Bigaspor'da devam eden ekonomik sorunlar nedeniyle ikinci kez toplantı düzenlenirken, bu kez Biga TSO Başkanı Şadan Doğan'ın devreye girmesiyle çözüm yolu açıldı. Toplantı öncesi yeniden aday olmayacağını açıklayan Bigaspor Başkanı İbrahim Küçük Bigaspor camiasına seslenmiş ve herkesin konuşması gerektiğini ifade etmişti. Bigaspor'da çalıştay havasında geçen toplantı, camiada memnuniyet yarattı.
Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, kulübün resmi dairelere olan borçlarını ödeyeceğinin sözünü verirken, Bigaspor camiasından da 1 ay süre istedi. Yeni bir yönetimin kurulmasına öncülük edeceğini ifade eden Doğan, başkan olmamak kaydıyla yönetimde de yer alabileceğini söyledi. Biga'da 'Şadan Baba' lakabıyla bilinen Doğan, Bigaspor ile ilgili bir hayalinin olduğunu da dile getirerek; "Zamanı gelince açıklayacağım" dedi.
Toplantının divan kurulu başkanlığını Hasan Okan Ergüven yaparken; Mehmet Yılmaz başkan yardımcısı, Fatih Engin ile Reyhan Kaçar ise katip üyelik görevinde bulundular.
Toplantıda açılışı Bigaspor Başkanı İbrahim Küçük yaparken; kulüpte görev alan eski başkanlardan Ersin Baykal, Mustafa Durak, Tamer Ergün, Serkan Özkan'ın yanı sıra kulüpte yönetimlerde görev alan Altan Özmucur ve Levent Şahin ile Biga İlçe Spor Müdürü Celal Avcı, Afacanların Başkanı Berkay Durgut, Biga TSO Başkanı Şadan, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan birer konuşma gerçekleştirdiler.
Konuşmalardan öne çıkanlar ise şu başlıklar altında sıralanabilir:
Bigaspor tesislerinin gelir getirici biçimde düzenlenmesi, Bigaspor'un yıllık tahmini 5 milyon liralık düzenli gelire sahip olmasının sağlanması, Bigaspor önündeki halı sahanın yenilenmesi, camia içinde birlik ve beraberliğin sağlanması, altyapıya önem verilmesi...
İşte o toplantıda yapılan konuşmalarda notlar:
"VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TUTTUK"
İbrahim Küçük (Bigaspor Başkanı):
"Geçen yıl çıktığımızda ben, yönetici arkadaşlarımla beraber spora yatırım yapmak, Bigaspor’a yatırım yapmak, çocuklarımıza yatırım yapmak amacıyla yola çıktık. Spor aracılığıyla çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak istedik. Bu amaçlarımız doğrultusunda geçen yıl geleneksel hale gelen yaz kurslarımızı tamamladık. Bigaspor çatısı altında ilk defa belediye başkanımızın tavsiyesiyle kız futbol takımımızı kurduk. Faaliyetleri devam ediyor. Ziraat Türkiye Kupası’nda ilçemizi en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyorum. Ulusal kanallarda 180 dakika ilçemizin tanıtımını yaptık. Sosyal proje kapsamında Melisa bebeğimize bir maçımızın gelirlerini bağışladık. A takımımızın başına Bigamızın sevdiği, tanıdığımız Coşkun hocamızı tercih ettik. Altyapıdan yetişen çocuklarımızla Bigalı sporcularımıza şans vermek istedik. Antrenörümüzün yeterli gördüğü oyuncularımıza hiçbir şekilde müdahale etmedik. Altyapımızdan 16 yaşındaki genç oyuncumuz Alperen’i A takıma kazandırdık. Uzun yıllar sonra kendi altyapımızdan bir oyuncumuzu profesyonel takıma transfer ettik. A takımımızın ligdeki konumuyla ilgili koyduğumuz hedef Bozcaadaspor’un üstünde yer almak, amatör ligde kalmaktı. Bunu da tutturduk. Bizim kendi adımıza başarısız olduğumuz şey; Bigaspor’un önündeki halı sahanın yapımıyla ilgili defalarca girişimlerde bulunduk. Bir netice alamadık. Geçen kongrede belediye başkanımız bu konuyla ilgili taahhütünü verdi. İnşallah en kısa sürede yapılmasını bekliyoruz. Diğer bir konu. Bigaspor’un önünün insanların aileleriyle beraber gelebilecekleri bir tesis olabilmesiyle ilgiliydi. İşletmecimizle yaşadığımız ihtilaf nedeniyle dava süreci sonucunda mahkeme bizi haklı buldu. Tahliye kararı verdi. Onlar da bir üst mahkemeye itiraz ettiler. En son konu, Atatürk Köprüsü’ndeki reklamlar konusu vardı. Belediye başkanımız o konuda açıklama yapacaktır. Bu yıl genel kurulun biraz da çalıştay havasında geçmesini düşünmüştük. Katılımın fazla olması bizi memnun etti. Hepimizin tek hedefi Bigaspor’un, Biga’da sporun ileri gitmesi."
"BİGASPOR'UN TOZUNU YUTMAMIŞ KİMSE ADAY OLMASIN"
Ersin Baykal (eski başkan):
"Bu kulübün bu tozunu yutmuş biriyim. Bu lokalin tozunu yutmayan hiçbir insandan fayda olmaz. Kimse buranın tozunu yutmadan aday olmasın. 1975 tarihinde bu binayı yaptık. Bunu başardık. Her öğlen bir taksi tutarak Çan’dan buraya bu binayı kontrol etmeye geliyorum. Kulübü borçlu aldık. O dönem el birliğiyle bu kulüp binasını yaptık. O zaman düğünler lokalde oluyordu."
"GELİR GETİRİCİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI"
Mustafa Durak (eski başkan):
"Kafama takılan birkaç şey var. Atatürk Köprüsü üstündeki Bigaspor’un gelir kaynağı reklamlar neden kaldırılıyor? Hem de genel kuruldan bir gün önce. Bizim başkan ve yönetici bulamamamızın en önemli sebebi kulübün sağlıklı bir gelirinin olmaması. Kişilere, kurumlara dayanarak döndürülmeye çalışılması. Benim fikrim şu. Halı sahanın mülkiyeti Biga Belediyesi’nde. Lokal ise kulübün kendi malı. Burasına daha güzel ve kulübe gelir getirici bir tesis yapıp bir kompleks haline getirilmeli. Kulübümüze yakın civar yerlerde 8-10 dönümlük bir yer bulunup oraya yeni bir tesis kurulup oraya bir şeyler yapılması lazım. Bu kulübün bir kere yıllık 3-5 milyon lira geliri olursa biz burada yönetici aramayız. Şu anda bakıyorum herkes kaçmaya çalışıyor. Maddi olarak yükümlülükleri fazla. İlçemizin ileri gelenlerinin bu konuda bir karar vermesi lazım. Altyapıdan çok sayıda çocuğumuz yetişiyor. Belki birkaç çocuğumuz kötü alışkanlardan kurtulur diye ben de 4 yıl, 1 yıl da genel kaptanlık 5 yıl emek verdim. Kimse kapatılmasını istemez tabiki. İnanın kendi çocuğumdan daha çok zaman harcadım. Şu haline çok üzülüyorum. Birileri yardım etsin diye olmuyor. Tesislerin haline bakıyorum. Biz bu takımı 2’nci lige çıkarsak ne olur. Dışarıdan kimi getirip yatıracağız Allah aşkına. Öncelikle tesisleşmeyi dışarıda yapalım. Burası Biga’nın kalbi gibi bir yer. Eğer imkan varsa burayı değerlendirelim. Başka türlü biz her sene kim başkan olacak diye uğraşırız."
