Biga Belediyesi’nde resmen kullanıma sunulan E-imar ile Kent Rehberi uygulamalarıyla oluşturulan Akıllı Kent Otomasyon Sistemi vatandaşa hizmet vermeye başladı. Projenin tanıtım toplantısı Biga Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Başkan Yardımcıları Nazım Hikmet Keskiner ve Sıtkı Keçeci, İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Şirin Turan, Netcad firma yetkilileri ile basın mensupları katıldı.
“VATANDAŞLARIMIZ TEK TIK İLE İMAR DURUMUNU SORGULAYACAK”
Bir seçim vaadini daha yerine getirerek toplantının açılış konuşmasını yapan ve proje hakkında genel bir bilgi veren Başkan Erdoğan, “E-İmar ve Kent Rehberi uygulamamızın tanıtım toplantısına hoşgeldiniz. Bildiğiniz gibi seçimlerden önce bizim vaatlerimiz arasında bulunan bir uygulamaydı. Gelişen ve büyüyen Biga ilgili teknolojik anlamda da dönüşümü devam ettirmeye gayret ediyoruz. Biga Belediyesi olarak vatandaşların imarla olan işlemlerini kolaylaştıracak olan E-İmar uygulamasını dün itibariyle hayata geçirmiş oluyoruz. Teknoloji dostu belediyecilik anlayışıyla sürdürülebilir gelişimi esas alarak ilçemizde yaşayan vatandaşların pandemi dönemi ve sonrası için kolaylık sağlamak amacıyla imarla olan işlemlerin internet üzerinden yapılabilmesi için E-İmar uygulamasını başlattık. Bu uygulamanın çevre ilçelerdeki belediyelerimize örnek bir çalışma olmasını temenni ediyoruz. Buradaki temel amacımız özellikle pandemi döneminde vatandaşların belediyeye gelmeden hizmete ulaşmasını sağlamaktır. Bu sistemle Türkiye’nin neresinde olursa olsun insanlar bilgisayarları, tabletleri, telefonları üzerinden online bir şekilde arsalarının, taşınmazlarının imar durumunu sorgulayabilecekler. Vatandaşlarımız tek tık ile erişim sağlayabilecekleri E-İmar uygulamasına Belediyemiz internet sitesi üzerinden ulaşabilecekler” dedi.
“E-İMAR VE KENT REHBERİ İLÇEMİZE HAYIRLI OLSUN”
Belediyeye gelinerek veya telefonla yıllık en az 3 bin sorgulama yapıldığını söyleyen ancak uygulamayla birlikte büyük bir kolaylık sağlanacağının altını çizen Başkan Erdoğan, “Hayata geçirilen E-İmar uygulaması ile imar planları kesintisiz ve anlık olarak görüntülenebilecek. Teknolojinin gelişmesiyle beraber hizmet kavramı da inşallah Biga Belediyesi’nde değişiyor. Verilere hızlı ve şeffaf bir şekilde ulaşmak artık çok önemli. Belediyemizce yıllık ortalama 295 adet imar durumu belgesi üretilmiş olup, telefonla veya bilgi amaçlı Belediyemize gelen vatandaşlara şifahi olarak verdiğimiz imar durum bilgilerini de dahil edersek bu rakam yıllık en az 3 bin sayısına ulaşıyor. Bu durum vatandaşlarımız ve Belediyemiz için büyük bir iş yükü demektir. Vatandaşlarımız ruhsat alacağı zaman bilgi amaçlı imar durumu almasına gerek kalmayacak. Ayrıca ifraz, tevhid, yola terk işlemleri yapılması gereken parseller için Harita Mühendislerince talep edilmesi halinde Belediyemize gelmelerine gerek kalmadan sayısal veri mail olarak paylaşılabilecektir. Vatandaşların imar durumunu sorgulamak istedikleri yerler için ada, parsel bilgilerini girmeleri yeterli olacaktır. Bu sorgulamada parsellerin plan fonksiyonu, kat adeti ve çekme mesafesi değerleri ve parsellerin diğer özel koşullarına ulaşım sağlanabilecektir. E-İmar uygulamasının ilçemize ve tüm hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen imar müdürümüze, başkan yardımcımıza ve Netcad firmasında projemiz için çalışan tüm arkadaşlara şahsım ve tüm Bigalılar adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“YILLIK 3 BİN İLE 5 ARASI TIKLAMA BEKLİYORUZ”
Biga için aylık 5 bine yakın sorgu beklediklerini ifade eden Netcad Akıllı Şehirler İş Geliştirme Uzmanı Utku Arslan, “Biga için çok güzel ve verimli bir projeyi hayata geçirdik. Projede büyük emekleri olan Biga Belediye Başkanımız Bülent Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Biz E-İmar uygulamasında yaklaşık aylık 3 bin ile 5 bin arası tıklama bekliyoruz. Bu rakam Biga için çok ciddi bir rakamdır. Kent Rehberi uygulamamızda ise yaklaşık 4200 - 4300 nokta güncelleyeceğiz. Halkımız çok rahat bir şekilde sorgulama yapabileceği gibi harita tabanlı görebilecek” dedi.
