Kış mevsiminde havaların soğuk olması sebebiyle kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirmekteyiz. Yaz dönemine oranla çok daha hareketsiz geçirdiğimiz bu aylarda, hareketsizliğin etkisiyle metabolizmamız yavaşlayarak kilo kaybı hızımızı olumsuz yönde etkilenmektedir.
Yapılan araştırmalarda D vitamini eksikliğinin, obezite ve fazla kilo ile yakından ilişkisi olduğu görülmüştür. Bu yüzden D vitamini düzeylerinin tespit edilip destek sağlanması, zayıflamak isteyen ve obezite ile mücadele eden kişiler için oldukça önemlidir.
D vitamini eksikliğinin nedenleri; yetersiz güneş ışığı, gıda kısıtlamasına bağlı eksiklik, emilimi etkileyen hastalıklar (çölyak, chron vb.), çeşitli ilaçlar, karaciğer ve böbrek hastalıkları ve obezite olarak sıralandırılabilir.
Özellikle fazla kilolu ve obez kişilerde D vitamini düzeyinin düşük olduğu görülmektedir. Fazla kilolu bireylerde karaciğer yağlanması da çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu yüzden vücutta D vitaminin aktif hale gelmesi de zorlaşmaktadır.
Ayrıca tokluk mekanizmasını uyaran leptin hormonu dediğimiz hormonun obezlerde fazla olması, vücutta D vitamini yapımını da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple düzenli olarak kan değerlerinize ve D vitamini düzeyine baktırılmalıdır. Uygun D vitamini düzeyleri 40 ile 60 ng/ml arasında olmalıdır. 20 ve altında D vitamini eksikliği, 21 ile 29 arasında D vitamini yetersizliği olarak adlandırılmaktadır.
Doktorunuzun da tavsiyesiyle gereken durumlarda D vitamini takviyesi alınmalıdır. Vitaminlerin kilo alımına neden olduğu söyleminin tersine, D vitamini kilo kaybınızda olumlu etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar yağ kütlesi fazla olan kişilerde D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu gösterirmiştir. Kilo verme programlarında ve obezitenin beslenme tedavisinde danışanların kandaki düzeylerine göre kişiye özgü vitamin D takviyesi yapılmalıdır. Beslenme ve fiziksel aktiviteyle süreç desteklenmelidir. Özellikle günümüzde yağdan aşırı kısıtlı beslenmenin D vitamini gibi yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanımını olumsuz etkilemektedir. Sağlık için fiziksel aktiviteye, yaşa, cinsiyete ve hastalık durumuna uygun miktarda yağ tüketilmeli ve daha çok bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
Sağlıkla kalın, D vitamini düzeyinize baktırmayı unutmayın.