Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan ulaşım ağları üzerinde bulunan Çanakkale; gelişen karayolu, denizyolu ve havayolu ulaşım altyapısı ile yatırımcılara çeşitli fırsatlar sunuyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve bağlantı yollarının tamamlanmasıyla beraber Çanakkale İstanbul, İzmir ve Bursa gibi başlıca finans ve üretim merkezlerine çok daha yakın olacak.

Üniversitesi ve meslek okulları sayesinde Çanakkale, sanayi yatırımlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü katkı sunabiliyor. Çanakkale’de 2 organize sanayi bölgesi, 1 gıda ihtisas organize sanayi bölgesi ve 7 küçük sanayi sitesi bulunmaktadır.

 A’DAN Z’YE ENDÜSTRİYEL ÜRETİM

Çanakkale Türkiye’de endüstriyel üretimde çeşitlilik bakımından öne çıkan iller arasında yer alıyor. Çanakkale’de sanayi işletmelerinin %70’i mikro ölçekli, %24’ü küçük ölçekli, %4’ü orta ölçekli ve  %2’si büyük ölçekli işletmelerden oluşuyor. Çanakkale’deki sanayi işletmeleri yüksek standartlarda, nitelikli üretim yapan işletmelerden oluşuyor.

Biga TSO'dan üyelerine dijital verimlilik semineri Biga TSO'dan üyelerine dijital verimlilik semineri

Sanayi siciline kayıtlı firmaların faaliyet alanları göz önünde bulundurulduğunda Gıda Ürünlerinin İmalatı; Mobilya İmalatı; Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı ile Ağaç, Ağaç Ürünleri ve Mantar Ürünleri İmalatı sektörlerinin firma sayısı açısından ön sıralarda yer aldığı görülüyor. Sanayide diğer ilçelere oranla daha çok gelişme göstermiş olan Biga, sanayi siciline kayıtlı firmalar açısından firma sayısı en fazla olan ilçelerden biridir.

SEKTÖRLER ÖZELİNDE İSTİHDAM DAĞILIMI

Sanayi siciline kayıtlı firmaların sektörel istihdam dağılımı göz önünde bulundurulduğunda; Çanakkale genelinde istihdam yoğunluğunun en fazla olduğu sektörün Gıda Ürünleri İmalatı olduğu görülmektedir. Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı, Mobilya İmalatı, Ana Metal Sanayi, Fabrikasyon Metal Ürünleri İmalatı, Kauçuk ve Plastik Ürünlerin İmalatı şeklinde sıralanabilecek sektörler istihdam yoğunluğu olan diğer sektörler arasındadır.

ÇANAKKALE’NİN DİĞER İLLERLE OLAN TEMEL ÜRETİM İLİŞKİLERİ

İstanbul, Çanakkale’nin hem alışta hem de satışta en büyük ticaret partneri olan ildir. Ticari ilişkilerin yüksek olduğu diğer iller İzmir, Bursa, Balıkesir ve Ankara olarak sıralanıyor.

TARIMA DAYALI SANAYİDE ÖNCÜ

Tarım sektörü; istihdama olan etkisi, bitkisel üretimdeki öncülüğü, markalaşmış ürünleri ve ürettiği katma değer ile Çanakkale’nin öncelikli sektörleri arasında yer alıyor. Tarıma dayalı sanayinin ihtiyaç duyduğu birçok tarımsal ürün Çanakkale’nin verimli ve geniş topraklarında yetiştiriliyor. Sahip olduğu bu ürün çeşitliliği ile Çanakkale, tarıma dayalı sanayi alanında yatırımcılara birçok fırsat sunmakta ve bu durum gıda sanayi yatırımlarının Çanakkale’de yoğunlaşmasını sağlamakta. Gıda ürünlerinin imalatı Çanakkale’de en çok katma değer elde edilen sektörler arasında yer almakta olup çalışan kişi sayısı açısından da il genelinde öne çıkan sektörlerden biridir.