"KULÜPLER BİR ÇATI ALTINDA TOPLANMALI"
Tamer Ergün (eski başkan):
"Önceden tombala vardı. Gelir getirici işler vardı. Ben Biga’da çok spor kulübü olmasından yana değilim. Bir çatı altında toplanıp daha ekonomik şartlarla götürebilmek adına yapabiliriz. Köylerden altyapıyı oluşturacak gençlerimizi yetiştirelim. Altyapı olmadan maalesef bu şekilde kongreler yapıp geçiştirebiliriz. 5 firma var. Tüm kulüpler oraya gidiyor. Burasını düğün salonu ve otel şeklinde fikir ortaya atmıştık. Daha gelişmeler olmadı. Bigaspor’a kalıcı gelirler ortaya koyamadığımız sürece böyle kongrelere maruz kalırız. Bu akşam yönetim oluşacaksa stk’lardan birer kişi, ya da danışma kurulu oluşturup Bigaspor’u masaya yatırmamız lazım. Üst kurullarla birlikte Bigaspor’u masaya yatırıp daha kalıcı eserler ve kalıcı gelirler elde etmeliyiz."
"BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE OLURSAK..."
Serkan Özkan (eski başkan):
"Birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece her şeyin üstesinden geliriz. Bigamız büyük bir şehir. Tek eksiğimiz birlik ve beraberliği sağlayamıyoruz. Oturup konuşamıyoruz. Üstesinden gelemiyoruz. Herkesin destek olması lazım. Bağışlar oluyor zaman zaman. Bir bir lira bir araya gelerek çok büyük miktarlar oluşuyor. Tesislerin yenilenmesi gerekiyor ama liglerin başlamasına çok az süre kaldı. Takım kurulması lazım. Lige katılınması lazım. Ne konuşsak işin sonu paraya endeksleniyor."
ÖZMUCUR TECRÜBELERİNİ ANLATTI, ÖNERİLER SUNDU
Altan Özmucur (eski yönetici)
"Çok uzun zamandır Bigaspor kongrelerine katılıyorum. Kongreler hep 5-10 kişi. Kişiler belli. Sonrasında ben şahsen tüm Bigaspor kongrelerinde konuşma kararı aldım. Bigaspor bu şekilde gündemde olsun. Bigaspor’da yöneticilik yaptığım dönemlerden edindiğim tecrübeler var. Az kişinin çok parasıyla değil, çok kişinin az parasıyla dönüyor bu kulüpler. Biz yöneticiliğimiz döneminde çekiliş yaptık. Borçlarımızı ödedik. 50’nci yıl etkinliği, yılbaşı geceleri düzenledik. Reklam tabelalarıyla paralar topladık. Üye aidatlarını topladık. Bunlar hep Bigaspor’u gündemde tutarak olacak şeyler. Bu kulübün 8-9 personeli var. Aşçısından antrenörüne… Bu kişilere asgari ücret versek dahi yılda sigortalarla birlikte 1,5 milyon lira ödenmesi gerekiyor. Kulüpte Ağustos’ta faaliyetler başlıyor. 20 kişiye 8 ay günde 3 öğün yemek çıkıyor. En düşük maliyetle 500 bin lira yemek gideri var. Her yıl 13-14 deplasmana gidiyor kulüp. 500 bin lira yapıyor. Bu ligde oynayabilmek için federasyona para ödüyoruz. 20 sporcuya asgari ücretten ödersek 2 milyon lira ödememiz gerekiyor. Bunların hepsi 5 milyon lira. Bu ligde kalmak için 5 milyon liraya 3 milyon daha eklersek alt sıralara oynarız. Daha fazla eklersek üst sıralara oynarız. İleri gelenlerin bir istişare edip bu takımın nerede oynaması gerektiğine karar vermesi gerekiyor. Bugün kulübün en önemli sorunlarından biri şu an kulüp müdürü yok. Bulamıyoruz da. Bu da bir iş ilanı olsun arkadaşlar. Herkes tesis diyor. Gönül güzel bir tesis olsun istiyor. Bunlar tabiki yapılmalı. Yapılırsa Bigaspor çağ atlar. Buranın imar durumuyla ilgili sorun var. Hem Bigaspor hem de şoförler odası binaları yıkıldığında burada bir şey yapılamıyor. Çünkü birleşik tapu gibi teknik konular var. Burada Biga Belediyesi’nin düzenleme yapması gerekiyor. Biz bir tesis yapamayabiliriz bugün ama yolunu açalım. Burasına 4 katlı bir bina yapılabilir. Burası Bigaspor için ciddi bir gelir kaynağı olabilir. Bunların hiçbiri olur mu? Kısa vadede olacağını ben düşünmüyorum. Keşke olsa. Bigaspor binası şu anda atıl vaziyette. Kiracıyla sorun var. Burası elbirliğiyle ayağa kalkmalı. Burasının Bigaspor tarafından işletilmesi ve burasının gönüllülük esasıyla yapılması gerekiyor. Buraya insanların sürekli gelebileceği bir alan çalışması yapılması gerekiyor. Böyle bir çalışma olduğunda masa vs desteği verebiliriz. Burasını elbirliğiyle güzelleştirirsek kulüp adına dijitürk alacağım. Buranın 60-70 bin neyse bedeli. Bunu yapmak istiyoruz. İbrahim başkanım verdiği sözleri tuttu. Tur atladık. Sürekli para aramak zor. Biraz para aramayı bıraktılar. Maç girişlerinde bilet satıyorduk. Bilet satmayalım ama saha giriş kapısında kutu olmalı. Herkes destek olabilmeli. Başkanım bir spor adamı. İlk defa Bigaspor yaz okulu yapmadı. Bunu başlatmalıydık. Birlikte olarak her şeyi başarabileceğimize inanıyorum. Birbirimize destek olalım. Bigaspor’a verilen desteklerin emanet olarak görülmesi gerekiyor."
BAŞKAN KÜÇÜK'TEN YANIT
İbrahim Küçük (Bigaspor Başkanı)
"Deprem nedeniyle para toplama işini biraz kenara bıraktık. Göreve talip olurken de kimseyi rahatsız etmeyeceğimizi, sadece bizi davet edenlere gideceğimizi söylemiştik. Yaz okuluyla ilgili sahamızın durumu ortada. Kongre sürecinde böyle bir risk almak istemedim. Çocuklara bir şey olur gibi. Yönetim kurulu ortaya çıktıktan sonra 1 hafta içinde hazırlanabilecek bir organizasyon zaten. Eleştiriler için teşekkür ederim."
"İLÇE SPOR MÜDÜR NE İŞ YAPAR?"
Levent Şahin (eski yönetici)
"Ben bu kulüp için konuşuyorum. Biga İlyas Bayram Stadyumu’nun Köşdere tarafında ördek kulübeleri ve tavuklar var. Defalarca söylememe rağmen deplasman tribününü biliyorsunuz. Biz Fenerbahçe’yi yenip Türkiye Kupası’nı alan bu arkadaşları burada ağırladık. Bu tribüne geldiler. Bizim sezona başlarken kale direklerimizin durumu ortadaydı. Biz bu kalelerde antreman yaptık. 5 Şubat’ta deprem oldu. Takımımız Tavşanlı’daydı. Geri dönüşte yolda kaldık. Bandırma’da konakladık bir gece. Bir ay maç yapamadık. Protokol tribününün 1 ay sonraki halini biliyorsunuz. Ben buradan soruyorum. Biga Gençlik Spor müdürü burada ne iş yapıyor. Biz Bigaspor’un son 20 yılının en iyini takımını kurduk, Serkan başkan döneminde. BAL’in Hagi’si denilen oyuncuyu getirdik. Biz bu arkadaşlarımızı Biga’da oynatamadık. Çanakkale’ye taşındık. Bürokrasinin önünde takılıyoruz. Bize destek olun. Yoksa böyle oluyor. Tartan pist ve duvar ihalesi 1 ay bekleseydi biz maçlarımızı Gümüşçay’da oynamayacaktık. Celal müdürümüze teşekkür ederim."
AVCI'DAN YANIT
Celal Avcı (Biga İlçe Spor Müdürü):
"Sezonun başında Bigaspor’a benden bir buzmatik makinası istedi. Bunu diğer takımlar da kullanıyor diye vermediğim için bunları işitiyorum. Sahanın tadilatını il müdürlüğü yapıyor. Biga Spor Gençlik Müdürlüğü’nün 1 lira bütçesi yok."
