Medya Lokum’a özel açıklamalarda bulunan Şahin; “1999 yılı sonrası yapılan binalarımızda sorun yok. Sorunlu binalarımız bizim tahminimiz yüzde 35-40 civarında. Kentimizin sağlam zeminlerinde dikey yapılaşmayı teşvik etmemiz gerekiyor. Biz önümüzdeki günlerde deprem konusunu ön plana alıp, hazırlık anlamında bir kamuoyu oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“BİGA BÜYÜK ORANDA HAZIRLIKLI”
Göreve yeni geldiklerini, seçim döneminde saha çalışmaları sırasında bazı önemli sorunları not aldıklarını ve çözüme kavuşturmak için çalıştıklarını söyleyen Şahin; “Biz daha yeni seçildik. İlk başta depremle ilgili bir hazırlık içine girmedik henüz. Seçim döneminde saha çalışmalarında notlarımız arasına aldığımız büyük sorunlar vardı. Onlara odaklandık. Ama ben araştırmalarımı yaptım. Biga büyük oranda depreme hazırlıklı. Yeni binalar fazla Biga’da. Deprem toplanma alanlarımız çevre ilçelere göre iyi durumda. Biga’nın merkez nüfusu 53 bin 537. Toplanma alanları 160 bin 842 metrekare. 80 bin 421 kişilik toplanma alanı. Kişi başı ortalama 3 metrekare düşüyor” ifadelerini kullandı.
“BİZİM TAHMİNİMİZ YÜZDE 40”
Biga’nın depreme dayanıklılık konusunda riskli bölgeleriyle ilgili de konuşan Şahin; “Hamdibey Mahallesi’nin üst tarafları, Bademlik bölgesinin üst tarafındaki yapılar, Cumhuriyet Mahallesi, Şirintepe Mahallesi’ndeki siteler bölgesi, İstiklal Mahallesi’nin bir bölümündeki binaların sağlamlığı konusunda sorun olabilir. Biga’da tahmini yüzde 35-40’ının depreme dayanıksız binalar olduğunu düşünüyoruz. Sektör temsilcileriyle yaptığımız görüşmeler ve saha çalışmalarındaki istişarelerden bu sonuç çıkıyor. 99 öncesi yapılan binalarda biraz sıkıntı var. Biga’nın en sağlam bölgesi Balıkkaya ve Esentepe bölgesi. Ancak yeni imara açılan yeniyaka ve zekican tesislerinin arka kısımları en zayıf zemin durumunda” dedi.
“99 SONRASI YAPILAN YAPILAR DAHA GÜVENLİ”
Yapı denetim firmalarıyla ilgili düzenlemelerin olumlu olduğunu ifade eden Şahin; “99 sonrası yapılarda ise depreme dayanıklılık konusuna sıkıntı görünmüyor. 99 sonrası yayınlanan yönetmelik ve onun geliştirilmesi önemli. Yapı denetim firmalar ciddi anlamda inşaatları kontrol ediyor. Beton numuneleri olsun, beton kolonları olsun. Yapı denetimlerin havuzdan atanması dolayısıyla önceki dönemlere göre görece denetim faaliyetleri daha iyi durumda. Daha önce yapı denetimciler yoktu. Bir mühendisle anlaşıyordun ve o mühendisle birlikte hareket ediyordun. İlk başladığında bu yapı denetim firmalarının hangisiyle çalışacağını müteahhit kendisi seçiyordu. 2019 yılında bu da değişti. Artık merkezden otomatik atanıyor” şeklinde konuştu.
“BİR ÇALIŞTAYA ÖNCÜLÜK EDEBİLİRİZ”
Deprem konusunda hazırlıklı olmanın bir hayal olmadığını ve tüm tarafların katılacağı bir çalıştaya öncülük edebileceklerini söyleyen Şahin; “Depreme hazır olmak hayal değil. Bunun için, gerçekçi çözümler üretmeliyiz. Afet gerçekleşmeden önce riskleri belirlemeli, sonrasında afet riski en yüksek, en tehlikeli yapı ve alanlardan başlayarak, deprem riskini yönetilebilir bir hale getirmeliyiz. 3’üncü Meslek Komitesi olarak yeni yılda bu konuyu ele alacağız ve bu konuda kapsamlı bir çalışmaya başlayacağız. Yapı denetim firmaları, müteahhitler ile görüşeceğiz. Yerel yönetimler ve kamu idaresiyle görüşeceğiz. Üniversiteyle görüşeceğiz. Çanakkale İl Özel İdaresi ile görüşeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşeceğiz. Yerel yönetimlerle ve kamu idaresiyle görüşeceğiz. Konunun tüm tarafları ile masaya oturacağız. Bununla ilgili bir çalıştaya öncülük yapabiliriz. Tabi burada yerel yönetimlerin kamu idaresinin de bu işe sahip çıkması gerekiyor. Bizler en büyük oda ve ilgili meslek gruplarını içimizde barındırdığımız için ve konunun önemli olduğunu da dikkate alırsak bir çalışma yapmak istiyoruz. Biga’da bir çalıştay yapabiliriz” ifadelerini kullandı.
“SAĞLAM ZEMİNLİ BÖLGELERDE DİKEY YAPILAŞMA ARTMALI”
Biga’nın sağlam zeminli bölgelerinde kat artışının olması gerektiğini söyleyen Şahin; “Esentepe’deki yeni binalarda kat artışı düşünülmeli. Sağlam zeminlerde dikey yerleşmeye daha fazla önem verilmeli. Nüfusu buralarda daha güvenli bir şekilde muhafaza edebiliriz. Esentepe’de 3 kat mesela. Ancak bu kat artışı düşünülmeli. Biz de ilgili meslek komitesi üyelerimizle yapacağımız toplantılarda bu konuyla ilgili çıkacak sonuçları ilgili yerel yönetim bileşenlerine ileteceğiz. İlk önce yerel yönetimle görüşeceğiz. Biga’nın etrafını incelediğimizde çevremiz sulak tarım yapılan alanlarla çevrili. Çeltik vs ekiliyor. Biga’nın dikey yapılaşmaya bu yüzden de ihtiyacı var. Artan nüfus bir süre sonra tarım alanlarını tehdit etmeye başlayacak” dedi.
“DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ”
Depreme hazırlıklı olmak zorunda olduklarını ve tek bir bina bile yıkılsa insan hayatının önemli olduğunu söyleyen Şahin; “Deprem gerçeğine karşı kalıcı bir çözüm üretmek istiyorsak yapılması gereken bu sorunla yüzleşmek ve yeni imara açılacak konutların yanı sıra kamu kaynaklarının mevcut konut stoklarının yenilenmesine ve güçlendirilmesine harcanması gerekmektedir. Deprem riski kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu gerçekle yüzleşmedikçe ve onu ciddiyetle ele almadıkça depreme hazır olmamız, dayanıklı, sağlıklı kentler inşa etmemiz mümkün değil. Depremle mücadele etmek, depreme hazır olmak zorundayız. Depremin garantisi yok ama olduğunda ne yapabileceğimizi bilmemiz önemli. Aileleri, haneleri deprem anında nasıl bir süreç izlemleri gerektiği konusunda bilinçlendirmeliyiz. Bizim görevimiz kamuoyu oluşturmak. Mülki amirlerin biraz daha ilgi göstermelerini sağlayacağız. Evet binalarımız daha sağlam ama bir bina bile yıkılsa bizim için insan yaşamı çok değerli. Her duruma hazır olmalıyız. Depremden sonra acil durum anları eğitimleri verilebilir. Bu insanların deprem anında kendilerini nasıl korumalı onları göstermeliyiz. Toplanma alanlarıyla ilgili sorunumuz yok ama vatandaşlarımız bunları biliyor mu, bilmiyoruz. Bir kamuoyu ve deprem bilinci oluşturmak en önemli görevlerimizden biri diye düşünüyorum. Topluma bilgi verici anlamında da bir şeyler söylenebilir” ifadelerini kullandı.
(Haber: Ahmet Tunç)