YÜKSEK KATMA DEĞER YATIRIMLAR İLE ÇANAKKALE

Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı Çanakkale’de en çok katma değer elde edilen sektörlerden bir tanesi. Çanakkale’de seramik karo ve kaldırım taşları imalatı, seramik sıhhi ürünlerin imalatı ve çimento imalatı alanlarında yapılmış büyük çaplı yatırımlar bulunmakta ve bu sektörlerde üretilen ürünler ilin ihraç edilen ürünleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin en büyük seramik firmalarından bir tanesinin bulunduğu Çan ilçesi söz konusu firmanın yanı sıra benzer alanlarda imalat ihracatı yapan farklı firmalara da ev sahipliği yapıyor.

Çanakkale’de imalattan elde edilen katma değer açısından ön plana çıkan bir diğer sektör ana metal sanayi. Türkiye’nin en büyük çelik üreticilerinden bir tanesi Biga ilçesinde faaliyet göstermekte ve alanında ülkenin en büyük üretici-ihracatçı firmaları arasında yer alıyor.

MOBİLYA VE AĞAÇ ÜRÜNLERİ İMALATI

Sanayi Sicil Bilgi Sistemine göre Çanakkale’de gıda ürünleri imalatından sonra en fazla işletme bulunan sektörler arasında Mobilya İmalatı ile Ağaç, Ağaç Ürünleri ve Mantar Ürünleri İmalatı sektörleri bulunuyor. Mobilya imalatı elde ettiği katma değer ve sağladığı istihdam ile ilin önemli sektörleri arasında yer alırken Biga ilçesi sektör açısından öne çıkan ilçelerin başında yer alıyor.

ÇANAKKALE ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ İLE BÜYÜYOR

Çanakkale’de bir tanesi Çanakkale Merkez diğeri Biga ilçesinde olmak üzere iki adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunuyor. Biga OSB’nin genişleme çalışmaları devam ederken; ilçeye de kısa süre içerisinde Yat İhtisas Serbest Bölge kurulacak. Ezine Gıda İhtisas OSB, tüzel kişiliğini kazanmış olup hali hazırda OSB’ye halen yoğun ilgi devam etmekte olup, bazı fabrikalarında üretime geçtiği biliniyor. Sahip olduğu OSB altyapısı ile Çanakkale, yatırımcılara avantajlı bir yatırım ortamı sunmaktadır.

Yatırıma ayrılan (yatırıma hazır/uygun) sanayi alanı toplam parsel büyüklüğü açısından Çanakkale OSB 58,71 ha; Biga OSB ise 53,98 ha büyüklüğünde. 136 ha büyüklüğündeki Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi dışında faaliyet gösteren tüm OSB’ler karma sanayi bölgesi statüsünde. İlde Biga’da 2 adet, Merkez, Çan, Gelibolu, Gökçeada ve Lapseki ilçelerinde 1’er adet olmak üzere toplam 7 adet küçük sanayi sitesi bulunmaktadır.

AR-GE VE İNOVASYONUN YENİ ADRESİ ÇANAKKALE TEKNOPARK

Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi 2012 yılında kurulmuş olup 2014 yılında faaliyete geçti. Araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarının yürütüldüğü; erken aşama teknoloji tabanlı ar-ge ve kuluçka girişimcilerinin katma değerli ürünlerini ortaya koyduğu ve projelerini yürüttükleri, akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği bir merkez olarak yatırımcılara çeşitli fırsatlar sunan Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalar ağırlıklı olarak yer almakla beraber, teknoparkta faaliyet gösterebilmek için herhangi bir sektör kısıtlaması bulunmuyor.

Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi; özellikle animasyon filmleri, oyun gibi dijital içerikler üreten teknoloji firmalarına yatırım yapmayı planlayan yatırımcılara güzel fırsatlar sunuyor. Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren girişimcilere sağlanan bazı muafiyet ve istisnalar şu şekildedir;

- Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kazançları gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.

- Bölgede çalışan Ar-Ge, Tasarım ve Destek personelinin bu görevleri ile  ilgili ücretleri her türlü vergiden  müstesnadır.

- Teknopark firmalarının bölgede ürettikleri sistem yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisnadır.

- Teknopark girişimci firma personel ücretleri üzerinden hesaplanan SGK primi işveren hissesinin yarısı, her bir çalışan için Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.

- Teknopark girişimci firmalarında çalışan ar-ge ve yazılım personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri damga vergisinden istisnadır.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç