16-25 Eylül 2022 tarihleri arasında Çanakkale’de gerçekleştirilen festival ile Çanakkale’de bugüne kadar düzenlenmiş en büyük ve çeşitli festival etkinliği gerçekleştirildi. Hemen hemen her türlü sanat branşının yanı sıra kültürel aktivitelerin ve spor etkinliklerinin de gerçekleştiği festivale Çanakkale halkı da yoğun ilgi gösterdi.

“HER AKŞAM 30 BİN ÇANAKKALİYİ BİR ARAYA GETİRMEK KOLAY BİR İŞ DEĞİL”

Yüksek Sadakat konseri ile tamamlanan Troya Kültür Yolu Festivali ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “16-25 Eylül tarihleri arasında Çanakkale'de düzenlenen Troya Kültür yolu Festivali sona erdi. Festival sürecinde Çanakkale halkı gerçekten festivali çok sevdi, çok sahip çıktı. Bu tür kültür, sanat ve sportif etkinliklerin olması Çanakkale’de yaşayan herkes gibi bizleri de çok mutlu etti. Herkesimden insan bu etkinlikler bu etkinliklerde buluştu, festivalde kendinden bir parça buldu. İnsanlarımızın yüzüne baktığımızda sevinçlerini mutluluklarını okuyabildik.  Zaten bu festivallerin de amacı; insanları sanat ve kültür yoluyla birleştirmek, kaynaştırmak ve kentin tanıtımına, ekonomisine katkı sağlamaktır. Çanakkale halkı bu festivali çok sevdi. Her akşam Çanakkale’de 30 bin kişiyi bir araya getirmek, toplamak çok kolay bir iş değildir. İnsanlarımız kendi istekleri ile seve seve, havalar soğukta olsa gelip etkinlikleri başından sonuna kadar izlediler” dedi.

“İSTANBUL VE ANKARA’DAN SONRA ÇANAKKALE’DE DÜZENLENMESİ ANLAMLIDIR”

Kültür ve Turizm Bakanlığınca organize edilen festivalin Çanakkale’de düzenlenmesinin bir anlamı olduğuna dikkat çeken Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir “Burada şunu da ifade etmek istiyorum; Kültür Yolu Festivallerini organize eden Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığımıza gönülden teşekkür ederiz. İstanbul’da önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, sonrasında Başkent Kültür yolu Festivalinin iki büyükşehrimizin ardından Çanakkale’de düzenlenmesinin bir anlamı, bizce bir mesajı var. Çanakkaleliler olarak bir bu durumdan çok memnun ve mutluyuz. İstanbul ve Ankara’dan sonra böylesine büyük bir organizasyona Çanakkale olarak ev sahipliği yapmaktan dolayı gururunu yaşadık. Çanakkale’nin de bir kültür ve sanat kenti olduğunu ispatlamış olduk. Çünkü Çanakkale de yaşayan insanlarımız; kültürü ve sanatı çok seven, kültür ve sanat söz konusu olduğunda hemen birleşen, kaynaşan, sahiplenen insanlardır” dedi.

“FESTİVALİN KENTİN TANITIMI VE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKISI OLDU”

Festival gibi kültür sanat etkinliklerinin aynı zaman düzenlenen şehrin ekonomisine ve tanıtımına da büyük katkıları olduğuna dikkat çeken Kaşdemir, Çanakkale’de festivalin de bu açıdan başarılı olduğunu söyledi. Kaşdemir; “Özellikle Eylül ayında Çanakkale şehrinin otellerinin dolu olması, restaurantlarının dolu olması, insanların çarşıda pazarda alış veriş yapıyor olması festivalin amacının gerçekleşmiş olduğunu ortaya koymuştur. Kültür ve sanat etkinliklerinin insanları kaynaştırmasının yanı sıra kentin tanıtımı ve ekonomisine katkı sağlama amacı vardır. Bu da Çanakkale’de ziyadesiyle gerçekleşmiştir. Çarşıya, pazara çıktığımızda festivalin Çanakkale’ye iyi geldiğini, esnaflarımızın ticaretinin artmasından dolayı mutlu olduklarını tespit ettik” dedi.

“BAKANLIĞIMIZA, KURUMLARIMIZA, STK’LARIMIZA VE HALKIMIZA TEŞEKKÜRLER”

10 gün boyunca bir birinden renkli etkinliklerin düzenlenmesinde, en ufak bir asayiş olayının yaşanmamasında birçok kurum ve kuruluşun etkisi olduğunu belirten Kaşdemir; “Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak da bu işin koordinasyonunda yer aldık. Arkadaşlarımızla beraber; 10 günlük yoğun bir etkinliğin altından kalkmış olmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Burada teşekkür etmek istediğim kurumlar ve kişiler var. Başta bu festivalin Çanakkale’de yapılmasına; Çanakkale halkının bir bireyi olarak Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, festivalin öncesi hazırlıklarda ve festival boyunca Çanakkale’de bulunan Bakan Yardımcımız Özgür Özkan Yavuz hanımefendiye, bu organizasyonun sağlıklı ve huzurlu geçmesi için büyük emek harcayan hem Valiliğimize hem de Valiliğimiz bünyesindeki tüm kurumlara, amirlerine ve personellerine gönülden teşekkür ediyorum. Ayrıca festivalin daha henüz adının duyurulması ile birlikte bizlere ulaşıp “Bizlerden yapmamızı istediğiniz bir şey var mı” diye soran tüm STK’larımıza, derneklerimize teşekkür ediyoruz. Hepsi hem festivale destek oldular, hem de festivalin bir parçası oldular. Belediye başkanlarımıza, il genel meclis üyelerimize de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

