EĞİTİM BİLİM

4 rektör gördü.. Yetiştirsin diye 1 tane asistan vermediler!

Buluşlarıyla, patentleri ile Dünya’da birçok üniversitenin ve şirketin peşinden koşturduğu bilim insanı ÇOMÜ’de. Ancak 15 yıldır ÇOMÜ’de bulunan bu bilim insanına bugüne kadar bir araştırma görevlisi verilmedi! Yıllardır tek başına yaptığı çalışmalar ile ÇOMÜ’ye ve ülkemize katkı sunan Prof. Dr. Nurettin Şahiner’in çalışmalarına destek verecek, çalışmalarını bir adım öteye taşıyacak, daha da önemlisi ülkemize kazandırılacak yeni bilim insanlarının yetiştirilmesi için gereken destek verilmiyor!

2021 Yılında yayınlanan "Türkiye'nin En çok atıf alan ve H İndex'i en yüksek 6 bin akademisyeni" listesi yayınlanmıştı. Türkiye'de görev alan yerli ve yabancı bilim insanlarından oluşan listede; ÇOMÜ'den ilk 100 içerisinde girebilen akademisyen yer almazken; listede 117'nci sırada Prof.Dr. Nurettin Şahiner yer alıyordu.

ÇOMÜ’DE YILLARDIR BİRİNCİ SIRADA!

Prof.Dr. Şahiner bu yıl yaptığı çalışmalarla 2021 yılı listesindeki başarılarını katlayarak arttırdı. Prof.Dr. Şahiner’in 2022 yılı dahil H-İndex’i 56’ya ulaştı ve 300 tane bilimsel makalesi yayımlandı. Bugüne kadar yayınladığı bilimsel makalelerine 10 bin 514 adet atıf yapılırken; sadece 2022 yılında 1000’den fazla bilim insanı Prof.Dr. Nurettin Şahiner’in çalışmalarına atıf yaptı. “Natural Sciences” alanında da birinci, “ChemicalScience” alanında birinci ve bu alanlarda Türkiye’de sırasıyla 37.ve 14. sıralamasında olan Prof.Dr. Şahiner,  diğer bütün alanlarda da ÇOMÜ’de birinci sırada yer alıyor.  Prof. Dr. Nurettin Şahiner Türkiye’deki tüm bilim insanları arasında bütün kriterlerde yüzde 2’lik dilimde bulunurken Dünyadaki bütün bilim insanları sıralamasında ise toplam i10 ve son beş yıldaki toplam i10 da yüzde 2’lik dilimde yer almaktadır.

Amerika’da Güney Florida Üniversitesindeçalışmalarına devam eden ve şu anda ÇOMÜ’de bulunan bilim insanı Prof.Dr. Nurettin Şahiner, bugün alanında sadece Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen bilim insanlarından bir tanesi. Kimya, Malzeme ve Kimya Mühendisliği, Biyomühendislik, Fiziksel Kimya, Biyo-malzeme, Polimer Bilimi ve Teknolojisi ve Nano-Teknoloji ve Tıp alanlarında yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Prof.Dr. Şahiner, son çalışmaları hakkında Aynalı Pazar gazetesine açıklamalarda bulundu.

LABORATUARDA SUNİ DAMAR ÜRETTİ

2-3 hafta önce Amerika’dan dönen Prof.Dr. Nurettin Şahiner, yaptığı buluşları anlattı, laboratuvarının kapılarını bizlere açtı. Bugün hayvanlardan alınan yada elde edilen dokulardan üretilen damarların insanların tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Hayvanlardan alınan dokuların insanlara uyumlu olması ise önemli. Bu anlamda Prof.Dr. Nurettin Şahiner’in; suni damarı doğal yapılardan üretmeye çalışarak hem maliyet hem de zamandan tasarruf sağlaması, hem de uyumluluk zorunluluğunun olmaması tıp alanında büyük bir yenilik getiriyor.