"KIZGINLIĞIMIZ VAR"
Berkay Durgut (Afacanlar Başkanı):
"Kendi adıma değil, Biga’nın çocukları için konuşacağım. Kimse Biga’nın gençlerine sormadı. Bizim bu konuda siyasilere kırgınlığımız var. Bizim bu konuda Biga’nın büyüklerine kırgınlığımız var. Biz gazetelerde Bigaspor’a başkan aranıyor, bizim kızgınlığımız var. Bu sene malum Çanspor da ligimize çıktı. Biga’nın çocuklarına sahip çıkın. Biz başkan kim olursa bugüne kadar hep destekledik. Ama bu kulüp böyle kalmasın. Sizden ricam bu."
"RESMİ DAİRELERE OLAN BORÇLARI ÜSTLENİYORUM"
Şadan Doğan (Biga TSO Başkanı):
"Çok güzel bir kongre oluyor. Ben 25 yaşında Bigaspor’a girdim. Yöneticilik yaptım. 3’üncü Lig’de de görev aldım. Çıkarken de düşerken de görev aldım. Güzel fikirler var. Ben Biga OSB ve Biga TSO başkanlığını yapıyorum. Gündemde Şadan Doğan başkan olsun var. Ben sevsek de sevmesek de Aziz Yıldırım’ın da bir numaralı kardeşiyim. 2 defa Biga’ya geldi. Ben eşimle beraber Ali Koç’un kazanacağını bilmeme rağmen vefa borcum nedeniyle Aziz Yıldırım’a oy verdim. Kendisinden çok şey öğrendim. Ben diyorum ki, eğer hepimiz el birliğiyle karar verirsek, yönetim devam ediyor, 1 ay bize müsaade edin. Şu anki yönetim benim onayım olmadan ödeme yapmasın. Hiçbir şekilde transfer yapmasın. Beraber yapalım. Ben de 1 ay geçici kabul edeyim. Semih kardeşim de kabul ederse, geçici olarak 1 ay müdürlüğümüze devam etsin. Kulübümüz için mücadele etsin. Yapılacak çok şey var. Kim olursa olsun, hangi siyasi parti olursa olsun, belediye başkanı arkamızda yer almadığı süreçte bu kulübü ileri götürmemiz mümkün değil finansman anlamında. Kulübün resmi dairelere borcu var. Belediyeye, SGK’ya ve bir de Vergi Dairesi’ne. Ben ikisini üstleniyorum arkadaşlarımla. Belediyeye olan borcu da belediye başkanıyla ikimiz ödeyeceğiz. Bu borçları pazartesi ödeyeceğiz. Ben gelecek yönetim konusunda arkadaşlarıma destek vereceğim. Girmem gerekiyorsa yönetime de gireceğim. Ama başkan olmayacağım. Çünkü Biga’nın gelişmesi için oda ve osb anlamında çalışmam gerekiyor. Maddi ve manevi olarak elimizi taşın altına koyacağım. Tesisle ilgili de bir el atarız belediyemizle. Biz zaten Ankara’da bu sahanın sözünü almıştık. Ama zor süreçlerden geçtik. Pandemi yaşadık. Deprem yaşadık. Bu zamana kadar yönetimde görev alan başkanlık yapan herkes alkışlanacak durumdalar. İnanıyorsanız, güveniyorsanız, hep beraber otururuz ve Bigaspor’un geleceğini konuşuruz. En büyük hayalimi de, büyük projemi de sunacağım. Bigaspor’a sabit gelir elde edemezsek, buraya kim gelirse gelsin olmaz. Yeter ki siyasiler arkamızda olsun. Buradaki herkes Bigaspor’u seven ve yöneticilik yapmış arkadaşlar."
