Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü, üniversitenin Araştırma ve Uygulama Hastanesinde kanser teşhisi ile Alzheimer gibi hastalıkların teşhisinde önemli bir cihaz olan PETCT ile MR cihazı almak için yardım kampanyası başlatıldı. Yapay zekâ destekli cihazların alınması ile birlikte Çanakkale’de kanser türlerinin tespiti ve tanı konulması ile tedavi süreçlerinin hızlandırılması sağlanacak. Ayrıca kanser araştırmaları için de yatırım yapılmış olacak. Hali hazırda 2009 yılında satın alınan MR cihazının yanına ise alınacak yeni MR cihazı ile sonuç alma süreci 30 dakikadan 5 dakikaya inecek.

KANSER TÜRLERİNİN TANI VE TEDAVİSİNDE SÜREÇ HIZLANACAK

Çanakkale’de son yıllarda artan kanser vakaları nedeniyle vatandaşlar kanser teşhisi konulması ve tedavi olmak amacıyla başka şehirlere gitmek zorunda kalıyorlar. ÇOMÜ Rektörlüğü kanser hastalıklarının teşhisi ve tedavisinin yanı sıra modern çağın hastalıklarından biri olarak görülen Alzheimer hastalığında da kullanılabilen PETCT cihazının aynı zamanda akademisyenlerin kanser araştırmalarında, yeni yetişen öğrencilerin de eğitimlerinde kullanılabilecek.

MR SÜRESİ 30 DAKİKADAN 5 DAKİKA DÜŞECEK!

Dokuların ve organların detaylı incelenmesini sağlayan bir tıbbi görüntüleme cihazı olan MR sırasında beklemek vatandaşlarında şikayetlerine sebep oluyor. 2009 yılında ÇOMÜ hastanesine alınan ve halen kullanılan MR cihazıyla her 30 dakika da bir çekim yapılabiliyor. Yapay zeka destekli yeni MR cihazı ile bu süre 5 dakikaya inecek. Günde en fazla 60 MR çekimi yapılırken yeni alınacak MR cihazı ile günde 150’den fazla hastanın MR çekimi gerçekleştirilebilecek.

ÇOMÜ Rektörlüğünce başlatılan yardım kampanyasına; İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk, Çanakkale Belediye Meclis üyesi Öznur Benderlioğlu Doğangün, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Halil Ertuğrul, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar. Yardım kampanyası lansman toplantısında cihazların önemini gösteren video sunumu izlendi. İl Sağlık Müdürü, Hastane Başhekiminin konuşmalarının ardından ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu konuşma yaptı.

“SAĞLIK HİZMETLERİNİN YANI SIRA EĞİTİMDE VERİYORUZ”

ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu kampanya ile ilgili olarak yaptığı konuşmada; “Sağlık uygulamaları ve araştırma merkezimizde yürütülmekte olan hastanemiz ve ağız diş sağlığı merkezimizde hem uzman hem hekim hem de Arge anlamında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Başhekimiz ve dekanımız başta olmak üzere hekimlerimizde sürekli bir araya geliyoruz. Çeşitli nedenlerle artan kanser vakalarına tanı konması ve tedavi aşamasında eksikliklerimiz olduğunu, bazı cihazlara da gereksinim duyduğumuzu gördük. Bunlardan bir tanesi de PETCT isimli cihazdır. Geçmiş dönemlerde üniversitemiz de bu cihaz varmış ve bu cihazlara büyük talep varmış. Ancak süreç içerisinde bu cihazlar bir şekilde kaybedilmiş. Süreç içerisinde tekrar bu konularda hizmet verebilmek için harekete geçtik. Sağlık hizmetleri sürünceye uğramaması gereken alanlardan bir tanesidir. Hastanemizde üçüncü basamak sağlık hizmeti vermenin yanı sıra eğitim ve uzmanlık eğitimi veriyoruz” dedi.