BELKİDE MİLYONLARCA HASTANIN HAYATI KURTULACAK

Fen Bilimleri, Kimya, Fiziksel Kimya, Biyo-malzeme, Polimer Bilimi, Polimer Teknolojisi ve Nano-Teknoloji alanında çalışmalarının yanı sıra Biyomedikal alanında çalışmalar yapan Prof.Dr. Nurettin Şahiner; insan sağlığına hiçbir zararı olmayan laboratuvar ortamında ürettiği yapay damar, implant ve biyouyumlu mikron ve nanometre boyutundaki partiküller ile bugün milyonlarca hastanın hayatını kurtarabilecek buluşlara imza atmış.

GÖZ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE PATENTLERİ VAR

Prof.Dr. Nurettin Şahiner, ayrıca göz ve farmakoloji alanında yaptığı çalışmalardan biri de kontak-lens ile ilgili olup, göz hastalarının tedavisinde kullanılabilecek bir buluşu insanlığın hizmetine sunan bir bilim insanı. Prof.Dr. Nurettin Şahiner’in üzerinde çalıştığı bir başka projesi ise; göz kuruluğu ve göz tansiyonu (glokom) üzerine.

ROMATİZMA HASTALARI İÇİN YENİ ENJEKSİYON MALZEMELERİ GELİŞTİRDİ!

Amerika’da ve ÇOMÜ’de yaptığı çalışmaların sonuçlarıyla yaptığı bilimsel yayınlarla bugün dünya çapında bir bilim insanı olan Prof.Dr. Nurettin Şahiner, dünyanın çeşitli ülkelerindeki sanayicilerin ve üniversitelerin dikkatini çekiyor. Tıp alanındaki çalışmalarıyla da tanınan Prof.Dr. Şahiner, göz ve farmakoloji alanındaki çalışmalarının ardından Romatizma hastaları için de bir yeni tür enjeksiyon malzemesigeliştirdi.

TARIMDA DEVRİM: 1 GRAM İLE 1 LİTRE SU DEPOLANIYOR!

Artan nüfus, şehirleşme gibi sorunlar beraberinde iklim değişikliği ve kuraklık sorununu beraberinde getiriyor. Su sorununu çözebilmek için birçok bilim insanı gece gündüz çalışıyor. Prof.Dr. Nurettin Şahiner de bunlardan birisi. Kendi geliştirdiği özel bir madde ile Çöl gibi kuraklığın ve sıcaklığın yoğun olduğu bölgelerde bile su kaybını önleyen malzemeler geliştiriyor!

Laboratuvarında bire bir inceleme şansını da bulduğumuz çalışma ile ilgili olarak Prof.Dr. Nurettin Şahiner; “Ürettiğimiz bu madde gelecekte su sıkıntısı nedeniyle tarımsal üretimde yaşanacak sorunları çözebilecek teknolojiler arasında yer alıyor. Bu maddenin 1 gram ile 1 litre suyu depolayabiliyoruz. Çöl gibi kurak iklimlerde dahi; çeltik, pirinç gibi suya dayalı tarımsal ürünler rahatlıkla üretilebilecek. Böylelikle buharlaşma ve sızıntı gibi sorunların önlenebilecek; 3-6 ay sonra kendi kendine çözülebilen bu madde aynı zamanda son derece sağlıklı” bilgisini verdi.

ÜRETTİĞİ COVİD-19 SPREY’İİÇİN AMERİKA’DA PATENT BAŞVURUSU YAPILDI!

Yılın 7-8 ayını ABD dekiüniversitelerde Tıp, kimya ve malzeme mühendisliği ve Eczacılık, bölümlerinde hem araştırmacı olarak çalışan, hem de öğrenci yetiştirerek buluşlara imza atan Prof.Dr. Nurettin Şahiner, yılın diğer aylarında ise ÇOMÜ’ye dönerek buradaki çalışmalarına devam ediyor. Pandemi salgınında yaşanan maske sıkıntısı sadece Türkiye’de değil Amerika’da da ciddi sıkıntılara yol açmıştı.