"SADECE BİGASPOR'A DEĞİL, TÜM KULÜPLERE DESTEK OLDUK"
Bülent Erdoğan (Biga Belediye Başkanı):
"Önceki toplantımızın ardından 1 ay geçti. Burada bir olgunluk sağlanamadı. Tabi bunun sebepleri belli. Ben bugüne kadar görev yapan bütün başkanlarıma ve yöneticilere teşekkür ediyorum. Bu görev fedakarlık, sabır isteyen bir görev. Şadan başkanımın dediği gibi son 4 yıldır bugüne kadar yaşamadığımız… Pandemi 2 yıl sürdü. Küresel ekonomik krizi hep beraber yaşadık. Bu herkes için zor. 4 sene önce 10 bin liraya anlaşma yaptıkları bir futbolcu bugün 100 bin lira istiyor. Burada giderler, maliyetler yükseldi. Bir diğer sıkıntı da çok önceden başlamış. Biga ilçemizde 13 ayrı kulüp var. Bigaspor hepimizin. Biz bir olursak dağılmayız. Ama kulüplerimizin sayısı çoğaldığı zaman işin içine siyaset giriyor, anlaşmazlıklar oluyor. Bu yüzden kulüpler istedikleri hedeflere ulaşamıyorlar. Burada söz alan başkanlarıma ve özellikle de Altan’a teşekkür ediyorum. Şadan abi Biga’nın babası. O da bu akşam bizlerle. Önümüzde bir süreç var. Biz burada 1 yıllık, 3 yıllık, 10 yıllık planlamalarımızı yapmamız lazım. Hemen yaz okulu çalışmalarımızı başlatmalıyız. Yeni yönetimle de bu yürüyüş devam edecek. Kimsenin aklına Bigaspor kapanır gelmesin. Bigasporlu olmak, Bigalı olmak her zaman siyasetin önünde. Hepimizin siyasi görüşü farklı. Bu akşam bütün siyasi partilerimizden herkes burada. Biz Bigalılar masanın etrafında Biga’yı ilgilendiren bir konuyla ilgili konuştuğumuz zaman çözüm üretiriz. Çözüm arıyoruz. Ben bu akşamdan memnunum. Biz Ankara’ya gittik. Sonra Antalya’ya gittim. Bir baktım Atatürk Köprüsü’nden tabelalar sökülüyormuş, Bigaspor’un gelirini engelliyormuşuz. Bir haber yapılmış. En son 3 aydır oradaki brandalar sarkıyor. Bunla alakalı görüntü kirliliği var. Orası Atatürkümüzün ismine ve Biga’ya yakışır neler yapabiliriz ona bakıyoruz. Biga ve Biga Belediyesi Bigalıların. Memnuniyetin az olduğunu görüyoruz. Burada 13 tane spor kulübü olmasına rağmen, Biga Belediyesi’nin 500 sporcusu var. Hiçbir kulübe bağlı olmayan. Kaymakam beyin başkanlığında Bigamızın sporuyla ilgili çalıştayı yapmamız lazım. Biz Bigaspor’a tesis yapmak için yer arayamayız. Biga’da yerle ilgili bir derdimiz yok. Yerimiz hazır. Biga’da sporla ilgili çalıştayı yaptığımız zaman herkes bu işe gönülen destek olur. Biz derdimizi anlatırız ve bu düşündüklerimizi gerçekleştiririz. Tesislerle ilgili bu ortam Bigamıza yakışmıyor. Eksiklerimiz var. Elbirliğiyle buradaki yapılacak işlere başlamamız lazım. Amatör spor kulüplerinin asıl amacı ilçedeki gençlere sahip çıkmak. İçindeki yetenekleri bir üst lige kazandırmak. Bizim ilk önce altyapıya sahip çıkmamız lazım. Halı saha ile ilgili sadece Bigaspor’un halı sahası değil. Biz göreve geldiğimiz günden beri spor alanlarıyla ilgili eksiklerimizle ilgili görüşmelere, yazışmalara başladık. Biz Ankara’ya gittik ve derdimizi anlattık. İlyas Bayram Stadyumu bitti. Geç olabilir. İhaleyi alan firmalar sorun yaşadı. Ama bitti. 18 Eylül Stadyumu tamamlandı. Adapark’ta spor alanları tamamlandı. Derdimiz Biga olduğu zaman kimse siyaset yapmasın. Kimse farklı bir bakışla kimsenin enerjisini düşürmeye çalışmasın. Biz Biga Belediyesi olarak sadece Bigaspor’a değil Biga’nın tüm kulüplerine destek olduk. Biga Belediyesi artık ayağa kalktı."
(Haber: Ahmet Tunç - Çiğdem Özden Demiray)