“FESTİVALİN ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DA DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ”

Davut Doğan’dan Yeni Kitap: “Altın Bulmadan Zengin Olunmaz” Davut Doğan’dan Yeni Kitap: “Altın Bulmadan Zengin Olunmaz”

Festivalin Çanakkale’ye çok yakıştığını, Çanakkale halkının da festivale yoğun ilgi gösterdiğine dikkat çeken Kaşdemir; “Bakanımız ile birlikte yapmış olduğumuz değerlendirmelerde; Çanakkale’de festival organizasyonlarında toplanan kalabalıklardan Bakanımız da çok memnun kaldı. Herkesimin de bu festivale sahip çıkması bakanımızı da çok memnun etti. Festivallerin Çanakkale’de sürekli yapılması, seneye yada daha önce farklı etkinliklerinde Çanakkale’de yapılması için irade ortaya koyacağını ifade etti. Bakanlığın profesyonelliğinin, gücünün Çanakkale’ye yansıması da son derece önemlidir. Biz Çanakkale tarihi boyunca bu kadar büyük ve kalabalık etkinlikleri görmemiştik. İnşallah bundan sonraki süreçte de görmeye devam ederiz, bunu istiyoruz. Bana göre; Çanakkaleliler olarak tarihi günler yaşadık. Daha önce görmediğim büyüklükte etkinlikler gördük. Biz bu festivallerin devam etmesini istiyoruz. Çanakkaleliler olarak da bunu talep ediyoruz. Ortaya konan şudur; Çanakkaleliler bu tür etkinlikleri çok seviyor, kucak açıyor, sahip çıkıyor. Tabi ki de devam etmesini istiyor. Çanakkaleli hemşerilerimiz de bizleri çok mutlu ettiler. Bu kadar çok Çanakkaleliyi bir arada görmeyi de özlemişiz. İnşallah bu birlik ve beraberlik de devam edecektir” dedi.

“BU KADAR ÇOK ÇANAKKALELİYİ BİR ARADA GÖRMEYİ ÖZLEMİŞİZ”

Kültür ve Turizm Bakanlığının festivalleri önümüzdeki senelerde de Çanakkale’de düzenleyip düzenlemeyeceği ile ilgili soruya da yanıt veren Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Bu sene ilki yapıldı. Bu işin sahibi bakanlığımızdır. Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy bakanımız da Çanakkale’den ve festivale ilgiden çok memnun ayrıldı. Kot pantolonlarımızı giyip Çanakkale’nin sokaklarında dolaştık, kaybolduk. İnsanlarla görüştü, kalabalıkları gördü. 3-4 gün burada geçirdi. Etkinliklerde, konserlerde 30 binden fazla kişinin ilgisini görünce de Bakanlık olarak bu festivalleri devam ettirme isteğinde olduğunu ifade etti” diyerek yanıtladı.

“SUALTI PARKI VE DALIŞ MERKEZİ DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Gelibolu Sualtı Parkı’nda dalış gerçekleştirmesi, Dalış Merkezi ve müzesini çok beğendiğini de ifade eden İsmail Kaşdemir, Türkiye’nin ve Dünya’nın en önemli dalış merkezlerinden biri olma yolunda önemli adımlar attıklarını söyledi. Kaşdemir; “Bakanımız hem Kültür hem de Turizm bakanı ama ayrıca kendisi Turizm duayenlerinden biridir. Biz 4 yıl önce Su Altı Parkı ve Dalış Merkezi yapma isteğimizi kendisine ilettiğimizde; bunun çok doğru bir iş olduğunu, Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğunu söylemişti. Özellikle bölgemizin bu alanda Dünya’da bir numara olabilecek kapasitesi olduğunu ifade etmişti. Bizlerde bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürdük. Sona geldiğimizde hem dalış noktalarını hem de müzemizi gördüğünde Dünyada ve Türkiye’de en iyi burasının olduğunu, Türkiye’de dalışın merkezi olacaksa bunun Çanakkale olması gerektiğini söyledi. Kendisi dalış kursu aldı ve burada 25 metre derinliğe dalarak dünyaya buradan bir mesaj verdi. Su Altı Parkı var Çanakkale’de, çok iyi ve dünyanın en önemli dalış merkezlerinden biri olacak mesajıydı bu. Bunu hem beyan etmesi hem de dalarak bunu ortaya koyması son derece anlamlıdır. Kültür ve Turizm Bakanının buraya gelip 25 metre derinliğe dalmasının arkasında çok önemli mesajlar vardır. Biz iddialıyız; Gelibolu Sualtı Parkı ve Dalış merkezi dünyanın en önemli ve sayılı dalış merkezlerinden birisi olacaktır” dedi.

(Haber: Ahmet Tunç-Çiğdem Özden Demiray)

Editör: Ahmet Tunç