Maske sıkıntısı yaşanması üzerine Güney Florida Üniversitesinde çalışma başlatan Prof.Dr. Nurettin Şahiner’in buluşu SARS-Cov-2 virüsleri üzerine Amerika Birleşik Devletlerinde test edilerek etkili olduğu gösterildi. Önümüzdeki aylarda seri üretimi içintestleri Hindistan’da tamamlanarak piyasaya çıkarılacak. Sprey ile ilgili bilgi veren Prof.Dr. Nurettin Şahiner; “Pandemi salgını tüm dünyada yaşamı olumsuz etkiledi. Dünyadaki tüm ülkeler salgına hazırlıksız yakalandı. Özellikle havadan bulaşan Covid-19 virüsü için maske ilk tedbirdi. Ancak Dünya’da ciddi maske sıkıntısı oluşunca bu alanda çalışma yapmaya başladık. Şuanda geliştirdiğimiz ve patentine sahip olduğumuz spreyle ilgili seri üretime geçmek için görüşmelerimiz başladı. Geliştirdiğimiz spreyi maskeye uyguladığımızda; sadece Covid-19 virüsü değil, havadan bulaşan diğervirüslerile başka mikro organizmalarada etkili olarak maskeyi kullanan kişiye ulaşmasını engelliyor” bilgisini verdi.

YILMADAN ÇALIŞMAYA, ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR!

2007 yılında hakkında “Hocam bu adam ÇOMÜ’ye gelmez, ODTÜ, Hacettepe varken bu adamı ÇOMÜ’ye getiremeyiz” denilen Prof.Dr. Nurettin Şahiner, 15 yıldır ÇOMÜ’de. 15 yıldır bir tane bile yetiştirmesi için asistanı olmayan bilim insanı Prof.Dr. Nurettin Şahiner’in geliştirdiği sprey, eklem ağrıları içinenjeksiyon, kırışıklığı önleyici krem, yara kaplama malzemeleri, menüsküs tamiri için malzemeler, kanser tedavisi, suni damar, uranyum gibi zehirli metallerin tespiti ve kazanımı, su tutucu sistemler gibi önemli buluşları ile çoksayıda proje üzerinde yılmadan çalışmaya devam ediyor!

İlk yıllarında Laboratuvaroluşturmakta birçok sorunlar ile karşılaşan, yılmadan uğraşarak kendi imkânları ile koridora laboratuvarını kuran bilim insanı Prof.Dr. Nurettin Şahiner tüm sorunlara rağmen üretmeye devam ediyor. Bugün yaptığı yayınlarla ÇOMÜ’nün akademik başarısına büyük katkı sunan bilim insanlarından birisi olan Prof.Dr. Nurettin Şahiner’in halen bir Araştırma görevlisi yok!

DÖRT REKTÖR GELİP GİTTİ… HEP AYNI SÖZLER!

ÇOMÜ öğretim üyesi olan Prof.Dr. Nurettin Şahiner, 2007 yılında kadrosu ÇOMÜ’ye geçtiği günden bu yana sırasıyla, Prof.Dr. Ali Akdemir, Sedat Laçiner, Prof.Dr. Yücel Acer ve son olarak da Prof.Dr. Sedat Murat ile birlikte 4 tane rektör gördü. Bugüne kadar hocaya onlarca söz verildi ama ne hikmetse bu sözlerin hiç birisini tutan rektör de olmadı!

Geçtiğimiz günlerde basın mensupları ile bir araya gelen ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Sedat Murat; “Üniversitede ayrımcılık yok. Kimsenin özlük hakları ile oynamam, oynatmam” demişti. Rektör Murat açıklamalarının devamında ise; “Üreten bilim insanlarına kapım her zaman açık. Bana üreten, çalışan, çalışacak insan lazım. BAP projesi yapan, Tübitak projesi hazırlayan tüm öğretim elemanlarımızın başımın üzerinde yeri var” demişti. ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Sedat Murat belki bu kez değerli bilim insanını fark eder ve ülkemize yeni bilim insanları kazandırılmasına destek olur!

(Haber Merkezi)