KÜLTÜR SANAT

“Biga’dan barış içinde yaşamanın en güzel örneğini yaşatıyoruz”

Biga, farklı kültürlerin ve farklı görüşten insanların bir arada yaşadığı kozmopolit özelliği ile dikkat çeken bir ilçe olmayı sürdürüyor. Farklı kültürlerin yaşamasının en temel savunuculuğunu ise hala kültür dernekleri yapıyor.

Kültürel ve etnik farklılıkların birlikte yaşamanın bir gerekliliği olduğunu söyleyen Biga Pomaklar Derneği Başkanı İrfan Çınar, bu renkliliğin birlikte barış içinde yaşamaya engel olmadığını söyledi.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEK TAŞIMAK ZORUNDAYIZ”

Kültür derneklerinin başarılı örneklerinden biri olan Biga Pomaklar Derneği’nin Başkanı İrfan Çınar; “Bilindiği üzere kültürlerimiz son yüzyılımızda kayboluyor. Biga Pomak Derneği olarak öncelikle yöremizde, sonra da tüm Türkiye’de ve ardından Balkanlarda kültürümüzün korunması için çalışmaya devam ediyoruz. Kültürler geçmişimizdir. Kültürler halkların yaşam biçimidir. Kültürlerimizi gelecek nesillerimize aktarmak zorundayız. Etnik kökenlerimize ve kültürümüze ait dilimizin de yaşatılması bir gerekliliktir. Bizler de Biga Pomaklar Derneği olarak geçmişten günümüze kültürümüzün önemli enstantanelerini taşımak için çaba harcıyoruz. Çaba harcadığımız sürece de bu kültürleri geleceğe taşıyabileceğimizin farkındayız” ifadelerini kullandı.

“BİGA’DA ÖRNEK BİR KÜLTÜR BİRLİKTELİĞİ VAR”

Biga’da farklı etnik kökene sahip vatandaşların oluşturduğu kültürel zenginliğe atıfta bulunan Çınar; “Bizler etnik kökenlerimizin bizlere sağladığı zengin kültür çeşitliliğinin farkındayız. Kültürel farklılıklarımızı, etnik farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Diğer kültürel derneklerimizin başkanı ve yönetiminde yer alan arkadaşları çok iyi tanıyoruz. Tüm derneklerimiz bu çeşitliliğin bir zenginlik olduğunun bilincinde. Bu nedenle bizler barış içinde yaşayabiliyoruz. Bu yüzden toplumumuza ekilmek istenen kavga ve düşmanlık tohumları Bigamızda bir türlü tutmuyor. Bence Bigamızda bu birliktelik bütün ülkeye örnek gösterilebilecek düzeyde. Ben yerel ve milletvekilliği düzeyinde siyaset yapan herkese bu birlikteliğimizi ülkemizi yönetenlere de örnek göstermelerini istiyorum. Bu coğrafya huzur içinde yaşayabilmenin en güzel örneğini uzun sürelerdir gösteriyor” şeklinde konuştu.

“PROJEDE SONA GELDİK”

“Işıkeli Pomak Kültür Evi Projesi’nde sona geldik. Olur yazısı çıktığı anda açılış için hazırlıklara başlayacağız. Projemiz kapsamında pomaklara özgü yemekler, kahvaltı, kültürel ürünlerin üretilmesi ve tanıtılması gibi hedeflerimiz var. Bu proje ile hem köyümüze hem de derneğimize değer katmak istiyoruz. Tüm Türkiye’deki Pomakların yanı sıra kültürel değerlerini önemseyen tüm vatandaşlarımıza hizmet etmek için çalışıyoruz. Derneğimizin tüzüğünü de bu şekilde değiştirdik. İnşallah en kısa zamanda faaliyetlere başlarız” dedi.

(Haber: Ahmet Tunç)