Biga
Ziraat Odası evsahipliğinde gerçekleşen 148’inci Sivil Toplum Platformu toplantısı Biga Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantının sonunda Biga Belediye Başkanı
Bülent Erdoğan’ın anlaşılamayan çıkışı dikkat çekti.
Toplantıya dilek ve temenni görüşmeleri sırasında Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın anlaşılamayan çıkışı damga vurdu. Evsahibi Biga Ziraat Odası’nın yanı sıra Biga
Esnaf Odası’nda da yönetici olan
Murat Ceylan’ın buzağı aşılama takviminden kaynaklanan satış problemleri hakkında konuşması sırasında söze giren Erdoğan; “Kahve köşelerinde bu konuyu konuşmak yerine burada söylemelisin. Cimer’e de yazabilirsin. Kahve köşelerinde siyaset yapma. Ben seni neden ciddiye alayım” dedi. Başkan Erdoğan'ın toplantı salonu dışından salona girip konuşması bir anda toplantı salonunun buz kesmesine neden oldu. Toplantı sonunda da yüzlerin asık olduğu görüldü.
KADININ EL EMEĞİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Köylerde yaşayan ve el emeği ile üretim yapan kadınlarımıza yönelik pazar yeri kurulması ile ilgili konuşan Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün; kırsal kalkınmanın teşviki için bu pazara oda yönetimi olarak önem verdiklerini, kırsalda para kazanılırsa yereldeki esnafın da bu süreçte kazancının artacağını düşündüklerini ifade etti. Biga Sebze Meyve ve Gıda Pazarcıları Derneği Başkanı Hüseyin Sert ise “Böyle bir pazar olursa ekmeğimizi bölüşürüz” diyerek olumsuz görüş bildirdi.
Biga Ziraat Odası Başkanı Ergün ise; “Bu pazarda sebze meyve değil, el emeği ürünlerin satılmasını istiyoruz” diyerek kaygıların yersiz olduğunu söyledi. Biga İİBF Dekanı Doç. Dr. Av. Yusuf Yiğit de projenin hayata geçirilmesi halinde yerinde ve güzel olacağını ve desteklediğini belirtti.
“BİGA GELECEĞİN KUŞADASI”
Toplantıda görüşlerini iletmek üzere davet edilen Çanakkale Rehberler Odası Başkanı Ümit Cihan Müsterioğlu, Biga’nın turizm potansiyelinin nasıl değerlendirileceği konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaştı.
“Biga bizim için çok değerli.” Diyen Müsterioğlu; “Birçok yerde birçok araştırmamız var. Yaptığımız istişareler sonucunda Biga'daki Nilüfer Gölü gözümüze çarptı. Bunun yanı sıra Dalyan'da bulunan kırmızı göl, Ezine’deki Çamlıca Şelalesi bölgemizin doğal turizm alanı olarak parlamaya hazır elmasları konumunda. Bizler bunların üzerine biraz eğilip araştırma yaptığımızda; aslında koruma altında olmadıklarını fark ettik. Durumu Çanakkale Milletvekilimiz ve Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan’a ilettik. Sağ olsun, 24 saat gibi kısa bir sürede Mahalli Sulak Alanlar kapsamında Biga Nilüfer Gölü koruma altına alındı. Bunun üzerine turizme nasıl katarız diye defaten çeşitli istişareler yaptık. Neleri ön plana çıkarabiliriz diye. Zaten hepimizin bildiği Parion Antik Kenti var. Parion Antik Kenti en az Efes kadar kıymetli bir antik kenttir. Biga önümüzdeki yılların yeni Kuşadası’dır. Ancak Parion Antik Kenti nelerle donatılabilir diye bakmamız lazım” ifadelerini kullandı.
İLK DERNEKLER PLATFORMU ORTAYA ATMIŞTI
Biga Dernekler Platformu’nun geçtiğimiz yıllarda başlangıcını yaptığı projeye benzer bir turdan bahseden Müsterioğlu, yerli turizmi canlandırmak için Biga’nın potansiyelinin uygun olduğunu ifade etti. Müsterioğlu; “Şehir merkezinde bulunan Halimbey Konağı büyük bir değerimizdir. İçi zenginleştirilmesi gerekiyor. Yapı ve kat durumu turistlik olarak gayet yeterlidir. Biga’nın lezzetleri de tüm bu değerlere eklenince dikkat çeker. Gözlemlerimize göre Parion Antik Kenti önümüzdeki yıldan itibaren turizme açılacak pozisyondadır. Kazılar devam ediyor. İçdaş tarafından destekli olan kazılar 12 aya yayılmıştır. Parion Antik Kenti en az bir buçuk saat gezebilecek şekilde turlara ev sahipliği yapabilecek konumdadır. Nilüfer Gölü turu da bu geziye eklendiğinde ve Halimbey Konağı, Ulucami ile zenginleştiğinde Biga tek başına turların düzenlendiği bir nokta haline gelmeye adaydır. 2020 yılında bu turlara başlanırsa, hem de hazırlık yapmış oluruz. Belki 2021'de muhteşem bir festival oluştururuz bu bölgede. İzmir’deki ot, Edirne’deki Kakava Şenlikleri gibi. İzmir’de insanlar 1 gün boyunca büyükçe bir pazar yerindeki otları satın almakta, denemekte ve zaman geçirmektedir. Bu tadım ve gastronomi festivalidir. Biga’nın gastronomik değerleri de bu festival için son derece yeterlidir” dedi.
Toplantının tuhaf detaylarından biri de tartışmalı bir şekilde Biga Kızılay Şube Başkanı seçilen ve son günlerde gazete çıkarmaya başlayan Erdoğan Başer’in ‘Biga Kent Konseyi Genel Sekreteriyim’ demek için sahneye çıkması oldu.
Biga Sivil Toplum Platformu paydaşlarının yanısıra Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, BİİBF Dekan Yardımcısı Av. Doç. Dr. Yusuf Yiğit, BMYO Müdürü Öğr. Gör. Ertuğrul Bilgücü, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, daire amirleri, siyasi partilerin yönetici ve temsilcileri de katıldılar.
Editör: TE Bilisim