüme planımız var ve bunun için de yurtdışında bir marka alma hedefimiz var. Amerika'daki ana şirketimizi kurduk, Londra'da kurduk, Senegal'de bir mobilya fabrikası inşa ettik. Şimdi bunlara bir de İtalya'da yapılanma eklemek istiyoruz. Bunun için sadece İtalyan markalarla ilgileniyoruz. Bu doğrultuda bir danışmanlık firmasını da görevlendirdik. Biz orada çok büyük, çok bilinen bir marka almak istemiyoruz. Bu bizim için fazla maliyetli olur. KOBİ düzeyinde ama bir altyapısı, bir üretim tesisi olan bir firma istiyoruz. Üretimimizi orada yapıp, oradan Avrupa'ya satış yapacağız. Ancak bu plan 2023'e sarkacak gibi görünüyor” dedi.

“ATIKTA LİDER DURUMDAYIZ”

Mobilya sektörünün yanı sıra Enerji alanında da büyümek istediklerinin altını çizen Davut Doğan; “Bizim enerjide Ordu ve Erzurum İspir'de 2 tane hidrolik santralimiz var. Bunun dışında bir de çöpten elektrik üretimi yaptığımız Biotrend şirketimiz var. Orada da 16 tane tesisimiz oldu. Biz buralarda belediyelerin bizim çöp sahamıza getirmiş olduğu çöpleri ayrıştırıyoruz. Demiri, plastiği, kâğıdı, kartonu ayırıyoruz ve bunları tekrar paketleyip ham madde firmalarına geri satıyoruz. Aslında 'sıfır atık' diye bahsedilen şey tam olarak bu. Yine çöpün dibinde kalanlar da çok değerli bir gübre olarak kullanılıyor. Biz şu anda Türkiye'de çöpte lider durumdayız. Yani Türkiye'nin çöpünün yüzde 20'sini biz işliyoruz ve burada büyük fırsatlar olduğunu düşünüyoruz ve bu alanda yeni satın almalar yapma planımız var. 2023'te yeni satın almalarla 120 megavata ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

“KARBON SERTİFİKASI' SATIŞINA BAŞLIYORUZ”

Enerji yatırımlarından dolayı şirketin ek gelir olarak birçok karbon sertifikası sahibi olduğunu belirten Davut Doğan; “Bioternd'de ısıdan kaynaklı sıcak suyumuz olduğu için, özel bir teknoloji kullanarak Sivas'ta bir sera kuruyoruz. Bir de sarı gazıyla ilgili bir fırsat var. Şimdi biz karbon sertifikası için müracaatımızı yaptık. Mesela Türkiye'nin çok büyük petrol şirketlerinden biri, "Sizin karbon sertifikanızı almak istiyorum" diye teklifte bulundu. Çünkü artık çevreyi kirletmenin cezası var ve şu anda herkes bir şekilde karbon salımını azaltmaya çalışıyor. Londra borsasında tonu 7 dolar. Bizim 10 milyon tona çıkma potansiyelimiz var. Bu da 70 milyon dolar demek ama şu an bize gelen teklifler Londra Borsası'nın altında” açıklamasında bulundu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ: “KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJEMİZ VAR”

İnşaat alanında da bir şirket ile faaliyetlerine devam eden Doğanlar Holdingin yeni projeleri arasında Afrika ülkeleri ile Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri olduğunu ifade eden Davut Doğan; “Uganda, Kenya gibi bazı ülkelerde görüşmelerimiz devam ediyor. Yurtiçinde de İstanbul Yenibosna'da bir kentsel dönüşüm projemiz olacak. İçinde alışveriş ve konutun olduğu bir proje planlıyoruz. Bir de Oksijen Evleri diye yazlık ev projemiz olacak” bilgisini verdi.

(Kaynak: Aynalı Pazar Gazetesi)

Editör: Ahmet Tunç