“VATANDAŞLAR ŞEFFAF VE KOLAY BİR ŞEKİLDE ERİŞEBİLECEK”
Netcad Proje Yöneticisi Onur Işık ise E-İmar ile Kent Rehberi uygulamalarının ne olduğunu ve nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bilgiler verdi. Işık yaptığı sunumda şunları anlattı:
“Biga Belediyemizin web sitesine girildiğinde E-İmar ile Kent Rehberi butonlarını görüyoruz. Vatandaşlarımız belediye sınırları içerisindeki plan ve kadastro verilerini şeffaf olarak bulabilecek ve kendi işlemlerini gerçekleştirebilir. E-İmar’a tıkladığımızda arayüzü rahat ve kullanımı kolay olan sayfada ada ve parselini bilen, elinde tapusu olan, hatta sadece adasını bilen vatandaş, emlakçı veya gayrimenkul değerlendirme uzmanları sorgulama yapabiliyor. İlgili parseli seçim imar durumunu sorgula diyerek konuma ulaşıyor. Karşısına çıkan haritada imar durumunu, parselini, parsel fonksiyonunu, ada çizgilerini, tasdik tarihini, hangi mahallede olduğunu ve yapılaşma koşullarını görebiliyor. Sorgulamayı yapan kişiler coğrafi bilgi sistemlerinin entegrasyonuyla Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu parsel sorgulama uygulamasını da kullanabiliyor. Yine açılan yere tek tıkla Google üzerinden navigosyonla gidebiliyor. Kent Rehberi uygulamamızda da Biga Belediyesi’nin yaklaşık 16 bin küsür parselini, planın tamamını, mahallelerini ve bütün numaratajını vatandaşlar görebilecek. Hem Biga’da yaşayan hem de Biga’ya gelmek isteyenler restoranlar, kafeler, nalburlar, marketler gibi her şeyi bulabilecek. Halkımız aynı zamanda acil toplanma alanlarına da bu uygulamamız üzerinden ulaşabilir.”
“BİGA’NIN 360 DERECE PANORAMİK GÖRÜNTÜSÜ ÇEKİLECEK”
Biga Belediyesi’nin Akıllı Kent Otomasyon Sistemlerine büyük bir yatırım yaptığını söyleyen Işık, “E-İmar ve Kent Rehberi uygulamasıyla beraber 360 derece panoramik çekim hizmeti yapılacak. Bu ay içerisinde 360 derece görüntü aracımız Biga’ya gelecek. Burada bütün cadde ve sokaklar aracımızın üzerindeki kamerayla ölçü ve çekimlerini yapacağız. Bu görüntüler de vatandaşlarımıza açılacak. Biga için şu anda 2014 yılında Google’ın çekim yaptığı bir hizmet var ve bunlar sadece fotoğraf. Belediye personeli yaptığımız çekimler sonucunda sahaya inmeden bir kaldırım taşının dahi boyutlarını ölçebilecek. Vatandaşlarımız 360 çekimi hem E-İmar hem de Kent Rehberi uygulamasıyla entegre olduğu için sorguladığı parselin gerçekteki yerin görüntüsünü görebilecek” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim