KÜLTÜR SANAT

Büyük İskender ve Granikos Savaş Alanı, Biga'nın dünyaya tanıtımını sağlayacak

Büyük İskender'in tarihi rotasını keşfederek turizme kazandırmak amacıyla başlatılan projede yeni bir aşamaya geçildi. Yaklaşık 2 bin 400 yıllık Granikos Savaş Alanı'nın kültür rotası olarak düzenlenmesiyle Biga'nın dünya çapında bilinmesinin önü açılacak. Dünyanın tanıdığı büyük komutan Büyük İskender'in adı, Biga ile anılacak. Projenin hazırlık toplantıları devam edecek. Hazırlık toplantılarının sonuncusu Biga'da gerçekleştirilecek ve çalışma planı oluşturulacak.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yaklaşık 2 bin 400 yıl önce Büyük İskender'in Persleri yendiği Granikos Savaşı'nın bulunduğu alan kültür rotası çalışması kapsamında düzenlenerek turizme kazandırılacak. Yer tespit çalışmalarının tamamlandığı belirtilen proje kapsamında ilk toplantı Çanakkale'de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, projeyle ilgili otelde düzenlenen toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin turizm bakımından çok önemli dönüm noktasında bulunduğunu söyledi.

Tarihe mal olmuş büyük komutan Büyük İskender'in Perslerle ilk kez mücadele ettiği, savaştığı yer olan Granikos Savaş Alanı'nı ve geçtiği güzergahı kültür rotası olarak projelendirdiklerini belirten Esirgemez, "Büyük İskender, tarihte Kartacalı komutan Hannibal, Jül Sezar, Napolyon, bizlerde ise Fatih Sultan Mehmet Han'ı etkileyen, birçok komutanı ve lideri etkileyen büyük fatih. Bu anlamda Büyük İskender Kültür Rotası'nı oluşturarak Çanakkale'mizin turizminde tanıtımına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu projeyle turizm alanı genişletilerek başka iller ve ülkelerle çok geniş bir turizm ağını oluşturabiliriz" dedi.

Projenin paydaşlarıyla yapacakları toplantıda projenin ana hatlarını, altyapısını oluşturacaklarını bildiren Esirgemez, daha sonra Büyük İskender Kültür Rotası ve Granikos Savaş Alanı'na ilişkin çevre düzenleme projesini hayata geçireceklerini ifade etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve projenin bilimsel danışmanı Prof. Dr. Reyhan Körpe ise dünya tarihinin en önemli askerlerinden Büyük İskender'in katıldığı en önemli savaşlardan birinin burada gerçekleştiğini belirtti. 

“GRANİKOS SAVAŞI, BÜYÜK İSKENDER'İN 'BÜYÜK' KOMUTAN OLDUĞU SAVAŞIDIR"

Savaşın, kent merkezinin yaklaşık 100 kilometre doğusunda Biga Ovası'nın ortasından geçen, eski çağlarda Granikos Irmağı olarak bilenen çayın kenarında yaşandığını belirten Körpe; “Bu savaş, Büyük İskender'in en önemli savaşıdır çünkü bu savaştan sonra İskender buradan yola çıkarak Batı Anadolu'yu, daha sonra Hindistan'a kadar bütün Asya'yı fethetti. Onun bu savaştaki başarısı sadece İskender için değil, aynı zamanda dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından olmuştur. Granikos savaş alanıyla ilgili yaklaşık 20 yıl önce başlattığımız çalışma vardı. Ayrıca, son 3 yılda savaş alanını bulmaya yönelik çalışmalar, araştırmalar devam ediyor. En son bu sene bu savaş alanının tam olarak neresi olduğunu tespit etmeye yönelik çok önemli bulgulara ulaştık. Bunlardan en önemlisi İskender'in bu savaş alanına gelirken uğradığı ve kamp yaptığı güzergahların tespitiydi. Şimdiye kadar yaklaşık 150 yıldan bu yana aranan güzergahı, antik yerleşim alanını tespit ettik. Bu güzergahta Büyük İskender'in Granikos Savaş'ına hangi güzergahtan ulaştığını çeşitli bilimsel bulgularla tespit ettik" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Körpe, "İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün desteğiyle gerçekleştirilen bu oturumda İskender'in Çanakkale'nin hemen yanından Özbek Köyü Ovası'ndan başladığı, daha sonra doğuya doğru hareketle Umurbey, Lapseki ve sonra dağları aşarak Biga Ovası'na indiği, Granikos Çayı'na ulaştığı bu rotayı tam olarak tespit ettik. Bu rota, aynı zamanda bir kültür rotası olarak tartışılacak" şeklinde konuştu.

Toplantıya, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın, Troya Antik Kenti Kazı Başkanı ve ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Kaymakam Vekili Onur İnce, Biga Belediye Başkanı Alper Şen, Gümüşçay Belediye Başkanı Hasan Kırım, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi ve Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Çakır, İÇDAŞ Fabrika Direktörü Fuat Erkan Tekin, ilçe belediye başkanları, turizm sektörü temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

Toplantıda Biga Belediye Başkanı Alper Şen ile Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi de söz alarak projeyi çok önemsediklerini ve projeye destek anlamında her tür çalışmaya hazır olduklarını ifade ettiler.

DÜNYANIN İLGİSİNİ ÇEKECEK

Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Uyar, 2022 yılında Biga'da Medya Lokum'a yaptığı açıklamada Büyük İskender'in ve Granikos Savaş Alanı'nın Biga'yı dünyaya açacak bir proje olduğunu şu ifadelerle anlatmıştı:

"Ekonomik anlamda da Biga'da önemli bir dönüşümü başlatma şansımız olacak. Biga'nın ismi Büyük İskender ile anılmaya başlayacak. Bugün birtakım akademik kitaplarda böyle anılıyor. Fakat ne Biga'da ne de dünyada Büyük İskender ile Biga'nın isimleri üst üste geçmiş değil. Büyük İskender gibi büyük bir markayla anılmanın sağlayacağı avantajı tahmin edin. Ben konuşurken bile heyecanlanıyorum bu konuyla ilgili. Düzgün bir muharebe meydanı arkeolojisi şu ana kadar yapılmadı. Bunun dersi yok. Yetişmiş arkeolog yok. Diğer bir konu burası ziyarete açıldığında burası askerlerin, askeri tarihçilerin de ziyaretine açılacak. Kitaplarda okuduklarını o alanda deneyimleyecekler. Bizim gelecekte Türk ordusunu yönetecek generaller orada askerliğin temelini öğrenecekler. Bizzat uygulama şansları olacak. Granikos hem muharebe meydanı arkeolojisi anlamında, hem uygulamalı askeri eğitim anlamında örnek teşkil edilecek. Benim umudum, Granikos'un örnek olarak gösterilip başka yerlerdeki muharebe alanlarının da koruma altına alınması olacak. Turizm Biga'da canlanacak."

(Haber Merkezi)