Diş macunlarındaki florun güvenli bir alternatifi: Hidroksiapatit

Diş macunlarında bulunan flor bu günlerin tartışmalı konularından biri. Yüksek doz flor alımının kemiklerde, dişlerde ve beyinde ciddi etkileri olabileceği için florsuz diş macunu tercih etmek isteyen pek çok insan var.

Ancak flor ağız diş sağlığını korumada en güçlü silahlarımızdan biri.

Neden bu kadar önemli flor?

Çünkü dişlerimizi çürümeye karşı daha dayanıklı hale getiriyor. Mevcut çürüklerin ilerlemesini yavaşlatabiliyor hatta durdurabiliyor. Tükürüğümüzü ağızdaki zararlı bakterilere karşı daha dirençli hale getiriyor. Özellikle dişlerin ilk çıktığı dönemde doğru şekilde ve dozda uygulandığında diş minesinin sertliğini ve dayanıklılığını arttırıyor.

Peki flor ağız ve diş sağlığı için bu kadar yararlıysa neden sevilmiyor?

Flor vücutta kalsiyuma bağlanarak depolandığı için büyük çoğunluğu kemiklerde ve dişlerde bulunuyor. Önerilen dozun üzerinde flor alınmasının iskelet ve dental sistem üzerinde akut veya kronik toksik etkileri olabiliyor. Ayrıca uzun dönem yüksek doza maruz kalınmasının zeka üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteren çalışmalar mevcut.

Araştırmalar önerilen dozda kullanıldığında kan ve idrarda sınır değerin üzerine çıkmadığını gösterse de bazı hastalarımız florsuz diş macunlarını tercih ediyor.

Tam da bu noktada diş hekimlerinin iyi bildiği ama piyasada yeni yeni görmeye başladığımız bir içerik “hidroksiapatit” öne çıkıyor.

Peki nedir bu hidroksiapatit?

Doğal diş minemizde de %97 oranında bulunan bir bileşendir. Kemiklerimizde de %60 oranında bulunur. Vücudumuzda var olan bir bileşen olduğu için yutulması halinde florun aksine toksik etkileri olmaz.

Diş yapısını güçlendirir. Çürümeye karşı korur. Mineral yapısı bozulan dişleri onarır. Bunların yanı sıra diş hassasiyetini önlemede etkilidir ve dişleri beyazlatır.

Florla karşılaştırıldığında en önemli avantajı ise biyouyumlu olmasıdır, yani toksik değildir. Dişlerimizin kemiklerimizin doğal yapısında bulunan bir bileşen olduğu için vücut tarafından yabancı madde olarak algılanmaz. İlk olarak 1970te astronotlar için üretilen diş macunlarında kullanılan hidroksiapatitin bilinen bir yan etkisi yok.