18 Mart 1915’de Çanakkale’yi denizden geçemeyeceklerini anlayan İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915 günü Çanakkale’ye asker çıkartması ile başlayan Kara Savaşları’nın 110’ncu yıldönümü nedeniyle Çanakkale Şehitler Abidesinde anma töreni düzenlendi. Programa, Prenses Anne'nin eşi Sir Timothy James Hamilton Laurence, Avustralya Genel Valisi Samantha Mostyn, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda, Fransa, Pakistan, Afganistan, Avusturya, Kanada, Senegal, Pakistan, Macaristan, Hindistan ve Güney Afrika'dan büyükelçiler ve üst düzey yöneticiler katıldı.

Şehitler Abidesi alanındaki tören, Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı'nın Atatürk Anıtı'na ay yıldız motifli çelengi bırakmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve tören kıtası tarafından saygı atışı yapılmasının ardından program, İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesiyle devam etti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yazgı, yaptığı konuşmada, tarihin en zorlu sınavlarından biri olan Çanakkale'de 110 yıl önce karşı karşıya gelen milletlerin, "Dünün hasımları, bugünün dostları" anlayışıyla burada bir araya gelmesinin, barışın ve ortak insanlık değerlerinin en anlamlı ifadesi olduğunu söyledi.

Biga'da 23 Nisan kutlamaları çelenk töreni ile başladı Biga'da 23 Nisan kutlamaları çelenk töreni ile başladı

"KURŞUNLA DEĞİL, İMANLA YAZILAN BİR DESTANDI ÇANAKKALE"

Çanakkale'nin, Türk milletinin tarih boyunca nice badireler atlattığını ama asla boyun eğmediğini gösteren bir dönüm noktası olduğunu belirten Yazgı, şöyle devam etti: "Dün Çanakkale'de toprağını canıyla savunan bu millet, bugün de yerli ve milli savunma sanayi atılımlarıyla aynı ruhu yaşatmaktadır. Kendi tankını, uçağını, gemisini, silahını üreten bir Türkiye, sadece küresel ölçekte de barışın teminatı olma yolunda ilerlemektedir. Geçmişte cephede vatanı savunan Mehmetçik'in mirasını bugün yerli ve milli teknolojilerle geleceğini inşa eden gençlerimiz onurla taşımaktadır. Bu bağlamda Çanakkale ruhu, yalnızca geçmişe ait bir hatıra değil, bugünün ve yarının en güçlü motivasyonudur. Çünkü biz biliriz ki bağımsızlığını başkalarına emanet eden bir milletin geleceği yoktur."

"BU TOPRAKLAR, ŞİMDİ HUZURUN VE BARIŞIN DİYARIDIR"

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir törende yaptığı konuşmada 110 yıl önce adeta kıyametin koptuğu bu topraklarda, Mehmetçiğin sıradağlar gibi durduğunu, kendisinden fiziki olarak kat kat üstün güçlere karşı vatanını aslanlar gibi savunduğunu, milletinin varlığı, vatanının bağımsızlığı ve kutsal değerlerine olan bağlılığı için canını hiçe saydığını, denizden de karadan da havadan da Çanakkale'yi geçilmez yaptığını söyledi. Yok oluş sürecinde olduğu düşünülen Türk milletinin, Çanakkale'de ayağa kalktığını, tabiri caizse küllerinden yeniden doğduğunu ifade eden Kaşdemir, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu topraklarda bir güneş gibi doğmuş ve milletimizin kalbindeki yerini almıştır. Binlerce Mehmetçik, sessiz ve mütevazı yaşamlarını, en sevdiklerini bırakarak Çanakkale'ye gelmiş, burada vatan savunmasında aslan kesilmiş, Çanakkale'yi geçilmez yapıp büyük bir zafer kazandıktan sonra sessiz ve mütevazı yaşamlarına geri dönmüştür" dedi.

PRENSES ANNE “ACI, KAYIP VE ISTIRAP HAYAL BİLE EDİLEMEZ”

Birleşik Krallık Kraliyet Prensesi Anne, törende İtilaf Devletleri adına konuşma yaptı. Prenses Anne, Çanakkale Savaşı sırasında hayatını kaybedenleri anarak, savaşta yaralanan gazilerin, yıllar geçtikçe hayatını kaybettiğini dile getirdi. Onların hatıralarının solmamasını sağlamanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Anne, Gelibolu'daki savaşta tüm tarafların yaşadığı acı, kayıp ve ıstırabın hayal bile edilemez olduğunu kaydetti.

“SAVAŞMAYA DAHA AZ İHTİYAÇ DUYULACAK DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN..”

Barış ve dostluk mesajları veren Prenses Anne, sözlerini şöyle sürdürdü: “İngiliz Milletler Topluluğu Savaş Mezarları Komisyonu (CWGC) Başkanı olarak, bu tarihi alanların korunması için Türk dostlarımızla el ele vererek bu muhteşem yarımadada yürütülen çalışmaları görmekten memnuniyet duyuyorum. Şehitlerin anısını yaşatmak için yapılan çalışmaları takdirle karşılıyorum. Geçmişte aldığımız derslerle birlikte bu anma bayrağını gelecek nesillere aktarma görevimiz var. Hep birlikte savaşanları onurlandırmalı ve savaşmaya daha az ihtiyaç duyulacak daha iyi bir dünya için birlikte çaba göstermeliyiz."

PRENSES ANNE ATATÜRK’TEN ALINTI YAPTI

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu cephedeki kahramanlığıyla ün kazandığını belirten Prenses Anne, "Buradaki deneyimi onu hem askeri bir lider hem de bir devlet adamı olarak şekillendirmiştir" ifadesini kullandı. Prenses Anne, Atatürk'ün 1934'te Anzak askerleri ve annelerine hitaben yazdığı mektuptaki, "Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır." ifadelerini anımsatarak, "Bu topraklarda yaşanan çetin savaşların yerini kalıcı dostluklara ve güçlü ittifaklara bırakmasını sağlayan bu sözleri geleceğe taşımalıyız" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yazgı, Birleşik Krallık Kraliyet Prensesi Anne ve beraberindekiler, Abide etrafında bulunan temsili şehit mezarlarına karanfil bıraktı, şehitlik anı defterini imzaladı ve dua etti. Anma töreninde, Çanakkale'de şehit olan askerler için Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı, dua edildi. Türk ve yabancı askerler, gaziler ve izciler tören geçişi yaptıktan sonra protokol üyeleri, Şehitler Abidesi'nin deniz tarafında kurulan alana geçti. Türk Hava Kuvvetlerinin gösteri ekibi SOLOTÜRK'ün Çanakkale Boğazı üzerindeki gösterisiyle tören son buldu.

(Haber Merkezi)