GÜNDEM

'Çayır tırtılı' tehlikesi

Özellikle Trakya illerinde son günlerde ciddi zararlar oluşturan tırtılın Ayçiçeği zararlılarından 'Çayır Tırtılı' bu yıl iklimin de uygun gitmesiyle yoğun ayçiçeği tarımı yapılan alanlarda zararlara neden oluyor. Biga dahil, Çanakkale'de de çayır tırtılı görüldüğünü açıklayan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri  sörvey ve çiftçi eğitim çalışmaları gerçekleştirdi.

Çanakkale'de ise 13 Temmuz tarihinde ilk olarak Gelibolu, Eceabat ilçelerinde tırtıl görüldüğüne dair ihbar üzerine başlatılan sörvey ve çiftçi eğitim yayım faaliyetleri aralıksız olarak devam etmektedir.

Bu kapsamda Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerince Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın başkanlığında İl Müdürü Erdem Karadağ, ilgili şube müdürleri ve ilçe müdürlerinin koordinesinde Eceabat, Gelibolu, Merkez ilçe, Biga, Lapseki, Çan, Yenice, Bayramiç, Ezine, Ayvacık ve Bozcaada ilçelerinde 31 ekip ile 14-15-16-17 Temmuz tarihlerinde sörvey ve çiftçi eğitim faaliyetleri yürütüldü.

ÇİFTÇİ EĞİTİM FAALİYETLERİNE AĞIRLIK VERİLDİ

16 Temmuz da Eceabat ve Gelibolu ilçelerinde yürütülen sörvey ve eğitim faaliyetlerine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Prof. Dr. Levent Efil de katıldı. Üreticiler SMS, İl Müdürlüğü web sitesi ve sosyal medya hesaplarından düzenli olarak bilgilendirme yapılıyor. Ayrıca Ziraat Odaları, Muhtarlar, İlimizde faaliyet gösteren BKÜ bayileri, Arı Üreticileri ve ilgili STK’lar bilgilendirildi.

ÜRETİCİLERE UYARI: “İLAÇLAMA YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan yazılı bilgilendirmede; "Son zamanlarda Trakya Bölgesindeki illerimizde ayçiçeği ve diğer tarım alanlarında görülen Ayçiçeğinin önemli zararlısı Çayır Tırtılı (Loxostege sticticalis (L.)); İlimizde de Gelibolu, Eceabat başta olmak üzere, Biga ilçemizde tespit edilmiştir. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik ekipleri tarafından Ayçiçeği ekili bulunan alanlarda gerekli inceleme ve tespit çalışmaları yapılarak; zararlının yoğunluğunu ve mücadelesi konusunda üreticilerimizin bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir. Yapılan tespit ve inceleme sonucunda yaptığımız değerlendirme neticesinde; zararlının yaşam döngüsü de dikkate alındığında zararlı ile mücadelede önümüzdeki birkaç günün üreticilerimizin zarar görmemesi adına çok büyük önem arz ettiği, bundan dolayı üreticilerimizin ayçiçeği ekili alanlarını sık sık kontrol etmeleri zararlı ile karşılaşmaları durumunda en kısa zamanda yer aletleri ve insansız hava araçları (drone) ile vakit kaybetmeden ilaçlı mücadele yapmaları gerekmektedir. Üreticilerimizin başta ayçiçeği ekili olan tarlalarını her gün kontrol ederek, bir bitkide 3 ile 5 adet veya metrekarede 20 adet larva görüldüğünde ruhsatlı ilaçlarla ilaçlama yapması gerekmektedir. Özellikle yabancı ot mücadelesi yapılmayan tarla sınırları ve konukçu yabancı ot (Sirken otu) bulunan tarla ve açık alanlarda ilaçlama yapılmalıdır. (Bitki Koruma Ürünleri teknik talimatında deltamethrin 25 g./l. etken maddeli ilaçlar 25cc/100 lt su olarak tavsiye edilmektedir.) Çayır Tırtılı zararlısına karşı ilaçlı mücadele yapacak olan üreticilerimizin Ayçiçeklerinin çiçek döneminde olması nedeni ile ilaçlama yapacakları bölgedeki arıcılarımızı bilgilendirmeleri ve ilaçlamalarını arıların aktif olmadığı saatlerde yapmaları büyük önem arz etmektedir" denildi.