Biga'da bulunan Ganos fayı, son iki gündür oldukça hareketli. Fayda son 2 gündür 100'ü aşkın deprem yaşandı. Depremlerin en büyüğü 3 büyüklüğünde olsa da bölgenin geçmişi uzmanları ve bölgede yaşayanları tedirgin ediyor.
"BÜYÜK TEHLİKE YAKIN OLABİLİR"
Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Biga civarında kırılmamış ve yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan fay parçaları bulunuyor ve kırılmayı bekliyor. Son günlerde meydana gelen küçük depremler; sismik aktiviteyi işaret etmekte ve büyük olduğunu bildiğimiz tehlikenin yakın olduğunu anlatmaya çalışıyor” dedi.
Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu ise “Biga Yarımadası’nda oluşacak büyüklüğü 6 ve daha büyük bir depremin yer sarsıntısı İstanbul’da doğal olarak hissedilir. Sarsıntının kuvveti depremin büyüklüğü arttıkça artacaktır. Ayrıca Biga Yarımadası’ndaki Sarıköy, Biga-Çan ve Sinekçi fayları Kuzeydoğu-Güneybatı istikametinde uzanan doğrultu atımlı faylardır. Bu faylar üzerinde oluşacak büyük deprem kırılmaları eğer güneybatıdan kuzeydoğuya doğru gerçekleşirse bu sarsıntı İstanbul’da daha da kuvvetli olacaktır” değerlendirmesini yaptı.
7,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM YAŞANMIŞTI
Çanakkale 9 Ağustos 1912’de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Mürefte-Şarköy depremiyle sarsıldı. Büyük yıkım alanı Şarköy ve Mürefte olduğundan deprem Mürefte Şarköy Depremi olarak anılsa da esas yeri Gaziköy ile Kavak arasında bulunan Ganos fayıydı. 12 bin 600 yapının yıkıldığı depremde, 216 kişi hayatını kaybetti. Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunun batı ucu olan Ganos fayı, kuzeyde Saroz Körfezi’nde Gökçeada’dan başlayıp Marmara Adası’nın kuzeyine hatta Tekirdağ’ın güneyine doğru uzanıyor.
(Haber Merkezi)