“EN HIZLI TEŞHİSİ VE EN DOĞRU TEDAVİYİ EN HIZLI ŞEKİLDE VERMEK ZORUNDAYIZ”

Uzun bir aradan sonra kendi binalarında okuyacaklar Uzun bir aradan sonra kendi binalarında okuyacaklar

Sağlığın her insan için önemli olduğunu belirten ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu; “Bilindiği gibi sağlık her birimizin hayatında çok önemli bir yer tutuyor. Hastalarımıza en doğru teşhisi koymalı ve en doğru tedaviyi hızlı ve etkin olarak sağlamak zorundayız. Kanser vakalarında da bunu yapmalıyız. Bunun içinde modern teknoloji ve tıbbın hocalarımızın emrine vermeli ve hastalarımıza hızlı bir şekilde hizmet vermeliyiz. 2009 yılından kalma bir MR cihazımız var. Bu cihazlar artık çok eskidi, yeni cihazlarla eğitim vermeli ve hastalarımıza hizmet etmek durumundayız. Bu cihazlara sürekli yatırım yapmalı ve yenilemek zorundayız. Devletimizin imkanları doğrultusunda yeni bir Anjiyo sistemini hastanemize kazandırdık. Ultrason cihazlarını yeniledik. Yapabildiklerimizi merkezi bütçeden, yapamadığımızı diğer bütçe kalemlerinden karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

“HASTANEMİZ; ÜNİVERSİTEMİZİN HALKA AÇILAN İLK VE EN ÖNEMLİ YÜZÜDÜR”

Üniversite için hastanenin büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Rektör Erenoğlu; “Hastanemiz bizler için çok önemli. Çünkü hastane üniversitemizin halka açılan ilk ve en önemli yüzüdür. Bu bizim için çok önemli. Bu cihazlara çok hızlı bir şekilde sahip olmak istiyoruz. Maalesef hastanemizde bu cihazlar mevcut değil. Binalarımız hazır; nükleer tıp cihazları için yerimiz var; MR Cihazının yeri mevcut. Ancak bu cihazların olmaması yada eski olması nedeniyle; hastalarımızın tedavi süreçlerini uzatmakta, doktorlarımızın motivasyonlarını düşürmektedir. PETCT ve MR cihazları hastalıkların erken teşhislerinde, hastalıkların tedavi süreçlerinde kritik öneme sahip. Bunun yanı sıra doktorlarımız bu cihazlar sayesinde hastalarımıza daha doğru bir şekilde tedavi edebilecekler. Hastalarımızın başka şehirlere gitmelerinin önüne geçerek Çanakkale’mizde etkili bir şekilde tedavi olmalarını sağlayacağız” dedi.

“ALACAĞIMIZ CİHAZLAR, HASTALARIMIZ AÇISINDAN KRİTİK ÖNEME SAHİP”

Alınacak cihazların önemli olduğunu belirten Rektör Erenoğlu; “MR Cihazı sürelerinden hepimiz şikayetçiyiz. Hocalarımız 7/24 çalıştırmasına rağmen yetişmiyor. Yeni alacağımız MR cihazı ile 30 dakika olan süre 5 dakikaya inecek. Günde 60 hastaya MR yapılırken alacağımız yeni MR cihazı ile günde 150’den fazla hastamıza MR yapabileceğiz. Her iki cihazı 7/24 işletmeyi düşünüyoruz. Bu konuda tüm Çanakkaleli hemşerilerimizin, Kamu kurumları, hayırseverlerimiz, iş insanlarımız ve STK’larımızın desteklerini bekliyoruz. Özel sektör şimdiden hesap numaralarımızı istiyorlar. STK’lardan destek alıyoruz, almaya da devam edeceğiz. PETCT ve MR cihazlarımızı almak için bugün itibariyle resmen yardım kampanyasını başlatmış bulunuyoruz. Hep birlikte hareket ederek çok kısa bir sürede hastanemizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Halkımıza nitelikli, etkin, hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti vermeye devam edeceğiz” dedi.

“ÇANAKKALELİ HEMŞERİLERİMİZDEN KAMPANYAMIZA KATKI SUNMALARINI BEKLİYORUZ”

ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Cüneyt Erenoğlu tüm vatandaşlara çağrı yaparak; “Yapay zeka destekli bu cihazların hastanemize kazandırılması aynı zaman da ilimizin, üniversitemize katkı sunmasının yanı sıra akademik kadromuzun gelişiminde, daha etkin araştırmalar yapmalarını sağlayacak. Öğrencilerimiz son teknoloji cihazları kullanarak eğitim alabilecekler. Halkımızın da desteğiyle yardım kampanyamızın kısa sürede amacına ulaşacağına inanıyoruz. Şeffaf bir şekilde süreci yürüteceğiz; bakanlıklardan gerekli izinler alındı, Valilikten gerekli izinlerimiz alındı. Açık ihale yöntemiyle de cihazlarımızı satın alarak hastanemize kavuşturacağız. ÇOMÜ olarak bu anlamlı kampanyaya destek olacak her vatandaşımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç