Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Okhan Akdur, Breaking News'e verdiği röportajda Çanakkale'de salgının durumu hakkında bilgi verdi. Breaking News dergisinden Savaş Uğurlu'ya röportaj veren Prof.Dr. Akdur, salgının bugünkü durumunu, Çanakkale özelindeki durumu ve ülke deki durumuna dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başhekim Prof.Dr. Okhan Akdur'un çarpıcı röportajından ilgili bölümler ve açıklamaları ise şöyle;
Savaş Uğurlu; Başhekimim öncelikle sizi tanıyabilir miyiz ?
Prof. Dr. Okhan AKDUR; Acil Tıp Uzmanıyım, 2009 yılından beri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi ve Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyorum. Ağustos 2016 tarihinden beri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanesinde Başhekimlik görevini yürütüyorum.
Savaş Uğurlu; Hastaneniz hasta trafiği açısından çok ciddi bir şekilde işleyiş içinde: Acaba Çanakkale’deki insanlar corona virüsün ciddiyeti konusunda bilinçlimi ?
Prof. Dr. Okhan AKDUR; ÇOMÜ hastanesi 23 Mart 2020 tarihinden itibaren Çanakkale ilinde “Pandemi Hastanesi” olarak COVID-19 hastalarına hizmet veriyor. Haziran ayı ile birlikte COVID hastalarının yanı sıra diğer hastalarımıza da sınırlı sayıda da olsa sağlık hizmeti vermeye başladık. Söylediğiniz gibi ciddi bir hasta trafiğini yönetmek durumunda kaldık. Yaklaşık altı aylık bu süreçte gerek hastanemize başvuran hastalarımızda gerekse İl içerisindeki gözlemlerimde Çanakkale halkı genel anlamda bu hastalığın ciddiyetinin farkında. Ancak özellikle yaz ayları ile birlikte bu hastalığın yayılımını engelleyecek kurallara uyum konusunda bir rahatlama gözlemliyorum. Toplumda ki bu rahatlama maalesef bizim hasta trafiğimizde artış olarak gözlemleniyor.
Savaş Uğurlu; Çanakkale’de halk arasında farklı farklı söylemler var. Her kafadan bir ses çıkıyor. Bilende bilmeyende hasta sayısı çok vs diye yorumlar yapıyor. Sizin yorumunuzu merak ediyoruz. Çanakkale corona virüsü konusunda şuanda her anlamda ne durumda?
Prof. Dr. Okhan AKDUR; Zaman zaman bu sorular hastane dışında bana da yöneltiliyor. Kaç COVID’li hasta var? Vefat eden hasta sayısı? gibi. Hatta bazen çok abartılı rakamlar bile telafuz edildiğini duyuyorum tabiî ki bunun doğru olmadığını söylüyorum. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum bu hastaların tüm kayıtları, hastane takip verileri, bulguları ve hatta hastanemizdeki yatak sayıları solunum cihaz sayıları bunların doluluk oranları vs kayıt altında ve anlık olarak bu veriler Sağlık Bakanlığımıza, İl Sağlık Müdürlüğü’ne aktarılıyor. Dolayısı ile kulaktan kulağa yayılan bilgiler yerine resmi kurumların açıklamaları dikkate alınmalı. Bu konuda yetkili ve alanda çalışan sağlık ekiplerinin uyarılarının dikkate alınması açıklanacak sayıda daha önemli. Diğer illerde ki meslektaşlarım ile bu süreç boyunca hastalığın yönetimi konusunda sürekli temas halinde idik. Çanakkale İli’ni bu kapsamda değerlendirdiğimizde durumumuz gerçekten iyi. Bakın 6 aylık süreç boyunca olası veya kesin COVID-19 hastalarının sağlık hizmeti almalarında bir sıkıntı yaşanmadı yani mevcut sağlık alt yapısındaki kapasiteyi hiç aşmadı. Bunda özellikle bizim COVID tanısı koyduğumuz ya da olası olguların verilerinin İl Sağlık Müdürlüğüne anında iletiliyor olması, filyasyon ekiplerinin bu veriler ile İl genelindeki olası temaslılarını ve virüsün kaynağını tespit ederek önlemleri hızlı alması etkili oldu. Büyük İller de yaşanan en önemli sıkıntının hastaneler ile İl sağlık Müdürlükleri ve alanda çalışan ekipler arasındaki bilgi akışında olduğunu düşünüyorum.
Savaş Uğurlu; Sizler ve ekibiniz gece gündüz demeden çalışıyorsunuz, bu süreçte sizleri kızdıran görüntüler ve hastalıkla alakalı duyarsızlıklar oluyormu ?
Prof. Dr. Okhan AKDUR; Evet 6 aydır Yoğun Bakımlarımız, Acil Servis, Enfeksiyon Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları ve Mikrobiyoloji laboratuarımız gece gündüz demeden kesintisiz büyük bir fedakarlık ile çalışıyorlar. Hasta bakım alanlarının ihtiyaçlarının karşılanması, malzemelerin tedarik edilmesi vs. için hastane idari birimleride yoğun şekilde çalışyorlar. İnsanlarımız bu çalışmayı lütfen COVID-19 öncesi dönemdeki standart çalışma olarak algılamasınlar çünkü gerçekten şu an iş yükleri öncesine göre 2-3 bazı alanlarda 4 kat artmış durumda ve haklı olarak yoruluyorlar, zaman zamanda tükenmişlik yaşamaya başladılar. Bizleri kızdıran görüntüler tabi ki oluyor. Uzun süredir gece gündüz demeden bu hastalıkla savaş için bazen çok stresli anlarda yaşıyoruz hastanede. Kaldı ki evlerimizde ailelerimizle normal bir hayat yaşamıyoruz. Çok zaman kendimizi her alanda kısıtlıyoruz. Bizler bu durumda iken örneğin market içerisinde maskesi çene altında ya da kolunda biriyle karşılaştığımda hastane de geçirdiğim süreç ve hastalarımızın durumu yaşadıkları aklıma geliyor. Uyardığımızda bize sinirlenildiğini, haksız bir tepki gösterildiğini gözlemliyorum. İşte bu durum biz sağlık çalışanlarının tükenmişliğe gidişini maalesef hızlandırıyor. Kurallara uyulduğunu görmek, insanların bu virüsü ciddiye aldığını gözlemlemek bizlerin çalışma azmini artırarak güç verecektir.
Savaş Uğurlu; Anlatıyoruz anlatıyoruz ama maalesef şu konuda ne yaparsak dersek yine insanlar kendi bildiklerini okuyor ? dediğiniz konular var mı?
Prof. Dr. Okhan AKDUR; Toplumda maalesef bir kesim “kendi bildiğini” yapmaya devam ediyor. Şu an test sonucu pozitif olan ancak şikayeti olmayan hastalarımız tedavileri düzenlenerek evlerine gönderiliyor. Burada maalesef izolasyon kurallarına uymayanlar, evlerinden dışarı çıkanlar var. Hatta verilen ilaçlarını kullanmayan hastalarımız var. Bu durum tüm toplumun sağlığını tehlikeye atıyor. Birde hastane de yatarak tedavi görmesi gereken hastalarımız; yatmak istemiyor, tedavilerini almak istemeyen, ret edenlerde oluyor.
Savaş Uğurlu; Bilim kurulu hocalarımızdan bazıları soğuk havalarda artış bekliyoruz, sıkıntı artacak gibi açıklamalar yapıyor.? Gerçekten soğuk havalarda virüs artışı daha mı fazla olacak.? Siz hastane olarak her türlü şarta hazır durumdamısınız baş hekimim.?
Prof. Dr. Okhan AKDUR; Havaların soğuması ile birlikte insanlar kapalı mekanlarda, daha kalabalık alanlarda, daha uzun süre bir arada olacaklar bu virüsün yayılımı için ideal ortam sağlayacak. Ben olası vaka tanımına uyan çok sayıda hasta ile karşılaşacağımız düşünüyorum. Özellikle hastaneler olarak ayaktan başvuran çok sayıda hastanın yönetimini yapmamız gerekecek. Bizde bu yönde hekim, hemşire ve diğer personel görevlendirmelerimizi şimdiden planlıyoruz. Fiziki olarak bu hastaların diğer hastalarımızdan tamamen ayrı bir alanda karşılanarak değerlendirmelerinin yapılacağı bir birimin hazırlığı içerisindeyiz. Burası 24 saat bu hastalara hizmet verecek şekilde planlanıyor. Bu hastalar için ihtiyaç halinde mevcut yoğun bakım ve yataklı servislerin kapasitelerini de artırabilecek durumdayız.
Savaş Uğurlu; Emeklerimizin karşılığını alıyoruz. Çanakkale corona virüs mücadelesinde alkışlanacak durumdadır ? diyebilirmisiniz ?
Prof. Dr. Okhan AKDUR; Salgın yönetimindeki başarının takım çalışması ile mümkün olabileceğini düşünüyorum. Çanakkale bu virüsle mücadele de gerçekten şu ana kadar başarılı olmuştur ve güzel bir örnektir. Toplumdan başlayarak İl deki tüm sağlık kurumlarının ve tüm sağlık çalışanlarının bunda katkısı vardır. Hastanemizde bu süreçte en ön safta başarı ile görevini yerine getirmiştir. Ancak salgın ve bizlerin bu hastalıkla savaştaki görevi henüz bitmemiştir. Halkımızın da bu duyarlılıkla hareket etmesini bekliyorum.
Başhekim uyardı: Rehavet var!
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Okhan Akdur, Breaking News'e verdiği röportajda Çanakkale'de salgının durumu hakkınd...
Bunlar da ilginizi çekebilir